• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Sok z buraków – jakie ma właściwości? Przepis na sok z buraka świeży i kiszony

Z korzenia buraka ćwikłowego możemy przyrządzić świeży sok lub zakwas. To wartościowy składnik jadłospisu dla osób stosujących diety odchudzające i sportowców. Substancje zawarte burakach i ich soku pomagają też obniżyć ciśnienie, chronią wątrobę, nerki.

Świeży sok z buraków najlepiej wypić od razu po wytłoczeniu.

Czy wiesz, że...

Burak ćwikłowy jest oprócz marchwi najpowszechniej uprawianym w Polsce warzywem korzeniowym. Przeciętny Polak zjada 12 – 14 kg buraków rocznie.

Czy sok z buraka jest zdrowy?

Korzeń buraka ćwikłowego (Beta vulgaris) można jeść na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu, a także w postaci przetworów (klasycznych buraczków czy ćwikły z chrzanem). Można też wykorzystać go do sporządzenia soku, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Buraki zawierają także sporo witamin i minerałów:

  • potas (325 mg/100 g)
  • sód (52 mg/100g)
  • wapń (40 mg/100 g)
  • magnez (23 mg/100 g)
  • kwas foliowy (109 ug/100 g)
  • witamina A (2 ug /100 g)

Oprócz podstawowych składników odżywczych buraki zawierają także liczne substancje bioaktywne, jak:

  • betacyjaniny (barwniki czerwone)
  • betaksantyny (barwniki żółte)
  • karotenoidy
  • polifenole
  • saponiny

>> Kakao – skarbnica polifenoli

Sok z buraka – właściwości prozdrowotne

Dzięki zawartości substancji bioaktywnych buraki i ich przetwory wykazują korzystny wpływ na organizm człowieka. Udowodniono, że:

  • działają przeciwutleniająco – odpowiadają za to barwniki betalainowe, które są zdolne do wyłapywania i neutralizacji wolnych rodników tlenowych; efektem tego jest ochrona przed chorobami wywołanymi stresem oksydacyjnym (miażdżycą, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami zapalnymi)
  • działają korzystnie na układ krążenia – dzięki zawartości azotanów, które obniżają ciśnienie tętnicze i regulują czynność naczyń krwionośnych
  • chronią wątrobę
  • chronią nerki
  • regulują pracę układu odpornościowego
  • wspomagają pracę układu nerwowego dzięki obecności kwasu foliowego
  • zwiększają wydolność organizmu – dzięki zawartości azotanów, które po przekształceniu do tlenku azotu zwiększają przepływ krwi przez mięśnie oraz przyspieszają regenerację po treningu
  • działają przeciwnowotworowo (działanie to osiągane dzięki barwnikom betalainowym wykazano jak na razie w badaniach w warunkach laboratoryjnych, nie na żywych organizmach).

Korzeń buraka to także dobre źródło węglowodanów i błonnika, jednocześnie ma mało tłuszczów i jest niskokaloryczny. Dlatego może znaleźć się w jadłospisie osób stosujących diety odchudzające i sportowców.

>> Buraki znajdziesz w składzie produktów na odporność i regulujących sen.

Jak zrobić sok z buraków?

  1. Przygotuj świeże buraki czerwone, wybieraj jędrne i twarde okazy, ponieważ gwarantują uzyskanie większej ilości soku (na litr napoju potrzeba około kilograma buraków).
  2. Warzywa dokładnie umyj i obierz.
  3. Pokrój buraki na mniejsze części i wytłocz z nich sok przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.
  4. Do smaku możesz dodać sok z marchwi, jabłek lub innych kwaśnych owoców.
  5. Najlepiej pij świeży sok, możesz go przechować w lodówce przez kilka dni.

>> Sok z buraków i inna żywność: soki, oleje, syropy, zioła, herbaty

Sok z kiszonych buraków – zakwas z buraków

Choć sok z buraka ma wiele korzystnych właściwości, to jest mało smaczny. Wpływa na to między innymi obecność geosminu, który nadaje burakom ziemisty posmak. Aby poprawić smak soku z buraka, można buraki zakwasić. Otrzymany w ten sposób zakwas nie tylko ma zdecydowany, orzeźwiający smak, ale także zyskuje wiele nowych wartości odżywczych. Kiszony sok z buraków można pić sam lub wykorzystać go do przygotowania tradycyjnego barszczu czerwonego.

Kiszony sok z buraków – na co pomaga?

Zakwas buraczany jako produkt fermentowany zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu ma następujące właściwości:

  • reguluje przemianę materii,
  • normalizuje skład flory bakteryjnej jelit,
  • hamuje rozwój bakterii patogennych,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • usprawnia pracę jelit i wątroby,
  • wspomaga leczenie niedokrwistości,
  • działa przeciwnowotworowo.

>> Niedobór żelaza – jakie są jego objawy, co jeść, by uzupełnić niedobory

Jak zrobić zakwas z buraków?

Do przygotowania porcji zakwasu z buraków potrzebne będą:

  • 3-4 średniej wielkości buraki
  • 2 litry chłodnej, przegotowanej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli (najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej)
  • 1 łyżka cukru lub 1 kromka żytniego chleba (opcjonalnie – dla przyspieszenia fermentacji).

Sposób przyrządzenia zakwasu:

  1. Przygotowane buraki dokładnie umyj. Jeśli są to buraki swojskie lub od wiejskiego gospodarza nie trzeba ich obierać. W innym przypadku zaleca się obranie buraków ze skórki.
  2. Buraki pokrój w plastry o grubości ok. ½ cm.
  3. Przygotuj odpowiednie naczynie na zakwas. Najlepiej sprawdzi się zakręcany słoik o pojemności ok. 3 litrów. Dokładnie go umyj i wyparz.
  4. Na dno słoika wyłóż przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Opcjonalnie dodaj cukier lub chleb żytni.
  5. Do słoika przełóż przygotowane buraki w plasterkach.
  6. Całość zalej wodą wymieszaną z solą.
  7. Zakręć słoik i umieść go w ciemnym, chłodnym miejscu na około 7 dni. W międzyczasie kontroluj zakwas i co jakiś czas odkręcaj pokrywkę, aby uwolnić powstające w fermentacji gazy.
  8. Gotowy zakwas przecedź przez sito i umieść w czystym naczyniu. Aby uniknąć zepsucia, przechowuj go w lodówce.

Skutki uboczne picia soku z buraków

Picie soku z buraka w racjonalnej ilości nie niesie zagrożeń dla zdrowia. Pojawienie się czerwono-różowego zabarwienia moczu i stolca jest całkowicie normalnym zjawiskiem.

>> Żółty stolec – chora trzustka czy zespół jelita drażliwego?

Sok z buraka – czy są przeciwwskazania do picia?

Istnieją jednak pewne schorzenia, w przebiegu których picie soku z buraka może okazać się niekorzystne. Należą do nich:

Z kolei zakwas z buraków trzeba stosować ostrożnie u osób, u których stwierdzono problemy żołądkowe, kamienie nerkowe oraz zburzenia równowagi elektrolitowej.

>> Zakwaszenie organizmu – fakt czy mit?

  1. Kobus-Cisowska J, Dziedziński M, Szymandera-Buszka K, Neumann M. Właściwości odżywcze i funkcjonalne buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L. subsp. Vulgaris). Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 2023; 4(114): 83-95.
  2. Walkowiak-Tomczak D, Zielińska A. Porównanie tradycyjnej metody przygotowania zakwasu buraczanego z metodą z użyciem kultury starterowej. Żywność 2003; 3(36): 50-55.
  3. Klewicka E. Betacyjaniny – biodostępność i biologiczna aktywność. Żywność 2012; 2(81): 5-19.
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Yerba mate – co ma w sobie słynny napar z ostrokrzewu paragwajskiego?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.07.2024

Co to jest yerba mate, czy jest zdrowa, jakie ma właściwości, czy są przeciwwskazania do picia naparu? Jak parzyć yerba mate w kubku, a w ogóle jak się nazywa kubek do yerba mate? Odpowiadamy!

Czytaj więcej

Izotoniki – dlaczego piją je sportowcy? Czy domowy izotonik zadziała?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.07.2024

Napoje izotoniczne to podobnie jak elektrolity czy energetyki napoje funkcjonalne. Izotoniki mają nawodnić i dostarczyć nam substancji utraconych podczas wysiłku fizycznego, dlatego często widać je na przykład w ekwipunku biegaczy. Podajemy przepis na domowy izotonik.

Czytaj więcej

Mleko klaczy jako napój, szampon, liofilizowane, w tabletkach. Jakie właściwości ma mleko klaczy?

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 5.07.2024

Mleko klaczy to nie tylko alternatywa dla osób uczulonych dla mleko krowie. Zawiera wiele substancji działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego służy wzmacnianiu odporności. Mleko klaczy znajdziemy też w kosmetykach jako składnik wygładzający i nawilżający skórę.

Czytaj więcej