Błonnik zawarty w wodorostach tworzy śluzową osłonkę na ściankach jelit, ograniczając wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, pomaga normalizować poziom glukozy we krwi i obniżyć poziom cholesterolu. Spirulina pobudza przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Co w spirulinie siedzi? Czy spirulina pomaga schudnąć?

Spirulina to rodzaj niebiesko-zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu.
Spirulina wpływa korzystnie na witalność i przemianę materii, ale też podnosi odporność organizmu, wspomaga produkcję pożytecznych bakterii i obniża poziom złego cholesterolu. Spirulina jest też silnym antyoksydantem. Barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne.
W spirulinie jest wiele cennych składników: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjanina (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie. Chlorofil i fitocyjanina ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Fitocyjanina ma ponadto pobudzający wpływ na szpik kostny.
Znajdują się w niej również beta-karoten (bogate źródło), witaminy A, C, D, K, E i z grupy B, łatwo przyswajalne żelazo (przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów), magnez, jod, selen, potas. W spirulinie obecne są też bardzo cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Spirulina dla walczących z nadwagą
Barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne. Stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka.
Spirulina, zmniejszając negatywne oddziaływanie środowiska, spowalnia procesy starzenia. Walczącym zaś z nadwagą, ułatwi stosowanie diety, dzięki zawartości fenyloalaniny, która wpłynie na zmniejszenie apetytu. Błonnik zawarty w wodorostach tworzy śluzową osłonkę na ściankach jelit, ograniczając wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, pomaga normalizować poziom glukozy we krwi i obniżyć poziom cholesterolu. Spirulina pobudza przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
W postaci suplementu diety często jest polecana osobom osłabionym, stosującym diety redukcyjne czy osobom z niedoborami żelaza. Może też być dobrym rozwiązaniem dla osób, palących papierosy lub przyjmujących na stałe leki. Działa bowiem detoksykująco na organizm. Funkcja odtruwająca, a także możliwości ochronne spiruliny przed marskością wątroby i jej uszkodzeniami, wspomogą również osoby, nadużywające alkoholu.
Włączenie spiruliny do diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki i oczyszcza się z tych szkodliwych, w tym metali ciężkich. Wyliczono, że zaledwie 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw.
Zielony antyoksydant na wzmocnienie
Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. Badania przeprowadzane na zwierzętach, sugerują bowiem, że spirulina może zwiększać produkcje przeciwciał, zwalczających infekcje, a także choroby przewlekłe, w tym raka.
Alga stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego, a także może zmniejszać niekorzystne skutki radioterapii i chemioterapii, sprzyja naprawie uszkodzonych komórek DNA. Badania laboratoryjne sugerują, że spirulina wykazuje aktywność przeciw grypie, opryszczce i HIV. Jednak nie przeprowadzono badań na człowieku, dlatego naukowcy wstrzymują się przed wyrażaniem jednoznacznych opinii. Jako źródło kompleksu witamin z grupy B, wpływa na regenerację
komórek centralnego układu nerwowego. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.
Japońską wyspę Okinawę zamieszkują najdłużej żyjący ludzie na świecie. 20 proc. ich dziennego menu stanową wodorosty. Dzięki nim nie brakuje im kwasów omega-3 - zjadają ich ponad dziesięć razy więcej niż Polacy.
Spirulinę najłatwiej kupić w postaci tabletek (suplement diety). Dostępna jest też w formie proszku, kapsułek, czasami płynu i płatków. Zaleca się jedną czubatą łyżeczkę proszku lub pięć gramów tabletek dwa razy dziennie.
W kuchni warto zastosować spirulinę w proszku - szukajmy jej w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Spirulinę w proszku najlepiej dodawać do koktajli. W kielichu miksera umieśćmy ulubione owoce - np. banana, mango, borówki, truskawki, gruszkę, do tego dorzućmy jarmuż, miętę albo natkę pietruszki, wlejmy wodę, dowolny sok albo mleko roślinne. Do mieszanki wsypmy łyżeczkę spiruliny. Teraz całość wystarczy zmiksować - i gotowe. Taki koktajl warto pić zwłaszcza po treningu. Wskazówka: jeśli masz w domu spirulinę w tabletkach, rozkrusz je i dodaj do koktajlu.
Spirulina dla urody
W codziennej pielęgnacji urody warto wykorzystać cenne właściwości spiruliny. Fantastycznie wpływa na cerę, dlatego bierzmy przykład z Japonek, które stosują sproszkowane algi do stworzenia maseczki. Jej wykonanie jest proste. Jedną łyżeczkę spiruliny należy wymieszać z dwiema łyżkami wody.
Dla kogo spirulina nie jest wskazana?
Choć badania nie wykazały możliwości przedawkowania spiruliny czy związanych z jej zażywaniem skutków ubocznych, należy uważać z jej stosowaniem. Każdy suplement powinien być przyjmowany, najlepiej po konsultacji z lekarzem. Nie zaleca się podawania spiruliny dzieciom. Od zażywania mikroskopijnej algi powinny powstrzymać się kobiety w ciąży i karmiące piersią. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku osób chorych na fenyloketonurię, niepozwalającą im trawić fenyloalaniny, która jest obecna w spirulinie.
>> Chlorella – maleńka alga o wielu właściwościach zdrowotnych