• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Mleko klaczy jako napój, szampon, liofilizowane, w tabletkach. Jakie właściwości ma mleko klaczy?

Mleko klaczy to nie tylko alternatywa dla osób uczulonych dla mleko krowie. Zawiera wiele substancji działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego służy wzmacnianiu odporności. Mleko klaczy znajdziemy też w kosmetykach jako składnik wygładzający i nawilżający skórę.

Mleko klaczy pije się dla wzmocnienia odporności.

Jak wygląda mleko klaczy?

Mleko to pozyskuje się od samicy konia – klaczy (kobyły). Jest ono bardziej przeźroczyste niż krowie i ze względu na większą zawartość laktozy, tzw. cukru mlecznego, bardziej słodkie (podobną zawartość tego składnika ma mleko kobiece). Ma sienno-kokosowy posmak i zapach siana i jest mniej tłuste niż mleko od krowy. Czym charakteryzują się składniki mleka klaczy?

Mleko klaczy – właściwości

Właściwości tego mleka znane są od czasów starożytnych. Kluczowa jest tu duża zawartość substancji funkcjonalnych (np. wspierających mikroflorę jelit), przeciwciał, związków azotowych i działających przeciwbakteryjnie jak lizozym, laktoferyna i laktadrehyna.

Laktoferyna

Białko to pełni istotną funkcję w transporcie żelaza, a także zaopatruje niemowlę w inne pierwiastki, ponieważ wykazuje zdolność ich wiązania. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne: wchodzi w reakcję z mikroorganizmami, moduluje działanie czynników antybakteryjnych jak lizozym i antybiotyki.

Lizozym

Lizozym to białko przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – tworzy z wirusami nierozpuszczalne kompleksy, a także hamuje  replikację patogenów.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Istotnymi składnikami, jakich dostarcza mleko kobyle, są też nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy). Jest ich odpowiednio 5 i 2 razy więcej niż w mleku krowim i kobiecym. Dzięki NNKT możliwy jest rozwój m.in. układu nerwowego niemowląt.

Aminokwasy 

Mleko kobyle to źródło aminokwasów, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. To np. treonina, asparaginy, proliny, leucyny, lizyny – w mleku klaczy jest ich 6 razy więcej niż w mleku krowim.

Laktoza

Mleko klaczy zawiera dużą ilość laktozy, która wspiera rozwój mikrobioty, i galaktozy (składnik laktozy) niezbędnej dla rozwoju mózgu i tworzenia osłonki mielinowej w komórkach nerwowych. 

Witaminy

W składzie mleka klaczy znajdziemy także wolne kwasy tłuszczowe i fosfolipidy niezbędne do budowy błon komórkowych, a także większe ilości witamin D3 i K2 i wapnia w porównaniu do mleka krowiego.

W aptekach dostępna jest zarówno siara mleka kobylego, jak i mleko dojrzałe. Ten pierwszy produkt zawiera więcej przeciwciał IgG, drugi – więcej IgA.

>> Preparaty na odporność - kapsułki, syropy, żelki, tabletki wspomagające odporność

Dla kogo jest mleko klaczy – wskazania, opinie

  • Może być podawane u niemowląt i dzieci, które wykazują uczulenie na mleko od krowy (pamiętajmy jednak, że potrzebom rozwijającego się dziecka najlepiej odpowiada matczyne mleko, a mleka zwierzęce są mniej wartościowe niż specjalistyczne produkty mlekozastępcze).
  • Mleko klaczy jest również bardziej strawne niż krowie dzięki mniejszej zawartości kazeiny (główne białko mleka krowiego, które odpowiada za biały kolor). Krowie mleko pozostawia w żołądku skrzep wymagający dłuższego trawienia, mleko kobyle – tylko lekkostrawny osad.
  • Niektóre źródła podają, że mleko klaczy może wesprzeć proces gojenia ran (m.in. ziarninowanie) i łagodzi niektóre schorzenia układu pokarmowego.
  • Jest chwalone za wsparcie w okresie rekonwalescencji.
  • Można je stosować przy anemii ze względu na laktoferynę i jej zdolność wiązania jonów żelaza.
  • Mleko klaczy wykazuje pozytywne działanie u pacjentów z chorobami serca i układu krążenia, płuc i oskrzeli (składniki mleka klaczy regulują procesy zapalne), wątroby i kości (zwiększenie przyswajania wapnia).

Ze względu na dużą ilość laktozy mleko klaczy nie jest odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy.

>> Alergia na mleko – najczęstsza postać nadwrażliwości pokarmowej

Produkty z mlekiem klaczy

Mleko klaczy można spożywać w różnej formie – na surowo, liofilizowane w proszku lub kapsułkach. Oprócz tego jest ono poddawane procesowi fermentacji, którego produktem jest kumys – mleczny napój alkoholowy. Mleko to wykorzystywane jest również w kosmetykach ze względu na właściwości wygładzające, uelastycznianie i nawilżanie skóry.

>> Balsamy i mleczka dla dzieci, noworodków i niemowląt

Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Jestem copywriterką medyczną i farmaceutką, absolwentką Łódzkiego Uniwersytetu Medycznego. Od kilku lat tworzę medyczno-farmaceutyczny content dla pacjentów, aptek internetowych, placówek ochrony zdrowia i laboratoriów. Nieustannie poszerzam swoją wiedzę z zakresu medycyny, farmacji i copywritingu medycznego. Prywatnie jestem miłośniczką post-rocka, psią mamą i fanką dobrych horrorów.

Zobacz także

Czym jest microblading brwi? Dla kogo ta metoda makijażu permanentnego?

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 5.07.2024

Microblading brwi może optycznie zagęścić lub zrekonstruować brwi przerzedzone po chorobie lub terapii nowotworowej. Nie jest to przeszczep włosów – do skóry wprowadza się barwnik imitujący włoski. W zależności od rodzaju cery efektem microbladingu brwi możemy się cieszyć nawet przez dwa lata.

Czytaj więcej

Wodogłowie – czy zbieranie się płynu w mózgu może się cofnąć?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 1.07.2024

Podczas wodogłowia w mózgu gromadzi się za dużo płynu mózgowo-rdzeniowego. U niemowlęcia powiększa się przez to głowa, u starszego dziecka i u dorosłych wodogłowie objawia się częstymi bólami głowy, opóźnieniami rozwojowymi, sennością, otępieniem. Wodogłowie na ogół towarzyszy urazom, guzom, zapaleniu opon mózgowych.

Czytaj więcej

Pluskwa – jak wygląda? Skąd się biorą pluskwy w łóżku?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 3.07.2024

Pluskwa domowa towarzyszy ludzkości od wieków – jesteśmy jej głównym żywicielem. Żeruje nocą, dlatego chętnie gnieździ się w okolicach naszych łóżek i kanap. Pluskwy nie przenoszą chorób, ale ich ugryzienia bardzo swędzą i często bolą, a same owady intensywnie się mnożą i niełatwo je wytępić.

Czytaj więcej