Mleko klaczy to nie tylko alternatywa dla osób uczulonych dla mleko krowie. Zawiera wiele substancji działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego służy wzmacnianiu odporności. Mleko klaczy znajdziemy też w kosmetykach jako składnik wygładzający i nawilżający skórę.
Mleko klaczy jako napój, szampon, liofilizowane, w tabletkach. Jakie właściwości ma mleko klaczy?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Jak wygląda mleko klaczy?
Mleko to pozyskuje się od samicy konia – klaczy (kobyły). Jest ono bardziej przeźroczyste niż krowie i ze względu na większą zawartość laktozy, tzw. cukru mlecznego, bardziej słodkie (podobną zawartość tego składnika ma mleko kobiece). Ma sienno-kokosowy posmak i zapach siana i jest mniej tłuste niż mleko od krowy. Czym charakteryzują się składniki mleka klaczy?
Mleko klaczy – właściwości
Właściwości tego mleka znane są od czasów starożytnych. Kluczowa jest tu duża zawartość substancji funkcjonalnych (np. wspierających mikroflorę jelit), przeciwciał, związków azotowych i działających przeciwbakteryjnie jak lizozym, laktoferyna i laktadrehyna.
Laktoferyna
Białko to pełni istotną funkcję w transporcie żelaza, a także zaopatruje niemowlę w inne pierwiastki, ponieważ wykazuje zdolność ich wiązania. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne: wchodzi w reakcję z mikroorganizmami, moduluje działanie czynników antybakteryjnych jak lizozym i antybiotyki.
Lizozym
Lizozym to białko przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – tworzy z wirusami nierozpuszczalne kompleksy, a także hamuje replikację patogenów.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Istotnymi składnikami, jakich dostarcza mleko kobyle, są też nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy). Jest ich odpowiednio 5 i 2 razy więcej niż w mleku krowim i kobiecym. Dzięki NNKT możliwy jest rozwój m.in. układu nerwowego niemowląt.
Aminokwasy
Mleko kobyle to źródło aminokwasów, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. To np. treonina, asparaginy, proliny, leucyny, lizyny – w mleku klaczy jest ich 6 razy więcej niż w mleku krowim.
Laktoza
Mleko klaczy zawiera dużą ilość laktozy, która wspiera rozwój mikrobioty, i galaktozy (składnik laktozy) niezbędnej dla rozwoju mózgu i tworzenia osłonki mielinowej w komórkach nerwowych.
Witaminy
W składzie mleka klaczy znajdziemy także wolne kwasy tłuszczowe i fosfolipidy niezbędne do budowy błon komórkowych, a także większe ilości witamin D3 i K2 i wapnia w porównaniu do mleka krowiego.
W aptekach dostępna jest zarówno siara mleka kobylego, jak i mleko dojrzałe. Ten pierwszy produkt zawiera więcej przeciwciał IgG, drugi – więcej IgA.
>> Preparaty na odporność - kapsułki, syropy, żelki, tabletki wspomagające odporność
Dla kogo jest mleko klaczy – wskazania, opinie
- Może być podawane u niemowląt i dzieci, które wykazują uczulenie na mleko od krowy (pamiętajmy jednak, że potrzebom rozwijającego się dziecka najlepiej odpowiada matczyne mleko, a mleka zwierzęce są mniej wartościowe niż specjalistyczne produkty mlekozastępcze).
- Mleko klaczy jest również bardziej strawne niż krowie dzięki mniejszej zawartości kazeiny (główne białko mleka krowiego, które odpowiada za biały kolor). Krowie mleko pozostawia w żołądku skrzep wymagający dłuższego trawienia, mleko kobyle – tylko lekkostrawny osad.
- Niektóre źródła podają, że mleko klaczy może wesprzeć proces gojenia ran (m.in. ziarninowanie) i łagodzi niektóre schorzenia układu pokarmowego.
- Jest chwalone za wsparcie w okresie rekonwalescencji.
- Można je stosować przy anemii ze względu na laktoferynę i jej zdolność wiązania jonów żelaza.
- Mleko klaczy wykazuje pozytywne działanie u pacjentów z chorobami serca i układu krążenia, płuc i oskrzeli (składniki mleka klaczy regulują procesy zapalne), wątroby i kości (zwiększenie przyswajania wapnia).
Ze względu na dużą ilość laktozy mleko klaczy nie jest odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy.
>> Alergia na mleko – najczęstsza postać nadwrażliwości pokarmowej
Produkty z mlekiem klaczy
Mleko klaczy można spożywać w różnej formie – na surowo, liofilizowane w proszku lub kapsułkach. Oprócz tego jest ono poddawane procesowi fermentacji, którego produktem jest kumys – mleczny napój alkoholowy. Mleko to wykorzystywane jest również w kosmetykach ze względu na właściwości wygładzające, uelastycznianie i nawilżanie skóry.