Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek. Wiele składników odżywczych zawartych w occie jabłkowym pomaga leczyć cukrzycę poprzez optymalizację wydzielania insuliny i kontrolę poziomu cukru we krwi. Można go kupić sklepie, ale można też przygotować samodzielnie. Mamy wówczas pewność, że jest on w pełni naturalny i nie zawiera żadnych konserwantów.
Ocet jabłkowy. Wzmacnia, leczy i zastępuje drogie kosmetyki

Kuracja octem jabłkowym jest tania i skuteczna. Jednym z pierwszych naukowców, którzy rozpowszechnili stosowanie octu jabłkowego, był amerykański prof. DeForest Clinton Jarvis. Badał profilaktyczne i lecznicze działanie tego produktu.
Ocet jabłkowy i jego właściwości
Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do potraw, ale nadaje potrawom nie tylko walory smakowe. Można go stosować na problemy z bezsennością, astmą, anemią, trawieniem czy liszajami. Jest skarbnicą potasu, chloru, fosforu, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu, które korzystnie wpływają na organizm. Działa leczniczo na wiele schorzeń układu pokarmowego i nie tylko.
W occie znajduje się ponadto wiele minerałów i mikroelementów cennych w codziennej diecie. Składniki w nim zawarte regulują trawienie, stymulują pracę nerek, pobudzają układ immunologiczny. W konsekwencji działają detoksująco i oczyszczająco na organizm.
Ocet pozyskiwany jest w naturalny sposób z jabłek. Dzięki temu ma dużo cennych dla nas składników, w
tym witaminy E, która nazywana naturalnym antyutleniaczem chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Wolne rodniki wpływają na przyspieszone starzenie się komórek, a witamina E blokuje ten proces.
Wiele składników odżywczych zawartych w occie jabłkowym pomaga leczyć cukrzycę poprzez
optymalizację wydzielania insuliny i kontrolę poziomu cukru we krwi. U cukrzyków, którzy są uzależnieni
od podawania insuliny, wpływa na szybkość opróżniania treści żołądka, co może być problematyczne w
przypadku mierzenia poziomu cukru we krwi. Ocet poprawia insulinooporność oraz może przyczyniać się do poprawy problemów związanych z bezpłodnością.
Ocet jabłkowy pełni funkcję protekcyjną względem erytrocytów, nerek, wątroby oraz zmniejsza poziomy
wysokiego cholesterolu, hamuje peroksydację lipidów. Wykazuje właściwości grzybobójcze działając na
grzyba Candida. Obniża próby wątrobowe w przypadku osób spożywających wysokie ilości tłuszczy.
Sprzyja leczeniu żylaków poprzez aplikację octu w miejsce ich powstania. Redukuje ból, zmęczenie nóg,
obrzęk, świąd i przebarwienia.
Alpha-glycan (NMalphaG) to homoglikan występujący w occie jabłkowym, który może mieć działanie
przeciwnowotworowe.
Po ocet jabłkowy nie powinny sięgać kobiety w ciąży, zdecydowanie odradza się taką octową kurację
osobom, które cierpią na problemy żołądkowe i wątrobowe.
Ocet jabłkowy - wspomaga odchudzanie
Ocet jabłkowy przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów
trawiennych. Skutecznie usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a dzięki temu możesz liczyć na
skuteczną utratę wagi.
Dzięki tym właściwościom ocet jabłkowy jest naturalnym „wspomagaczem” odchudzania. Wiążąc tłuszcze i wspomagając przemianę materii staje się doskonałym sposobem na pomoc w utracie wagi. Sposób w całkowicie naturalny, a wiec całkowicie pozytywnie wpływający na nasz organizm.
Rano warto sięgnąć po napój sporządzony ze szklanki wody i dwóch łyżek octu jabłkowego. Taką
mieszankę można też wypić przed obiadem i wieczorem przed snem. Należy jednak pamiętać, aby nie
przekraczać tej zalecanej ilości, a w kuracji zrobić sobie tydzień przerwy, aby nadmiernie nie obciążać
żołądka.
Wygodniejsze w użyciu od tradycyjnego, płynnego octu jabłkowego są tabletki. Wymagają mniej
zaangażowania czasu i bez kłopotu pozwalają się zabrać w torebce do pracy. Na bazie octu jabłkowego
tworzone są tabletki wspomagające odchudzanie. Poza odpowiednia ilością octu zawierają także błonnik pokarmowy, który skutecznie działa przy dietach odchudzających. Wszystko po to, by jak najskuteczniej pozbyć się nadwagi.
Ocet jabłkowy dla urody
Ocet jabłkowy to również doskonały kosmetyk, który sprawdza się nie tylko w pielęgnacji, ale również w
leczeniu uporczywych dolegliwości skórnych. Tonizuje skórę, działa antybakteryjnie i antygrzybicznie,
lecząc trądzik i inne choroby skórne (domowy tonik – pół na pół z wodą). Ocet jabłkowy skutecznie niszczy też kurzajki.
Znawcy naturalnych sposobów pielęgnacji ciała dodają, że ocet jabłkowy sprawdza się również, jako
odżywka do włosów. Wspaniale nabłyszcza włosy. Płukanka przygotowana na jego bazie (pół łyżki octu na szklankę wody) doskonale oczyszcza włosy z pozostałości preparatów do stylizacji włosów, a także oczyszcza skórę głowy.
Przepis na ocet jabłkowy według Agnieszki Maciąg
1 i ½ kg kwaśnych jabłek (świetnie sprawdzają się antonówki, czy papierówki, koniecznie dojrzałe, czyli
zawierające odpowiedni do fermentacji poziom fruktozy)
1 i ½ l wody
3-5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru
Pokrojone jabłka (ewentualnie wraz z gniazdami, ale bez ogonków) wkładamy do szklanego, wcześniej
wyparzonego słoja/pojemnika. Zalewamy je osłodzoną, przegotowaną, letnią wodą (w temperaturze
pokojowej, zbyt ciepła woda może zaszkodzić procesowi fermantacji). Przykrywamy szmatką lub gazą, tak aby nie dostały się tam muszki owocówki i przytrzymujemy tę „pokrywkę“ gumką recepturką lub
sznurkiem.
Jabłka powinny znajdować się pod powierzchnią wody, inaczej mogą zacząć pleśnieć, a wtedy ocet na
pewno nie wyjdzie. Jeśli jabłka wypływają na powierzchnię to można przycisnąć je ceramicznym
talerzykiem, jednak niezbyt szerokim, aby nie ograniczać dopływu powietrza. Słój odstawiamy w ciepłe,
zacienione miejsce, cierpliwie czekając. Odpowiednia jest temperatura pokojowa, pomiędzy 20-26 stopni
Celsjusza.
W zależności od cukrowości jabłek, fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni (zazwyczaj ok. 4 tygodni). Kończy
się, gdy woda przestaje się pienić. Wówczas przelewamy owoce z octem przez gazę do szklanych,
wyparzonych butelek. Ocet jabłkowy można przechowywać przez kilka lat, gdyż sam w sobie jest świetnym konserwantem.
Czasem może się zdarzyć, że na powierzchni przygotowanego przez nas octu zrobi się biały, gęsty kożuch.
Niestety, wtedy trzeba całą zawartość słoja wyrzucić.
Pleśń często pojawia się na jabłkach, które wystają ponad poziom wody. Dlatego bardzo ważne jest, by
całość raz dziennie dobrze zamieszać drewnianą łyżką. Mieszanie powinno być energiczne, bo chodzi o
wprowadzenie do jabłek tlenu. W czasie mieszania powinna na powierzchni pojawić się piana. Trzeba też
pamiętać, żeby do produkcji nie używać owoców nadpsutych lub takich, które mają zdrewniałe ogonki.
Ogonki należy bezwzględnie usunąć, owoce dokładnie przejrzeć i koniecznie przed przygotowaniem
nastawu dokładnie umyć w letniej wodzie a potem dobrze osuszyć.
Jak poznać, że ocet jest już gotowy? Ma on wtedy smak octu, ale zapach jabłek. Jeśli pachnie drożdżami,
znaczy to, że nie jest jeszcze gotowy.