Podstawą popularnej ostatnio miski zdrowia może być również budyń jaglany. Wraz miodem i owocami będzie to prawdziwy deser fit, także dla osób na diecie bezglutenowej.
Jaglane smoothie bowl – moc kaszy jaglanej w owocowym deserze

Jaglane smoothie bowl to idealny pomysł na śniadanie, lekką kolację lub zdrowy, pełnowartościowy deser. Jeśli nie przepadasz za kaszą jaglaną, zapewniamy, że w tym wydaniu ją pokochasz!
>> Smoothie bowl z musem truskawkowym – przepis na sycący lunch lub śniadanie
Jaglane smoothie bowl – składniki i przygotowanie
- woreczek kaszy jaglanej,
- odrobina mleczka kokosowego,
- 2 łyżki miodu, np. gryczanego,
- garść truskawek,
- 2 owoce kiwi.
Ugotowany woreczek kaszy zblenduj z domieszką mleczka kokosowego i podziel na dwie porcje. Dodaj dwie łyżki miodu np. gryczanego, dzięki temu powstanie pyszny budyń jaglany.
Do tak przygotowanej kaszy dodaj owoce sezonowe, w tym przypadku truskawki i kiwi. Możesz także dołożyć trochę suszonych owoców lub orzechów, płatków migdałowych, nasion słonecznika albo siemienia lnianego. W ten sposób dostarczymy organizmowi także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kasza jaglana – królowa wśród kasz
Kasza jaglana to bogactwo żelaza, miedzi oraz witaminy B1, B2 i B6. Ponadto jest źródłem lecytyny, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci lub osób intensywnie pracujących umysłowo. Dodatkowo lecytyna wykazuje działanie obniżające stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów.
Kasza jaglana zawiera ligniny – substancje, które z jednej strony działają jak fitohormony, wyrównując gospodarkę hormonalną, a z drugiej strony są silnymi przeciwutleniaczami. Niestety kasza jaglana ma wysoki IG 71, zatem w daniach powinna być łączona z białkiem. Z tego względu raczej nie jest polecana diabetykom.
Czytaj również: Superfoods w diecie cukrzyka
Miód gryczany przeciwko miażdżycy
Miód gryczany jest znany ze swojego wzmacniającego i oczyszczającego działania na organizm. Do jego spożywania zachęca się przede wszystkim osoby starsze, ze zdiagnozowaną miażdżycą i znajdujące się w grupie wysokiego ryzyka. Cukry proste zawarte w miodzie potrafią w dość niedługim czasie odżywić mięsień sercowy. Dzięki ich zawartości miód eliminuje cukier jako istotny czynnik ryzyka miażdżycy.
Miód z gryki zawiera także duże ilości rutyny, która poprawia przyswajalność witaminy C, zapobiegając jej rozkładowi i przyspiesza gojenie ran. Ponadto jej obecność w pokarmie powoduje lepszą przyswajalność niektórych witamin i aminokwasów. Podobnie jak wszystkie ciemne miody, miód gryczany ma w sobie dużo soli mineralnych oraz substancji odpornościowych.





