Chlorofil przeciwdziała procesom zapalnym, wzmacnia odporność, wspomaga trawienie. Największych ilości chlorofilu dostarczają zielone warzywa, bardziej skoncentrowanym źródłem chlorofilu są suplementy diety: chlorofil w tabletkach, kapsułkach, saszetkach do rozpuszczenia lub w płynie.
Czy chlorofil jest potrzebny człowiekowi? Najlepsze źródła chlorofilu, chlorofil do picia
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Czym jest chlorofil?
Chlorofil to główny barwnik, któremu rośliny zawdzięczają zielony kolor. Ma zdolność do pochłaniania promieniowania świetlnego, dzięki czemu umożliwia zachodzenie fotosyntezy – procesu pozwalającego roślinom na przekształcanie wody i dwutlenku węgla w węglowodany i tlen. Jego struktura przypomina nieco strukturę hemoglobiny – zwierzęcego barwnika krwi. Z tego powodu chlorofil bywa nazywany zieloną krwią roślin.
Wyróżnia się wiele odmian chlorofilu (oznaczane są literami alfabetu). Najczęściej spotyka się chlorofile a i b (w komórkach roślin nasiennych, chlorofil b także u mszaków, paprotników i zielenic). Z kolei obecność chlorofilu c i d notowana jest u innych gromad glonów, np. bruzdnic, kryptofitów oraz okrzemków.
>> Ziemia okrzemkowa i jej właściwości. Czy może być niebezpieczna dla zdrowia?
Właściwości prozdrowotne chlorofilu
Produkty bogate w chlorofil warto włączyć na stałe do jadłospisu, ponieważ wykazuje on wiele właściwości prozdrowotnych:
jest przeciwutleniaczem – zwalcza wolne rodniki, działa przeciwzapalnie, wydłuża cykl życia komórek i spowalnia procesy starzenia się organizmu
wspiera pracę układu odpornościowego – pomaga zwalczać bakterie i wirusy, co jest szczególnie istotne w okresach zwiększonej zachorowalności na choroby sezonowe
wspomaga układ pokarmowy – przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom, ułatwia wypróżnianie
stymuluje wzrost przyjaznej flory jelitowej i zapobiega rozwojowi patogenów w jelitach
stanowi źródło magnezu w diecie
wspomagaoczyszczanie organizmu z toksyn – neutralizuje metale ciężkie i szkodliwe produkty metabolizmu, a także niebezpieczne substancje pochodzące ze środowiska
reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu
przyspiesza przemianę materii – sprawdza się u osób kontrolujących wagę
wpływa na gospodarkę hormonalną – u kobiet stymuluje wydzielanie hormonów płciowych i reguluje cykl miesiączkowy
działa uspokajająco – wycisza nerwy, ułatwia odprężenie.
Chlorofil można stosować również na skórę i błony śluzowe. Wykazuje wówczas następujące właściwości lecznicze:
przyspiesza gojenie ran
redukuje stany zapalne i zaczerwienienie skóry
chroni i rozjaśnia cerę
wspomaga leczenie trądziku
usuwa nieprzyjemny zapach ciała i oddechu.
>> Opatrunki alginianowe – na trudno gojące się rany, głębokie oparzenia, odleżyny
Kiedy warto stosować chlorofil?
Z uwagi na wielokierunkowe działanie na nasz organizm spożywanie chlorofilu jest korzystne dla wszystkich. Uzupełnienie tego składnika w diecie powinni rozważyć szczególnie:
sportowcy
astmatycy
diabetycy
osoby otyłe
osoby zmęczone psychicznie i fizycznie
osoby cierpiące na anemię
osoby skarżące się na przewlekłe bóle stawów
osoby cierpiące na częste zapalenia zatok
osoby narażone na szkodliwe czynniki zawodowe.
Źródła chlorofilu w pożywieniu
Największych ilości chlorofilu dostarcza spożywanie zielonych warzyw, takich jak:
szpinak
sałata
kapusta
jarmuż
rukola
roszponka
natka pietruszki
koper
rzeżucha
lucerna
por
botwina (liście buraka)
ogórki
brokuły.
Badania wykazały, że największe ilości chlorofilu zawierają rośliny dziko rosnące, nie tylko warzywa, lecz także zioła (np. pokrzywa czy mniszek lekarski). Ponadto stwierdzono, że w przypadku warzyw głowiastych (np. kapusty, sałaty) liście zewnętrzne są najbardziej bogate w chlorofil. Natomiast gotowe mieszanki sałat dostępne w sklepach okazały się ubogim źródłem tego barwnika.
>> Algi morskie i ich właściwości. Czy algi nadają się do jedzenia i picia?
Chlorofil w suplementach diety
Produkty spożywcze stanowią dobre źródło chlorofilu, jednak chcąc zwiększyć podaż tego składnika w diecie, można sięgnąć po bardziej skoncentrowane źródła chlorofilu, jakimi są suplementy diety. Ich stosowanie jest korzystne szczególnie w okresie zimy czy wczesnej wiosny, kiedy dostępność świeżych warzyw zielonych jest utrudniona. Na rynku dostępne są suplementy diety zawierające chlorofil pozyskiwany z roślin i glonów. Występują w postaci tabletek, kapsułek, saszetek do rozpuszczenia lub płynu.
>> Superfoods – preparaty ze spiruliną, karczochem, tapioką i inne
Chlorofil do picia, chlorofil w płynie – jak go stosować?
Największą popularnością cieszy się chlorofil do picia, który jest dobrze tolerowany, łatwo się wchłania z przewodu pokarmowego i szybko działa. Chlorofil w płynie zaleca się przyjmować w ilości 1 łyżeczki 3 razy dziennie. Odmierzoną ilość płynu należy spożyć po wymieszaniu w szklance wody, soku, koktajlu, a nawet herbaty ziołowej lub dodać go do sałatki czy innych dań serwowanych na zimno. Chlorofil jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, więc warto spożywać go jednocześnie z porcją zdrowego tłuszczu, np. oleju.
Czy chlorofil nadaje się dla dzieci? Skutki uboczne stosowania chlorofilu
Chlorofil jest związkiem dobrze tolerowanym i stosowany w rozsądnej ilości z reguły nie wykazuje działań niepożądanych. U niektórych pacjentów może jednak wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego – mdłości, wymioty, skurcze mięśni przewodu pokarmowego czy biegunkę. Objawy te mogą występować szczególnie wtedy, gdy chlorofil przyjmowany jest na tzw. pusty żołądek.
Skutkiem przyjmowania produktów bogatych w chlorofil może być także odbarwienie stolca, jednak objaw ten nie powinien budzić niepokoju.
Kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci powinny zasięgnąć porady lekarza, zanim zdecydują się na przyjmowanie produktów zawierających chlorofil.
Inne zastosowania chlorofilu
- Chlorofil pozyskiwany z roślin (najczęściej z pokrzywy lub lucerny) to popularny barwnik w przemyśle spożywczym. Czysty chlorofil w składzie produktów żywnościowych oznacza się symbolem E-140, a jego kompleksy z jonami miedzi symbolem E-141.
- Chlorofil znajduje zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym jako barwnik (np. w produktach do makijażu) oraz środek pochłaniający nieprzyjemne zapachy (np. w dezodorantach).
>> Chlorella – maleńka alga o wielu właściwościach zdrowotnych
Kucharska M. Barwniki fotosyntetyczne i ich zastosowanie. Tutoring Gedanensis 2011; 4(2): 41-44.
Bołonkowska O, Pietrosiuk A, Sykłowska-Baranek K. Roślinne związki barwne, ich właściwości biologiczne oraz możliwości wytwarzania w kulturach in vitro. Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego 2011; 1: 1-27.
Wieczorek J, Wieczorek Z. Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności. Boromat Chem Toksykol 2016; 3: 422-426.