Na upalne popołudnie polecamy letnią odsłonę zdrowej i sycącej szarlotki. Taki deser orzeźwia, a przy tym odżywia cały organizm dzięki bombie witamin i mikroelementów zawartych w jabłkach, cynamonie oraz orzechach.
Szarlotkowy deser z cynamonem – letnia wersja popularnego ciasta

Jeśli mamy ochotę na połączenie jabłek z cynamonem, to wcale nie musimy piec szarlotki. Mamy dużo szybszy i łatwiejszy sposób na deser z takim akcentem.
Czytaj również: Domowe lody malinowe z jogurtem – zdrowy deser na upalne dni
Szarlotkowy deser z cynamonem – składniki
- 1 średniej wielkości jabłko,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 mały jogurt naturalny (150 g),
- 10 g orzechów włoskich,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Szarlotkowy deser z cynamonem – przygotowanie
Jabłko należy obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie odsączyć je z nadmiaru wody i wymieszać z cynamonem. W wysokim pucharku układać naprzemiennie płatki owsiane, jabłko z cynamonem oraz jogurt.
Tak przygotowany deser wstawmy do lodówki na około 2 godziny, żeby porządnie się schłodził. Przed podaniem posypmy deser posiekanymi orzechami i mamy zdrową szarlotkę w wersji mini.
>> Jedzenie jogurtów może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Szarlotkowy deser z cynamonem – wartość odżywcza
Wartość odżywcza dla jednej porcji szarlotkowego deseru z cynamonem wynosi:
- energia − 357 kcal,
- białko − 12 g,
- tłuszcz − 12 g,
- węglowodany − 56 g.
Cynamon to nie tylko piękny zapach
Ta orientalna, aromatyczna przyprawa to także bogactwo zdrowotnych właściwości. Wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego oraz olejek cynamonowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Pomagają przy zatruciach pokarmowych oraz biegunkach, a także zapobiegają powstawaniu wrzodom żołądka.
Ponadto zarówno wyciągi z kory, jak i olejek działają przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu w surowicy krwi. Codzienne spożywanie cynamonu powoduje korzystne obniżenie poziomu glukozy, trójglicerydów oraz frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Jabłka oczyszczają organizm
Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę jelit i wspomagają naturalne oczyszczanie organizmu, przez co chronią przed zaparciami, a nawet rakiem jelita grubego. Ponadto zmniejszają wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy i zmniejszają ryzyko zawału serca.
Regulują też poziom cukru we krwi i mają niski indeks glikemiczny, więc diabetycy mogą je spożywać (oczywiście w rozsądnych ilościach). Owoce te są bogatym źródłem witaminy C oraz wapnia.
>> Cynamon nie tylko do piernika. Poznaj właściwości lecznicze cynamonu





