W upalne dni lody są często nieodłącznym elementem naszego menu. Jednak sklepowe smakołyki można z powodzeniem odtworzyć w domu i to w zdrowszej wersji. Polecamy bardzo proste w przygotowaniu domowe lody malinowe z jogurtem.
Domowe lody malinowe z jogurtem – zdrowy deser na upalne dni

Lody wbrew pozorom nie są wcale trudne do przygotowania własnoręcznie. Są różne sposoby na to, by samemu je zrobić. Podpowiadamy jeden z nich, prawdopodobnie najłatwiejszy.
Czytaj również: Zielone smoothie z kiwi – prosty przepis na orzeźwienie
Domowe lody malinowe z jogurtem – składniki i przygotowanie
- 250 g malin,
- 1 mały jogurt naturalny (150 g).
Przygotowanie lodów jest banalnie proste. Otóż wystarczy włożyć maliny do zamrażalnika na około dwie godziny. Następnie zmiksować owoce z jogurtem i gotowe! Mamy pyszny, zdrowy, zimny deser.
>> 6 faktów i mitów o lodach: czy lody odchudzają?
Domowe lody malinowe z jogurtem – wartość odżywcza
Wartość odżywcza dla jednej porcji domowych lodów malinowych wynosi:
- energia − 162 kcal,
- białko − 10 g,
- tłuszcz − 4 g,
- węglowodany − 39 g.
Jogurt naturalny – właściwości
Jogurt naturalny ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i jest niskokaloryczny. Przede wszystkim jest świetnym źródłem wapnia, ale także fosforu oraz witamin z grupy B. Jogurt naturalny to także naturalny probiotyk ze względu na zawartość żywych kultur bakterii. Z tego względy zalecany jest podczas kuracji antybiotykowej i tuż po niej.
Spożywanie jogurtów wzmacnia odporność. Ponadto pomaga w zaburzeniach układu pokarmowego, takich jak biegunki i zaparcia. Osoby, które często mają problemy z grzybicą, także powinny regularnie jadać jogurt naturalny.
Sprawdź także: Lody dla diabetyka: sorbety czy na patyku? Które lody wybrać w diecie cukrzycowej?
Maliny – naturalna aspiryna
Maliny, dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego, są uznawane za naturalną aspirynę. Owoce temają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz antybakteryjne i antywirusowe. Malina zwalcza pierwsze objawy przeziębienia i grypy, obniża gorączkę oraz pomaga pozbyć się bólu gardła.
Spożywanie malin zaleca się także osobom borykającym się z nadciśnieniem i innymi schorzeniami układu krążenia, ponieważ obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto maliny stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć. Owoce malin to bogate źródło witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także wapnia, magnezu, żelaza i potasu.





