Przedawkowanie witaminy C może zaburzyć pracę przewodu pokarmowego i wywołać biegunkę, bóle brzucha, niekiedy wysypkę. Najlepszym sposobem na uniknięcie przedawkowania witaminy C jest stosowanie zbilansowanej diety. Suplementując witaminę C, zamiast preparatów skoncentrowanych warto wybierać preparaty z mniejszą dawką witaminy i stosować je częściej.
Przedawkowanie witaminy C: objawy, skutki. Czy przedawkowanie witaminy C jest szkodliwe?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Dlaczego potrzebujemy witaminy C?
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znanym przeciwutleniaczem – chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i mutacjami DNA, dzięki czemu zapobiega występowaniu chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. Aktywuje wiele enzymów i jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu komórkowego, bierze udział w syntezie wielu hormonów i przekaźników. Napędza działanie układu odpornościowego, skraca czas trwania infekcji. Poza tym witamina C:
- reguluje poziom cholesterolu we krwi;
- stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi;
- obniża poziom glukozy u diabetyków;
- zwiększa wydalanie kwasu moczowego z moczem i obniża jego poziom we krwi;
- uczestniczy w biosyntezie kolagenu;
- bierze udział w regeneracji tkanek podczas gojenia ran
- poprawia kondycję zębów i dziąseł
- zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego oraz wapnia.
Człowiek podobnie jak niektóre zwierzęta nie może jednak wytworzyć witaminy C w organizmie, dlatego konieczne jest jej codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. U osób, które nie dostarczają odpowiedniej ilości witaminy C z pożywieniem, zalecana jest jej suplementacja.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dla kogo jest szczególnie wskazana?
Dziennie potrzebujemy witaminy C najwięcej spośród wszystkich witamin. U dorosłych jest to średnio 1 mg/kg masy ciała, a u niemowląt i dzieci 2 mg/kg masy ciała. Są to jednak wartości przybliżone i zależne m.in. od płci, wieku, stanu zdrowia i trybu życia. Duże zapotrzebowanie na ten składnik notuje się u:
- kobiet ciężarnych i karmiących
- seniorów
- osób stosujących ścisłe diety
- osób z zaburzeniami wchłaniania
- osób z nadciśnieniem tętniczym
- diabetyków
- palaczy
- alkoholików
- osób intensywnie uprawiających sport
- osób będących pod wpływem długotrwałego stresu.
>> Jak sprawdzić poziom witaminy C w organizmie?
Czy witaminę C można przedawkować?
Jak dotąd nie zanotowano toksycznego działania witaminy C na organizm człowieka. Jest to składnik rozpuszczalny w wodzie i jedynie w niewielkiej ilości kumuluje się w organizmie. Dlatego też stosunkowo trudno o przedawkowanie tej witaminy. Przyjmuje się jednak, że podczas przyjmowania dużych dawek witaminy C (powyżej 2g/dobę) organizm chroni się przed jej wchłanianiem i zwiększa wydalanie z moczem. Może temu zjawisku towarzyszyć kilka niekorzystnych skutków, szczególnie u osób z niewydolnością nerek, u których wydalanie witaminy C z moczem jest utrudnione.
Przedawkowania witaminy C – objawy
Badania wykazały, że stosowanie wysokich dawek witaminy C (powyżej 2 g na dobę) może wywoływać:
- zaburzenia pracy przewodu pokarmowego (nudności, biegunka, wzdęcia, bóle brzucha);
- wysypkę skórną przypominającą pokrzywkę.
Czym grozi przedawkowanie witaminy C?
Przyjmowanie wysokich dawek witaminy C może wywołać:
- tworzenie się kamieni nerkowych (szczególnie u osób z niewydolnością nerek);
- zwiększenie stężenia sodu w organizmie (hipernatremia);
- zmniejszenie stężenia potasu w organizmie (hipokaliemia).
Co ciekawe, przyjmowanie wysokich dawek witaminy C przez dłuższy czas może prowadzić do uzależnienia. W takim wypadku nagłe zaprzestanie suplementacji powoduje objawy odstawienne podobne do szkorbutu.
Suplementując witaminę C, warto też pamiętać o jej możliwych interakcjach z innymi lekami:
- witamina C podawana jednocześnie z witaminą B12 powoduje jej rozkład;
- przyjmowana przez dłuższy czas z żelazem i miedzią nasila procesy oksydacyjne w organizmie;
- nasila działanie furosemidu (może w ten sposób powodować odwodnienie organizmu), paracetamolu (powoduje zaburzenia pracy wątroby) i leków antykoncepcyjnych (zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepów i niewydolności wątroby);
- osłabia działanie cyproflkoksacyny, doksepiny, warfaryny i propranololu;
- może zaburzać wyniki badań laboratoryjnych opartych na reakcjach utleniania i redukcji (poziom glukozy, bilirubiny, kreatyniny, dehydrogenazy mleczanowej LDH oraz enzymów wątrobowych AlAT i AspAT).
Jak leczyć przedawkowanie witaminy C?
Aby pozbyć się skutków przedawkowania witaminy, należy po prostu zaprzestać przyjmowania jej preparatów. Organizm sam poradzi sobie z pozbyciem się nadmiaru tej substancji poprzez wydalenie jej z moczem.
Przedawkowanie witaminy C u dzieci i dorosłych – jak go uniknąć?
Najlepszym sposobem na uniknięcie przedawkowania witaminy C jest stosowanie zbilansowanej diety, która w bezpieczny, zdrowy, naturalny i ekonomiczny sposób dostarcza jej do organizmu. Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców pozwala w całości zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osób zdrowych – nie jest wówczas wymagana suplementacja. Pokarmy, w których występuje ona w obfitej ilości, to warzywa i owoce, szczególnie:
- porzeczki
- truskawki
- cytrusy
- owoce aceroli
- owoce dzikiej róży
- kiwi
- ziemniaki
- kapusta
- natka pietruszki
- szpinak
- rzeżucha
- pomidory
- zielona papryka.
Witamina C znajduje się ponadto w ziołach (rokitnik, pokrzywa, lebiodka), organach zwierzęcych (mózg, nerki i wątroba) oraz miody.
Decydując się na suplementację witaminy C (np. w okresie zwiększonej zapadalności na infekcje), warto sięgać po preparaty zawierające mniejsze dawki witaminy i stosować je częściej zamiast preparatów skoncentrowanych.
- Warto zwrócić uwagę na zawartość witaminy w produkcie – optymalne wchłanianie zachodzi przy jednorazowej dawce 200 mg (w przypadku większych dawek część witaminy C nie ulega wchłanianiu i zostaje wydalona z moczem).
- Dobrym rozwiązaniem jest zażywanie form o przedłużonym uwalnianiu, które dostarczają witaminy C stopniowo przez nawet 12 godzin.
- Najważniejsze jednak, aby zachować umiar (nie przekraczać dawki 2 g/dobę) i dawkować preparat zgodnie z zaleceniami producenta.
Badania wykazały, że zarówno naturalna witamina C występująca w pożywieniu, jak i jej forma syntetyczna zawarta w suplementach mogą wykazywać tę samą aktywność i prozdrowotne właściwości. Istotna jest jednak obecność związków towarzyszących witaminie C, takich jak flawonoidy, które ułatwiają jej wchłanianie oraz osiągnięcie szybszego i dłuższego działania terapeutycznego. W naturalnych źródłach witamina C występuje w ich towarzystwie, dobrze więc, aby stosowane suplementy również takie połączenie zawierały.
>> Przedawkowanie witaminy D – czy jest możliwe, jakie są objawy?
- Janda K, Kasprzak M, Wolska J. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015; 61(4): 419-425.
- Maćkowiak K, Torliński L. Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka. Nowiny Lekarskie 2007; 76(4): 349-356.
- Nowak R. Natura – niedoceniane źródło kwasu askorbinowego. Postępy Fitoterapii 2004; 1: 14-18.
- Gorol P. Suplementy diety – bezpiecznie i z umiarem. Świat Przemysłu Farmaceutycznego 2018; 2:84-87.





