Z korzenia buraka ćwikłowego możemy przyrządzić świeży sok lub zakwas. To wartościowy składnik jadłospisu dla osób stosujących diety odchudzające i sportowców. Substancje zawarte burakach i ich soku pomagają też obniżyć ciśnienie, chronią wątrobę, nerki.
Sok z buraków – jakie ma właściwości? Przepis na sok z buraka świeży i kiszony
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Czy wiesz, że...
Burak ćwikłowy jest oprócz marchwi najpowszechniej uprawianym w Polsce warzywem korzeniowym. Przeciętny Polak zjada 12 – 14 kg buraków rocznie.
Czy sok z buraka jest zdrowy?
Korzeń buraka ćwikłowego (Beta vulgaris) można jeść na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu, a także w postaci przetworów (klasycznych buraczków czy ćwikły z chrzanem). Można też wykorzystać go do sporządzenia soku, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Buraki zawierają także sporo witamin i minerałów:
- potas (325 mg/100 g)
- sód (52 mg/100g)
- wapń (40 mg/100 g)
- magnez (23 mg/100 g)
- kwas foliowy (109 ug/100 g)
- witamina A (2 ug /100 g)
Oprócz podstawowych składników odżywczych buraki zawierają także liczne substancje bioaktywne, jak:
- betacyjaniny (barwniki czerwone)
- betaksantyny (barwniki żółte)
- karotenoidy
- polifenole
- saponiny
>> Kakao – skarbnica polifenoli
Sok z buraka – właściwości prozdrowotne
Dzięki zawartości substancji bioaktywnych buraki i ich przetwory wykazują korzystny wpływ na organizm człowieka. Udowodniono, że:
- działają przeciwutleniająco – odpowiadają za to barwniki betalainowe, które są zdolne do wyłapywania i neutralizacji wolnych rodników tlenowych; efektem tego jest ochrona przed chorobami wywołanymi stresem oksydacyjnym (miażdżycą, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami zapalnymi)
- działają korzystnie na układ krążenia – dzięki zawartości azotanów, które obniżają ciśnienie tętnicze i regulują czynność naczyń krwionośnych
- chronią wątrobę
- chronią nerki
- regulują pracę układu odpornościowego
- wspomagają pracę układu nerwowego dzięki obecności kwasu foliowego
- zwiększają wydolność organizmu – dzięki zawartości azotanów, które po przekształceniu do tlenku azotu zwiększają przepływ krwi przez mięśnie oraz przyspieszają regenerację po treningu
- działają przeciwnowotworowo (działanie to osiągane dzięki barwnikom betalainowym wykazano jak na razie w badaniach w warunkach laboratoryjnych, nie na żywych organizmach).
Korzeń buraka to także dobre źródło węglowodanów i błonnika, jednocześnie ma mało tłuszczów i jest niskokaloryczny. Dlatego może znaleźć się w jadłospisie osób stosujących diety odchudzające i sportowców.
>> Buraki znajdziesz w składzie produktów na odporność i regulujących sen.
Jak zrobić sok z buraków?
- Przygotuj świeże buraki czerwone, wybieraj jędrne i twarde okazy, ponieważ gwarantują uzyskanie większej ilości soku (na litr napoju potrzeba około kilograma buraków).
- Warzywa dokładnie umyj i obierz.
- Pokrój buraki na mniejsze części i wytłocz z nich sok przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.
- Do smaku możesz dodać sok z marchwi, jabłek lub innych kwaśnych owoców.
- Najlepiej pij świeży sok, możesz go przechować w lodówce przez kilka dni.
>> Sok z buraków i inna żywność: soki, oleje, syropy, zioła, herbaty
Sok z kiszonych buraków – zakwas z buraków
Choć sok z buraka ma wiele korzystnych właściwości, to jest mało smaczny. Wpływa na to między innymi obecność geosminu, który nadaje burakom ziemisty posmak. Aby poprawić smak soku z buraka, można buraki zakwasić. Otrzymany w ten sposób zakwas nie tylko ma zdecydowany, orzeźwiający smak, ale także zyskuje wiele nowych wartości odżywczych. Kiszony sok z buraków można pić sam lub wykorzystać go do przygotowania tradycyjnego barszczu czerwonego.
Kiszony sok z buraków – na co pomaga?
Zakwas buraczany jako produkt fermentowany zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu ma następujące właściwości:
- reguluje przemianę materii,
- normalizuje skład flory bakteryjnej jelit,
- hamuje rozwój bakterii patogennych,
- obniża poziom cholesterolu,
- usprawnia pracę jelit i wątroby,
- wspomaga leczenie niedokrwistości,
- działa przeciwnowotworowo.
>> Niedobór żelaza – jakie są jego objawy, co jeść, by uzupełnić niedobory
Jak zrobić zakwas z buraków?
Do przygotowania porcji zakwasu z buraków potrzebne będą:
- 3-4 średniej wielkości buraki
- 2 litry chłodnej, przegotowanej wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli (najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej)
- 1 łyżka cukru lub 1 kromka żytniego chleba (opcjonalnie – dla przyspieszenia fermentacji).
Sposób przyrządzenia zakwasu:
- Przygotowane buraki dokładnie umyj. Jeśli są to buraki swojskie lub od wiejskiego gospodarza nie trzeba ich obierać. W innym przypadku zaleca się obranie buraków ze skórki.
- Buraki pokrój w plastry o grubości ok. ½ cm.
- Przygotuj odpowiednie naczynie na zakwas. Najlepiej sprawdzi się zakręcany słoik o pojemności ok. 3 litrów. Dokładnie go umyj i wyparz.
- Na dno słoika wyłóż przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Opcjonalnie dodaj cukier lub chleb żytni.
- Do słoika przełóż przygotowane buraki w plasterkach.
- Całość zalej wodą wymieszaną z solą.
- Zakręć słoik i umieść go w ciemnym, chłodnym miejscu na około 7 dni. W międzyczasie kontroluj zakwas i co jakiś czas odkręcaj pokrywkę, aby uwolnić powstające w fermentacji gazy.
- Gotowy zakwas przecedź przez sito i umieść w czystym naczyniu. Aby uniknąć zepsucia, przechowuj go w lodówce.
Skutki uboczne picia soku z buraków
Picie soku z buraka w racjonalnej ilości nie niesie zagrożeń dla zdrowia. Pojawienie się czerwono-różowego zabarwienia moczu i stolca jest całkowicie normalnym zjawiskiem.
>> Żółty stolec – chora trzustka czy zespół jelita drażliwego?
Sok z buraka – czy są przeciwwskazania do picia?
Istnieją jednak pewne schorzenia, w przebiegu których picie soku z buraka może okazać się niekorzystne. Należą do nich:
- kamica nerkowa
- dna moczanowa
- niedociśnienie tętnicze
Z kolei zakwas z buraków trzeba stosować ostrożnie u osób, u których stwierdzono problemy żołądkowe, kamienie nerkowe oraz zburzenia równowagi elektrolitowej.
- Kobus-Cisowska J, Dziedziński M, Szymandera-Buszka K, Neumann M. Właściwości odżywcze i funkcjonalne buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L. subsp. Vulgaris). Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 2023; 4(114): 83-95.
- Walkowiak-Tomczak D, Zielińska A. Porównanie tradycyjnej metody przygotowania zakwasu buraczanego z metodą z użyciem kultury starterowej. Żywność 2003; 3(36): 50-55.
- Klewicka E. Betacyjaniny – biodostępność i biologiczna aktywność. Żywność 2012; 2(81): 5-19.