• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Colostrum, czyli siara - co to jest, nadaje się dla dzieci czy dla dorosłych?

Colostrum zwane siarą albo pierwszym mlekiem powstaje w gruczołach mlekowych ssaków jedynie kilka dni po porodzie. Zawiera wiele substancji aktywnych immunologicznie, które zapewniają rozwój noworodka i chronią go przed patogenami. Na rynku farmaceutycznym są suplementy diety z colostrum pochodzenia zwierzęcego, stosowane wspomagająco w profilaktyce i leczeniu chorób dzieci i dorosłych.

Colostrum powstaje w gruczołach mlekowych ssaków kilka dni po porodzie, by pomóc noworodkowi przetrwać czas, zanim rozwinie się jego układ odpornościowy. Fot. Adobe Stock.

Co to jest colostrum?

Colostrum (łac.), synonim: siara, pierwsze mleko, młodziwo, to specyficzny rodzaj mleka pochodzącego z gruczołów mlecznych ssaków, które wytwarzane jest bezpośrednio po porodzie oraz przez kilka następnych dni.

Colostrum dla dzieci – znaczenie dla noworodków

Siara stanowi pierwszy pokarm noworodka. Zawiera lekkostrawne i łatwo przyswajalne składniki odżywcze (węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne), przez co pełni funkcję odżywczą i energetyczną, zapewniając prawidłowy rozwój noworodka. Poza tym siara, a później mleko dojrzałe, dzięki składnikom aktywnym immunologicznie jest źródłem odporności biernej dziecka – jedynej, jaką dysponuje przez pierwsze 2-3 miesiące życia, dopóki nie jest zdolne wytwarzać własnych przeciwciał.

Dlatego tak ważne jest, aby karmienie piersią rozpocząć jak najwcześniej po porodzie i dostarczyć noworodkowi największą ilość dobroczynnych składników.

Colostrum - właściwości

Siarę uważa się za najsilniejszy znany nauce immunostymulant – substancję wspierającą układ odpornościowy w walce z patogenami zawiera ponad 40 razy więcej składników aktywnych niż wytwarzane w późniejszym czasie mleko dojrzałe.

Siara jest źródłem komórek odpornościowych (leukocytów, makrofagów, limfocytów T i B) i przeciwciał matki, szczególnie immunoglobuliny IgA, które tworzą odporność bierną noworodka i rozwijają jego system immunologiczny. Zawiera ponadto substancje białkowe o charakterze immunomodulującym, do których należą:

  • laktoferyna
  • polipeptyd bogaty w prolinę
  • kazeina
  • glikomakropeptyd
  • laktoalbumina
  • laktoglobulina
  • lizozym.

Laktoferyna i jej działanie

Laktoferynę uznaje się za składnik siary o najszerszym spektrum działania – odgrywa najważniejszą rolę w przeciwdziałaniu różnego rodzaju infekcjom. Jest glikoproteiną wiążącą żelazo i należy do grupy transferrytyn. Fizjologicznie wydzielana jest przez komórki nabłonkowe do potu, śliny, mleka i siary. W momencie kontaktu z patogenami zdolne do wydzielania laktoferyny są również komórki odpornościowe.

Laktoferyna ma właściwości:

  • przeciwbakteryjne:
    • powoduje śmierć bakterii poprzez uszkodzenie ich ściany komórkowej
    • hamuje przyleganie bakterii do komórek gospodarza
    • hamuje rozwój bakterii poprzez wiązanie niezbędnego dla nich wolnego żelaza
    • zwiększa aktywność bójczą układu immunologicznego
    • uwrażliwia bakterie na działanie antybiotyków
  • przeciwwirusowe:
    • hamuje wiązanie wirusów i ich penetrację do komórek gospodarza
    • hamuje namnażanie wirusów poprzez zmniejszenie aktywności enzymów niezbędnych w procesie replikacji
    • stymuluje aktywność limfocytów T, które aktywują komórki NK (natural killers)
  • przeciwgrzybicze:
    • wykazuje bezpośrednie właściwości cytotoksyczne
    • zwiększa wrażliwość komórek grzybów na działanie leków przeciwgrzybiczych
  • przeciwpasożytnicze:
    • uszkadza komórki i niszczy je poprzez generowanie wolnych rodników
    • zwiększa aktywność fagocytów
  • immunomodulujące:
    • zmniejsza wytwarzanie autoprzeciwciał
    • stymuluje dojrzewanie limfocytów T i B
  • przeciwzapalne:
    • hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych
    • nasila wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych
  • przeciwnowotworowe:
    • powoduje lizę komórek nowotworowych
    • hamuje angiogenezę w obrębie guzów
    • hamuje wzrost komórek nowotworowych poprzez wiązanie wolnego żelaza
    • zwiększa ekspresję receptorów powierzchniowych na komórkach nowotworowych, przez co są one łatwiej identyfikowane przez układ odpornościowy.

Inne składniki colostrum

Oprócz laktoferyny warto wspomnieć również o takich składnikach siary jak:

  • polipeptyd bogaty w prolinę – przyspiesza wzrost i dojrzewanie tymocytów (niedojrzałych limfocytów T), stymuluje leukocyty do produkcji interferonu i czynnika martwicy nowotworów (TNF), zmniejsza produkcję autoprzeciwciał
  • kazeina α i β – stymulują odpowiedź organizmu na zakażenie, stymulują produkcję przeciwciał IgA i cytokin IL-5 i IL-6, zapobiegają demineralizacji szkliwa
  • laktoalbumina – indukuje apoptozę komórek nowotworowych, hamuje aktywność enzymów wirusowych (proteazy i integrazy)
  • lizozym – działa bakteriostatycznie, a w połączeniu z laktoferyną bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie.

Colostrum kozie, wołowe, owcze, czyli siara w suplementach diety

Badania przeprowadzone na modelach zwierzęcych i w próbach klinicznych potwierdziły właściwości immunostymulujące składników siary, dlatego zainteresowanie preparatami na jej bazie w ostatnich latach znacznie wzrosło. W sprzedaży dostępne są produkty mleczarskie oraz środki farmaceutyczne wytwarzane głównie na bazie siary wołowej (colostrum bovinum), ale także koziej i owczej lub w oparciu o jej poszczególne składniki czynne. Występują one w formie tabletek, kapsułek, saszetek i proszku do rozpuszczania lub w postaci płynnej. Są to produkty bezpieczne w stosowaniu, łatwo przyswajalne i efektywne, jednak stosunkowo kosztowne.

Na co pomaga colostrum?

W czasach nieskuteczności wielu antybiotyków ze względu na rosnącą oporność drobnoustrojów oraz w dobie zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego preparaty zawierające colostrum lub jego wybrane składniki stanowią alternatywę dla standardowych metod profilaktyki i leczenia. Wykazano ich skuteczność w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i pasożytniczych. Ponadto okazały się one cytotoksyczne w stosunku do komórek czerniaka, włókniakomięsaka, raka okrężnicy i raka płuc.

Siara i preparaty sporządzane na jej bazie to także środki zdolne do regulacji funkcjonowania układu odpornościowego (szczególnie laktoferyna i polipeptyd bogaty w prolinę). Ich aktywność przyczynia się do utrzymania homeostazy organizmu, wzmaga reakcje odpornościowe oraz zapobiega zjawisku autoimmunizacji. Zastosowanie siary warto rozważyć zarówno w terapii infekcji (szczególnie u noworodków, a zwłaszcza tych niekarmionych piersią), jak i niedoborów odporności i chorób autoimmunologicznych również u osób dorosłych.

>> Kapsułki, syropy, żelki, tabletki wspomagające odporność

  1. Rak K A, Bronkowska M. Immunologiczne znaczenie siary. Hygeia Public Health 2014; 49(2): 249-254.
  2. Zimecki M, Artym J. Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2005; 59: 309-323.
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Cynk a odporność. Czy cynk wspiera organizm w walce z wirusami?

Autor:

Mgr farm. Wojciech Bykowski

Data publikacji: 11.03.2020

Cynk to mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje duży wpływ na metabolizm komórki oraz na kondycję układu odpornościowego. Jest konieczny do produkcji insuliny, jego niedobór może sprzyjać insulinooporności oraz rozwojowi cukrzycy typu 2. Cynk ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, który przyspiesza ich proces starzenia się i degeneracji.

Czytaj więcej

Co stosować na odporność dla dziecka?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Patro

Data publikacji: 19.08.2022

W budowaniu prawidłowej i skutecznej odporności pomagają podstawowe zalecenia zdrowotne, przede wszystkim: codzienny ruch na świeżym powietrzu, wysypianie się i zróżnicowana, bogata w warzywa dieta, będąca źródłem witamin A, C i pierwiastków takich jak cynk. Polecana jest także witamina D, której niedobór często występuje od października do kwietnia.

Czytaj więcej

Hartowanie organizmu. Jak hartowanie działa na odporność?

Autor:

Mgr farm. Artur Rakowski

Data publikacji: 29.03.2023

Hartowanie dzieci jest tematem, który powraca co jakiś czas do dyskusji. Zwłaszcza wtedy gdy obserwujemy skok zachorowań na infekcje sezonowe. Wiele osób postrzega hartowanie jako możliwość poprawy odporności i wyeliminowania chorób w sezonie infekcyjnym. Czy rzeczywiście eksponowanie na zimno wywiera korzystny wpływ na zdrowie dzieci i dorosłych?

Czytaj więcej