• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dieta bezmleczna – co musisz wprowadzić do jadłospisu zamiast nabiału

Czy zbilansowanie diety bezmlecznej jest możliwe? Tak, ale pod jednym warunkiem. Trzeba wprowadzić do codziennego jadłospisu wartościowe zamienniki, bogate między innymi w wapń. Najwięcej pytań mają zawsze rodzice dzieci z alergią na mleko, ale temat powinien zainteresować wszystkich, którzy ze względów zdrowotnych lub światopoglądowych zrezygnowali z nabiału. Poznaj listę wartościowych produktów, które warto wprowadzić do diety.

ziarna amarantusa, chii, komosy

Ogólne zalecenia żywieniowe wskazują nabiał jako jedno z najcenniejszych źródeł wapnia, a także, w mniejszym stopniu, białka oraz witamin. Patrząc na piramidę żywienia nabiał ma w niej swoje miejsce i rozpoczynając eliminację należy wziąć to pod uwagę. Często popełnianym błędem jest eliminacja mleka i jego przetworów bez wprowadzenia na ich miejsce zamienników, które uzupełnią brakujące piętro piramidy.

>> Białka mleka czy laktoza – czy to ta sama alergia

Co zamiast nabiału – zamienniki bogate w wapń

Dobowe zapotrzebowanie na wapń wynosi 700 mg dla dziecka i około 1000 mg dla osoby dorosłej. Taką ilość znajdziemy np. w 8 plasterkach żółtego sera, litrze mleka czy 300 gramach ryby w puszce (np. sardeli). Jakie produkty zaspokoją to zapotrzebowanie na diecie bezmlecznej?

1.     Sezam

Ziarnem bogatym w wapń jest sezam. Zawiera on aż 975 mg wapnia na 100 gram. Oczywiście, podobnie jak w przypadku diety z nabiałem, nie należy zakładać, że całe zapotrzebowanie zostanie pokryte z jednego źródła. Jednak codzienne dodanie tahini (pasty z sezamu) albo ziaren sezamu do potraw jest jednym z łatwiej dostępnych źródeł wapnia.

2.     Amarantus

Bezglutenowe ziarno, które oprócz wapnia (188 mg na 100 gram) zawiera też cenne białko, w tym takie aminokwasy jak np. lizyna. Lizyna to aminokwas, który nie jest produkowany przez ciało człowieka, lecz jest przyjmowany z zewnątrz, m.in. w pożywieniu i napojach. Szczególnie polecana w diecie dzieci i sportowców. Uczestniczy w budowie białek w mięśniach i w kościach. Wspomaga też wchłanianie wapnia. Amarantus można spożywać w postaci gotowanych ziaren, np. jako dodatek to zup czy dań obiadowych. Jest też dostępny w formie poppingu, czyli dmuchanych ziaren, które nie wymagają obróbki termicznej i są doskonałym dodatkiem do deserów, wypieków, domowych koktajli itd.

3.     Chia (szałwia hiszpańska)

Ziarna zyskały ostatnio popularność jako baza do puddingu z chia. Zawierają aż 631 mg wapnia na 100 gram. Można używać ich także do wypieków np. pieczywa czy ciast, ale także jako dodatek do sałatek, zup, deserów.

Inne, bogate w wapń produkty to: suszone owoce np. figi, mak, sardynki, jarmuż, natka pietruszki, orzechy (najbardziej migdały), słonecznik, pełnotłusta mąka sojowa.

Praktyczna posypka bogata w wapń

Aby pamiętać o codziennym spożywaniu ziaren, warto przygotować sobie wysokowapniową mączkę. W młynku należy zmielić po 20 gram: maku, sezamu, migdałów, chia, amarantusa i słonecznika. Tak zmielone nasiona trzeba przechowywać w lodówce i dodawać po 1−2 łyżki do każdego z dań: zupy, koktajlu, sałatki, sosu itd. Warto także wprowadzić do diety napoje roślinne wzbogacone wapniem np. z alg morskich.

Wapń − ważne wchłanianie

Oprócz właściwej podaży produktów bogatych w wapń należy także zadbać o jego prawidłowe przyswajanie. Na wchłanianie wapnia mają wpływ przede wszystkim takie czynniki jak:

  • odpowiednia ilość witaminy D i magnezu oraz witaminy C w organizmie jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia,
  • spożywanie zbyt dużej ilości żywności przetworzonej bogatej w fosforany hamuje wchłanianie wapnia,
  • wchłanianie wapnia wspomagają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach,
  • inulina (czyli skrobia oporna) również wpływa korzystnie na przyswajanie wapnia.
Poznaj naszego eksperta
Joanna Dronka-Skrzypczak http://www.dietaeliminacyjna.pl/ Apteline

Joanna Dronka-Skrzypczak

Dieta eliminacyjna to jej pasja i praca. Doradza w zakesie prowadzenia i urozmaicania diety eliminacyjnej, szukania zamienników i opracowywania jadłospisów. Wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu dietaeliminacyjna.pl.

Zobacz także

Zaburzenia odżywiania – problem nastolatków z cukrzycą

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.11.2017

Więcej niż połowa młodych ludzi z cukrzycą typu 2. stwierdza u siebie napady żarłoczności i wymioty, a wśród młodzieży z cukrzycą typu 1. – więcej niż 20 proc. Ci młodzi pacjenci są też szczególnie narażeni na wystąpienie depresji i odczuwanie gorszej jakości życia – wykazują badania.

Czytaj więcej

Atopowe zapalenie skóry jako choroba całej rodziny

Autor:

Anna Król

Data publikacji: 13.11.2017

Atopowe zapalenie to choroba nieuleczalna. Można ją w jakiś sposób zaleczyć (leki przeciwhistaminowe, maści sterydowe, emolienty), ale będzie nam towarzyszyć do końca życia z mniejszym lub większym nasileniem. Nic więc dziwnego, że rodziców dzieci z AZS przeraża smutna perspektywa choroby naznaczona piętnem wielu nieprzespanych nocy i badań do wykonania.

Czytaj więcej

Dieta bezglutenowa – kiedy należy ją stosować

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 6.11.2017

Informacje na temat tego, kto faktycznie powinien wyeliminować gluten z diety są często sprzeczne. Z jednej strony specjaliści twierdzą, że dieta bezglutenowa zalecana jest wyłącznie dla osób z celiakią i alergią na pszenicę. Z drugiej strony niektórzy eksperci i dietetycy zachęcają, żeby na dietę bezglutenową przeszedł każdy, kto chce lepiej się czuć i zachować zdrowie. Warto uporządkować te informacje.

Czytaj więcej