• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Cynamon może obniżać poziom cukru we krwi

Cynamon wspomaga trawienie, rozgrzewa, może obniżać poziom cukru we krwi. Nadmierne stosowanie cynamonu może jednak uszkadzać wątrobę i nerki przez zawartość kumaryny, której dużą ilość ma popularny cynamon kasja. Jakie właściwości ma cynamon i jakie są jego rodzaje?

woda z cynamonem obniża poziom cukru

Badacze pod przewodnictwem Ikhlasa Khana zauważyli, że różne produkty spożywcze z cynamonem dostępne w Stanach Zjednoczonych zawierały niekiedy znaczną ilość kumaryny. Kumaryna wywołuje uszkodzenia wątroby u wrażliwych na nią osób, a testy na szczurach i psach wykazały jej patologiczny wpływ na ich organizm (krwotoki wewnętrzne, żółtaczka).

Nie każdy cynamon zawiera tyle samo kumaryny

Jak tłumaczy Ikhlas Khan, w większości produktów z cynamonem sprzedawanych w USA używa się suszonego cynamonu z kory drzewa kasja (cynamonowiec wonny, Cinnamomum cassia), który jest tańszy niż szlachetniejszy cynamon cejloński. Okazuje się jednak, że cynamon kasja zawiera o wiele większe ilości kumaryny niż cynamon z Cejlonu. Badanie na temat kumaryny zawartej w cynamonie ukazało się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Autorzy prac podkreślają, że takie same rezultaty uzyskano w pracach opublikowanych w Unii Europejskiej.

Cynamon kasja i cynamon cejloński – jak je od siebie odróżnić

Często dochodzi do fałszowania i sprzedawania gorszego cynamonu kasja zamiast cynamonu z Cejlonu. Jednak występuje kilka cech, mogących zwrócić naszą uwagę przy zakupie przyprawy. Cynamon kasja jest skręcony w pojedyncze i gładkie laski, a cynamon cejloński zwija się po obu stronach kory, tworząc „dwururkę” w przekroju przypominającą cygaro. Zmielona kora cynamonu kasja ma ciemny kolor, podbarwiony na rdzawo lub czerwono, a cynamon cejloński ma barwę jasną, żółtobrązową. Cynamon kasja ma nieprzyjemny, piekący i cierpki smak, a cynamon cejloński ma delikatny, słodkawo-korzenny smak, lekko piekący.

Ile cynamonu można zjeść?

Niemieccy naukowcy, którzy zajęli się analizowaniem kumaryny zawartej w cynamonie kasja, zalecają, by spożywać tę przyprawę nie częściej niż raz w tygodniu. Przy czym zaznaczają, że dawka ta powinna wynosić 0,1 mg na kilogram masy ciała (jedna płaska łyżeczka do herbaty to około 3 gramy cynamonu).

>> Cynamon nie tylko do piernika. Poznaj właściwości lecznicze cynamonu

Cynamon rozgrzewa, ma działanie przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi.

Woda z cynamonem – hit na 2018 rok

Woda z cynamonem to dietetyczny hit 2018 roku. To sposób, by pozbyć się zbędnego tłuszczu szczególnie na brzuchu. Ta woda wypłukuje toksyny z organizmu i zapewnia właściwy metabolizm komórkom. Jednorazowa dawka 6 g cynamonu powoduje obniżenie cukru we krwi nawet o 25 procent w ciągu 2 godzin po posiłku.

>> Jak się odżywiać przy wysokim poziomie cholesterolu?

Przepis na wodę z cynamonem

  • 4 laski cynamonu
  • dzbanek wody

Laski cynamonu wrzuć do dzbanka z wody i pozostaw na noc. Następnego dnia woda cynamonowa będzie intensywna w smaku i gotowa do picia. Możesz dodać plastry jabłek, gruszek. Do wody cynamonowej warto dodać cytrynę, która znakomicie oczyszcza i odkwasza organizm. To idealny napój, który można zabierać ze sobą na wynos do pracy lub na trening.

>> Warzywno-owocowy jadłospis na jeden dzień [5 PRZEPISÓW]

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Cukrzyca typu 1. jako choroba autoimmunologiczna

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 4.11.2016

Cukrzyca typu 1. jest chorobą z autoagresji, w której procesy autoimmunologiczne niszczą komórki beta wysp Langerhansa trzustki produkujące insulinę.

Czytaj więcej

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej

Olejek goździkowy – właściwości. Dlaczego nie nadaje się do picia?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 28.02.2025

Olejek goździkowy produkuje się z pączków kwiatowych goździkowca, tych samych, które suszone służą jako przyprawa. Dzięki silnie działającemu eugenolowi ma właściwości przeciwbólowe i przeciwbakteryjne i jest składnikiem preparatów medycznych. Nie można go jednak pić - grozi to uszkodzeniem wątroby, utratą przytomności i śpiączką.

Czytaj więcej

Grzyby lecznicze – wykorzystanie w medycynie, mykoterapia

Autor:

Joanna Mazurek

Data aktualizacji: 21.08.2025

Właściwości lecznicze przypisuje się ponad 100 rodzajom tak zwanych grzybów witalnych. Pochodzą one głównie z Chin, Japonii i Wietnamu, gdzie terapia grzybami, inaczej mykoterapia lub fungoterapia, jest bardzo popularna. Badania naukowe potwierdzają właściwości zdrowotne grzybów, mogą być one wsparciem leków.

Czytaj więcej

Zielona herbata – czy jest zdrowa? Poznaj jej właściwości i działanie

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 30.12.2024

Zielona herbata sprawdza się przy wielu dolegliwościach. Likwiduje wolne rodniki powodujące uszkodzenie i starzenie się komórek. Jest moczopędna, co wykorzystuje się do oczyszczania organizmu. Znane są też jej lekkie właściwości pobudzające.

Czytaj więcej