Colostrum zwane siarą albo pierwszym mlekiem powstaje w gruczołach mlekowych ssaków jedynie kilka dni po porodzie. Zawiera wiele substancji aktywnych immunologicznie, które zapewniają rozwój noworodka i chronią go przed patogenami. Na rynku farmaceutycznym są suplementy diety z colostrum pochodzenia zwierzęcego, stosowane wspomagająco w profilaktyce i leczeniu chorób dzieci i dorosłych.
Colostrum, czyli siara - co to jest, nadaje się dla dzieci czy dla dorosłych?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Co to jest colostrum?
Colostrum (łac.), synonim: siara, pierwsze mleko, młodziwo, to specyficzny rodzaj mleka pochodzącego z gruczołów mlecznych ssaków, które wytwarzane jest bezpośrednio po porodzie oraz przez kilka następnych dni.
Colostrum dla dzieci – znaczenie dla noworodków
Siara stanowi pierwszy pokarm noworodka. Zawiera lekkostrawne i łatwo przyswajalne składniki odżywcze (węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne), przez co pełni funkcję odżywczą i energetyczną, zapewniając prawidłowy rozwój noworodka. Poza tym siara, a później mleko dojrzałe, dzięki składnikom aktywnym immunologicznie jest źródłem odporności biernej dziecka – jedynej, jaką dysponuje przez pierwsze 2-3 miesiące życia, dopóki nie jest zdolne wytwarzać własnych przeciwciał.
Dlatego tak ważne jest, aby karmienie piersią rozpocząć jak najwcześniej po porodzie i dostarczyć noworodkowi największą ilość dobroczynnych składników.
Colostrum - właściwości
Siarę uważa się za najsilniejszy znany nauce immunostymulant – substancję wspierającą układ odpornościowy w walce z patogenami –zawiera ponad 40 razy więcej składników aktywnych niż wytwarzane w późniejszym czasie mleko dojrzałe.
Siara jest źródłem komórek odpornościowych (leukocytów, makrofagów, limfocytów T i B) i przeciwciał matki, szczególnie immunoglobuliny IgA, które tworzą odporność bierną noworodka i rozwijają jego system immunologiczny. Zawiera ponadto substancje białkowe o charakterze immunomodulującym, do których należą:
- laktoferyna
- polipeptyd bogaty w prolinę
- kazeina
- glikomakropeptyd
- laktoalbumina
- laktoglobulina
- lizozym.
Laktoferyna i jej działanie
Laktoferynę uznaje się za składnik siary o najszerszym spektrum działania – odgrywa najważniejszą rolę w przeciwdziałaniu różnego rodzaju infekcjom. Jest glikoproteiną wiążącą żelazo i należy do grupy transferrytyn. Fizjologicznie wydzielana jest przez komórki nabłonkowe do potu, śliny, mleka i siary. W momencie kontaktu z patogenami zdolne do wydzielania laktoferyny są również komórki odpornościowe.
Laktoferyna ma właściwości:
- przeciwbakteryjne:
- powoduje śmierć bakterii poprzez uszkodzenie ich ściany komórkowej
- hamuje przyleganie bakterii do komórek gospodarza
- hamuje rozwój bakterii poprzez wiązanie niezbędnego dla nich wolnego żelaza
- zwiększa aktywność bójczą układu immunologicznego
- uwrażliwia bakterie na działanie antybiotyków
- przeciwwirusowe:
- hamuje wiązanie wirusów i ich penetrację do komórek gospodarza
- hamuje namnażanie wirusów poprzez zmniejszenie aktywności enzymów niezbędnych w procesie replikacji
- stymuluje aktywność limfocytów T, które aktywują komórki NK (natural killers)
- przeciwgrzybicze:
- wykazuje bezpośrednie właściwości cytotoksyczne
- zwiększa wrażliwość komórek grzybów na działanie leków przeciwgrzybiczych
- przeciwpasożytnicze:
- uszkadza komórki i niszczy je poprzez generowanie wolnych rodników
- zwiększa aktywność fagocytów
- immunomodulujące:
- zmniejsza wytwarzanie autoprzeciwciał
- stymuluje dojrzewanie limfocytów T i B
- przeciwzapalne:
- hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych
- nasila wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych
- przeciwnowotworowe:
- powoduje lizę komórek nowotworowych
- hamuje angiogenezę w obrębie guzów
- hamuje wzrost komórek nowotworowych poprzez wiązanie wolnego żelaza
- zwiększa ekspresję receptorów powierzchniowych na komórkach nowotworowych, przez co są one łatwiej identyfikowane przez układ odpornościowy.
Inne składniki colostrum
Oprócz laktoferyny warto wspomnieć również o takich składnikach siary jak:
- polipeptyd bogaty w prolinę – przyspiesza wzrost i dojrzewanie tymocytów (niedojrzałych limfocytów T), stymuluje leukocyty do produkcji interferonu i czynnika martwicy nowotworów (TNF), zmniejsza produkcję autoprzeciwciał
- kazeina α i β – stymulują odpowiedź organizmu na zakażenie, stymulują produkcję przeciwciał IgA i cytokin IL-5 i IL-6, zapobiegają demineralizacji szkliwa
- laktoalbumina – indukuje apoptozę komórek nowotworowych, hamuje aktywność enzymów wirusowych (proteazy i integrazy)
- lizozym – działa bakteriostatycznie, a w połączeniu z laktoferyną bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie.
Colostrum kozie, wołowe, owcze, czyli siara w suplementach diety
Badania przeprowadzone na modelach zwierzęcych i w próbach klinicznych potwierdziły właściwości immunostymulujące składników siary, dlatego zainteresowanie preparatami na jej bazie w ostatnich latach znacznie wzrosło. W sprzedaży dostępne są produkty mleczarskie oraz środki farmaceutyczne wytwarzane głównie na bazie siary wołowej (colostrum bovinum), ale także koziej i owczej lub w oparciu o jej poszczególne składniki czynne. Występują one w formie tabletek, kapsułek, saszetek i proszku do rozpuszczania lub w postaci płynnej. Są to produkty bezpieczne w stosowaniu, łatwo przyswajalne i efektywne, jednak stosunkowo kosztowne.
Na co pomaga colostrum?
W czasach nieskuteczności wielu antybiotyków ze względu na rosnącą oporność drobnoustrojów oraz w dobie zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego preparaty zawierające colostrum lub jego wybrane składniki stanowią alternatywę dla standardowych metod profilaktyki i leczenia. Wykazano ich skuteczność w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i pasożytniczych. Ponadto okazały się one cytotoksyczne w stosunku do komórek czerniaka, włókniakomięsaka, raka okrężnicy i raka płuc.
Siara i preparaty sporządzane na jej bazie to także środki zdolne do regulacji funkcjonowania układu odpornościowego (szczególnie laktoferyna i polipeptyd bogaty w prolinę). Ich aktywność przyczynia się do utrzymania homeostazy organizmu, wzmaga reakcje odpornościowe oraz zapobiega zjawisku autoimmunizacji. Zastosowanie siary warto rozważyć zarówno w terapii infekcji (szczególnie u noworodków, a zwłaszcza tych niekarmionych piersią), jak i niedoborów odporności i chorób autoimmunologicznych również u osób dorosłych.
- Rak K A, Bronkowska M. Immunologiczne znaczenie siary. Hygeia Public Health 2014; 49(2): 249-254.
- Zimecki M, Artym J. Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2005; 59: 309-323.





