Chlorella to jednokomórkowa mikroalga zaliczana do zielenic, występuje głównie w słodkowodnych zbiornikach. Zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników, takich jak witaminy, minerały, białka, kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Wykazuje właściwości oczyszczające organizm, stymuluje układ odpornościowy, reguluje pracę przewodu pokarmowego i działa wzmacniająco.
Chlorella – maleńka alga o wielu właściwościach zdrowotnych
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Co to jest chlorella?
Chlorella, a dokładnie chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris), to gatunek zielonej mikroalgi należącej do rodziny Chlorellaceae. Jest to organizm jednokomórkowy wielkości do 15 µm, który żyje głównie w wodach słodkich, choć spotyka się go także w wodach morskich (np. w Bałtyku).
Białko, pierwiastki, witaminy - cenne składniki chlorelli
Chlorella jest produktem bogatym w białko – stanowi ono 48-58% suchej masy. Zawiera także węglowodany (8-17%), głównie skrobię i celulozę, oraz lipidy (14-22%) – glikolipidy, woski, fosfolipidy, trójglicerydy i wolne kwasy tłuszczowe (m.in. omega-3).
Spośród makroelementów obecnych w chlorelli można wymienić magnez, sód, potas i fosfor. Mikroelementy to z kolei jod, mangan, cynk i żelazo. Nie sposób nie wspomnieć o witaminach, które zawiera chlorella, a są to: witamina A, witamina E, witamina K oraz witaminy z grupy B. Istotna jest również obecność barwników, takich jak karoteny i chlorofil.
Jakie właściwości lecznicze ma chlorella?
Działanie prozdrowotne chlorelli wynika głównie z zawartości chlorofilu – zielonego barwnika o budowie bardzo zbliżonej do ludzkiej hemoglobiny. Badania wykazały, że ma on zdolności:
- chemoprotekcyjne, tzn. chroni komórki organizmu przed działaniem karcynogenów (czynników rakotwórczych), przez co może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych;
- regulujące poziom insuliny we krwi oraz przyczyniające się do utrzymania prawidłowego stężenia trójglicerydów i cholesterolu, co może wspomagać leczenie i profilaktykę cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych;
- przeciwutleniające, przez co odgrywa istotną rolę w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, nowotworowym i zapalnym (łącznie z witaminą E);
- stymulujące układ odpornościowy;
- przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe, antybakteryjne i przyspieszające gojenie ran.
Chlorella wykazuje także właściwości detoksykujące, szczególnie dla wątroby – wspomaga jej pracę, przyspiesza regenerację oraz wiąże szkodliwe substancje uszkadzające wątrobę (metale ciężkie, toksyny, pestycydy, alkohol). Ma zdolność do przyspieszania metabolizmu, pomaga kontrolować masę ciała i regulować pracę układu pokarmowego (zapobiega zaparciom, wzdęciom i zapaleniom błony śluzowej).
>> Altra, 20 kapsułek, suplement diety z chlorellą i innymi składnikami poprawiającymi pracę wątroby
Z uwagi na zawartość żelaza i witamin z grupy B (szczególnie kwasu foliowego i witaminy B12) chlorella pomaga zapobiegać anemii, a obecny w niej jod wpływa pozytywnie na pracę tarczycy i wytwarzanie hormonów tarczycowych.
Chlorella w proszku, w tabletkach. Jak stosować suplement?
- Obecne na rynku preparaty zawierające chlorellę występują w postaci proszku, kapsułek, tabletek lub ekstraktu.
- Stosowanie proszku bywa problematyczne, ponieważ ma specyficzny smak, który przez wielu jest trudno tolerowany. Aby go ukryć, warto zmieszać chlorellę z wodą, sokiem, jogurtem lub przemycić ją w koktajlu czy sosie do sałatki.
- Tabletki i kapsułki zawierają od 500 do 1000 mg chlorelli i są najwygodniejszą formą stosowania. Dawka chlorelli jest w ich przypadku kontrolowana i stała w przeciwieństwie do proszku, który należy dokładnie odważać, aby uniknąć przedawkowania.
- Nie istnieją dokładne wytyczne określające dzienną dawkę chlorelli. Według niektórych źródeł zaleca się, aby stosować chlorellę w ilości od 3 do 5 gramów dziennie.
- Preparaty chlorelli najlepiej zażywać wraz z posiłkiem – spożycie na czczo może zaostrzyć odczucie jej nieprzyjemnego posmaku.
Czy działanie chlorelli jest bezpieczne?
- Chlorella jest z reguły dobrze tolerowana przez organizm, jednak w niektórych przypadkach może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe (szczególnie w pierwszym okresie stosowania), takie jak mdłości, wzdęcia, uczucie pełności, biegunkę oraz zielone zabarwienie stolca. Aby ich uniknąć, zaleca się rozpoczęcie stosowania chlorelli od niewielkich dawek i ich stopniowe zwiększanie.
- Podczas stosowania chlorelli może wystąpić reakcja alergiczna (szczególnie u osób uczulonych na pleśnie), dlatego warto początkowo zażyć niewielką dawkę, odczekać do 48 godzin i obserwować się pod względem potencjalnych objawów alergii.
- Chlorella zwiększa nadwrażliwość na promieniowanie słoneczne, stąd zaleca się unikanie podczas jej zażywania nadmiernej ekspozycji na słońce i stosowanie ochrony przeciwsłonecznej.
Chlorella – przeciwwskazania
- Chlorella zawiera spore ilości witaminy K przyspieszającej krzepnięcie krwi, dlatego pacjenci stosujący leki przeciwkrzepliwe, takie jak warfaryna czy klopidogrel, powinni stosować ją z rozwagą.
- Chlorella działa stymulująco na układ odpornościowy, dlatego może osłabiać działanie leków immunosupresyjnych stosowanych w terapii nowotworów i chorób autoimmunologicznych, takich jak cyklosporyna, prednizon czy inhibitory TNF-α.
- Z uwagi na zawartość jodu nadmierne spożycie chlorelli może nasilać objawy nadczynności tarczycy.
- Kobiety w ciąży powinny skonsultować z lekarzem stosowanie chlorelli, ponieważ nie przeprowadzono odpowiedniej liczby badań nad bezpieczeństwem jej zażywania przez kobiety z tej grupy.
Spirulina a chlorella
Zarówno chlorella, jak i spirulina zaliczane są do alg i mają niepodważalne właściwości prozdrowotne, są jednak często mylone. Ich wygląd i budowa komórkowa są odmienne, należą także do różnych rodzin alg. Ich skład również nieco się różni, dzięki czemu chlorella działa głównie detoksykująco, natomiast spirulina ma większe właściwości odżywcze (zawiera sporo kwasów omega-3 i omega-6, probiotyki i minerały).
Nie tylko suplementy, lecz także kosmetyki z chlorellą
Chlorella ma zastosowanie nie tylko na rynku spożywczym. Wykorzystuje się ją także jako składnik kosmetyków (np. Palpederm, emulsja do skóry powiek i okolic oczu, 15 ml) - dzięki właściowościom antybakteryjnym, przeciwtrądzikowym, przeciwzapalnym łagodzi podrażnienia skóry.
Co ciekawe, chlorella znajduje zastosowanie nawet w przemyśle: do produkcji karmy dla zwierząt, biopaliwa a także w procesie oczyszczania ścieków jako biofiltr.
- Karwowska K, Skotnicka M, Pieszko M. Substancje bioaktywne zawarte w „zielonych” suplementach diety. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2020; 3: 129-136.
- Arabas I, Biniecka M, Czyż L M, Tulik S. Legendarne surowce lecznicze pochodzenia morkisego: historia z ciągiem dalszym. Farmacja Polska 2019; 12(75): 692-697.
- Godlewska K, Michalak I, Chojnacka K. Glony na zdrowie. Wiadomości Chemiczne 2014; 68: 833-852.