• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Co w spirulinie siedzi? Czy spirulina pomaga schudnąć?

Błonnik zawarty w wodorostach tworzy śluzową osłonkę na ściankach jelit, ograniczając wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, pomaga normalizować poziom glukozy we krwi i obniżyć poziom cholesterolu. Spirulina pobudza przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.

Włączenie spiruliny do diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki i oczyszcza się z tych szkodliwych, w tym metali ciężkich. Wyliczono, że zaledwie 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw.

Spirulina to rodzaj niebiesko-zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu.

Spirulina wpływa korzystnie na witalność i przemianę materii, ale też podnosi odporność organizmu, wspomaga produkcję pożytecznych bakterii i obniża poziom złego cholesterolu. Spirulina jest też silnym antyoksydantem. Barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne.

W spirulinie jest wiele cennych składników: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjanina (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie. Chlorofil i fitocyjanina ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Fitocyjanina ma ponadto pobudzający wpływ na szpik kostny.

Znajdują się w niej również beta-karoten (bogate źródło), witaminy A, C, D, K, E i z grupy B, łatwo przyswajalne żelazo (przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów), magnez, jod, selen, potas. W spirulinie obecne są też bardzo cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Spirulina dla walczących z nadwagą

Barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne. Stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka.

Spirulina, zmniejszając negatywne oddziaływanie środowiska, spowalnia procesy starzenia. Walczącym zaś z nadwagą, ułatwi stosowanie diety, dzięki zawartości fenyloalaniny, która wpłynie na zmniejszenie apetytu. Błonnik zawarty w wodorostach tworzy śluzową osłonkę na ściankach jelit, ograniczając wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, pomaga normalizować poziom glukozy we krwi i obniżyć poziom cholesterolu. Spirulina pobudza przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.

W postaci suplementu diety często jest polecana osobom osłabionym, stosującym diety redukcyjne czy osobom z niedoborami żelaza. Może też być dobrym rozwiązaniem dla osób, palących papierosy lub przyjmujących na stałe leki. Działa bowiem detoksykująco na organizm. Funkcja odtruwająca, a także możliwości ochronne spiruliny przed marskością wątroby i jej uszkodzeniami, wspomogą również osoby, nadużywające alkoholu.


Włączenie spiruliny do diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki i oczyszcza się z tych szkodliwych, w tym metali ciężkich. Wyliczono, że zaledwie 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw.

Zielony antyoksydant na wzmocnienie

Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. Badania przeprowadzane na zwierzętach, sugerują bowiem, że spirulina może zwiększać produkcje przeciwciał, zwalczających infekcje, a także choroby przewlekłe, w tym raka.
 
Alga stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego, a także może zmniejszać niekorzystne skutki radioterapii i chemioterapii, sprzyja naprawie uszkodzonych komórek DNA. Badania laboratoryjne sugerują, że spirulina wykazuje aktywność przeciw grypie, opryszczce i HIV. Jednak nie przeprowadzono badań na człowieku, dlatego naukowcy wstrzymują się przed wyrażaniem jednoznacznych opinii.  Jako źródło kompleksu witamin z grupy B, wpływa na regenerację
komórek centralnego układu nerwowego. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.

Japońską wyspę Okinawę zamieszkują najdłużej żyjący ludzie na świecie. 20 proc. ich dziennego menu stanową wodorosty. Dzięki nim nie brakuje im kwasów omega-3 - zjadają ich ponad dziesięć razy więcej niż Polacy.

Spirulinę najłatwiej kupić w postaci tabletek (suplement diety).  Dostępna jest też w formie proszku, kapsułek, czasami płynu i płatków. Zaleca się jedną czubatą łyżeczkę proszku lub pięć gramów tabletek dwa razy dziennie.

W kuchni warto zastosować spirulinę w proszku - szukajmy jej w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Spirulinę w proszku najlepiej dodawać do koktajli. W kielichu miksera umieśćmy ulubione owoce - np. banana, mango, borówki, truskawki, gruszkę, do tego dorzućmy jarmuż, miętę albo natkę pietruszki, wlejmy wodę, dowolny sok albo mleko roślinne. Do mieszanki wsypmy łyżeczkę spiruliny. Teraz całość wystarczy zmiksować - i gotowe. Taki koktajl warto pić zwłaszcza po treningu. Wskazówka: jeśli masz w domu spirulinę w tabletkach, rozkrusz je i dodaj do koktajlu.

Spirulina dla urody

W codziennej pielęgnacji urody warto wykorzystać cenne właściwości spiruliny. Fantastycznie wpływa na cerę, dlatego bierzmy przykład z Japonek, które stosują sproszkowane algi do stworzenia maseczki. Jej wykonanie jest proste. Jedną łyżeczkę spiruliny należy wymieszać z dwiema łyżkami wody.

Dla kogo spirulina nie jest wskazana?

Choć badania nie wykazały możliwości przedawkowania spiruliny czy związanych z jej zażywaniem skutków ubocznych, należy uważać z jej stosowaniem. Każdy suplement powinien być przyjmowany, najlepiej po konsultacji z lekarzem. Nie zaleca się podawania spiruliny dzieciom. Od zażywania mikroskopijnej algi powinny powstrzymać się kobiety w ciąży i  karmiące piersią. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku osób chorych na fenyloketonurię, niepozwalającą im trawić fenyloalaniny, która jest obecna w spirulinie.

>> Chlorella – maleńka alga o wielu właściwościach zdrowotnych

Poznaj naszego eksperta
Iga Hintz

Iga Hintz

Autorka publikacji z zakresu tematyki zdrowotnej i społecznej. Zdrowy styl życia jest dla niej jedną z największych wartości.

Zobacz także

Spirulina – bogactwo witamin i składników mineralnych

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 20.02.2017

Spirulina to superfood z prawdziwego zdarzenia. Zawiera cztery razy więcej białka niż mięso, jest bogata w witaminy A i C, witaminy z grupy B, cynk, miedź, selen, potas, mangan i magnez – tak ważne w leczeniu cukrzycy. A to nie wszystkie jej zalety!

Czytaj więcej

Blue Majik – najmodniejszy superfood w 2018 r.?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 24.01.2018

Witamina B12, żelazo, witamina A – właściwości Blue Majik są ponoć bajeczne. Przynajmniej tak to wygląda na papierze. Co to jest Blue Majik, jak działa i skąd wziął się kolor tego superfood?

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej