• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Blue Majik – algi morskie i superfood z wioski Smerfów

Witamina B12, żelazo, witamina A – właściwości Blue Majik są ponoć bajeczne. Przynajmniej tak to wygląda na papierze. Co to jest Blue Majik, jak działa i skąd wziął się kolor tego superfood?

koktajl z Blue Majik i owocami

Niech nikogo nie zmyli intensywnie niebieski kolor Blue Majik – ten produkt wcale nie powstał w laboratorium, nie jest nafaszerowany chemią i sztucznymi barwnikami.

Blue Majik, czyli nowy trend żywieniowy, pretendent do najmodniejszego superfood 2018 r. w Polsce, który szturmem podbija Instagram, to naturalny ekstrakt z mikroalg Arthrospira platensis. Algi te należą do najstarszych i najbardziej pierwotnych form życia na ziemi – istnieją już od dobrych kilku miliardów lat.

Błękitny superfood uzyskiwany jest ze spiruliny – to fikocyjanina pochodząca ze spiruliny, jeden z jej aktywnych składników. Co ciekawe, swój kolor Blue Majik zawdzięcza właśnie fikocyjaninie, czyli niebieskiemu pigmentowi, który stanowi minimum 30 proc. zawartości niebieskiego superfood.

Blue Majik – właściwości w skrócie

Fikocyjaninie przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, immunomodulujące i przeciwutleniające. Blue Majik zawiera m.in. witaminy E, C, D, witaminy z grupy B, mikroskładniki (m.in. magnez, żelazo, cynk).

Preparaty na bazie fikocyjaniny mogą też być skuteczną bronią przeciwko infekcjom – zarówno bakteryjnym, jak i wirusowym. Po algi warto też sięgnąć, gdy zmagamy się z dodatkowymi kilogramami i problemami trawiennymi.

Obsesja na punkcie Blue Majik – okiem dietetyk

Czy Blue Majik ma rzeczywiście supermoce?

Agnieszka Pompecka, dietetyk: – Aktualnie możemy uznać, że jest to atrakcyjne wzbogacenie diety, ale na pewno nie złota recepta na wszystkie możliwe dolegliwości.

– Opisy Blue Majik na wielu stronach oraz jego przyciągające zdjęcia na wielu instagramowych kontach sprawiają, że produkt zdecydowanie zachęca do zakupu. W teorii zawarte w nim składniki powinny wpływać pozytywnie na pracę organizmu, jednak ciężko jest znaleźć rzetelne badania, które odwoływałyby się do jego skuteczności – mówi Agnieszka Pompecka z poradni dietetycznej MojDietetyk.pl. I dodaje:

– Oczywiście możemy bazować na badaniach dotyczących działania spiruliny, jednak aby ocenić konkretnie wpływ produktu na organizm, musielibyśmy wiedzieć, jakie dawki i przy jakiej częstotliwości stosowania mogą przynieść nam pożądany efekt. Aktualnie możemy uznać, że jest to atrakcyjne wzbogacenie diety, ale na pewno nie złota recepta na wszystkie możliwe dolegliwości.

Jak ze wszystkim – zalecamy umiar (lub postawienie na superfood stosowany od wieków, czyli herbaty ziołowe).

Poznaj naszego eksperta
Jacek Krajl - Apteline

Jacek Krajl

Redaktor Apteline.pl i Heydoc.pl, dziennikarz, autor kilkuset publikacji o tematyce medycznej w największych krajowych dziennikach, czasopismach i serwisach internetowych, po godzinach prozaik i felietonista z publikacjami w polskich i zagranicznych antologiach.

Zobacz także

Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.08.2022

Pomidory ze względu na swoje właściwości zdrowotne na stałe powinny zagościć zwłaszcza na stołach osób zmagających się z problemami kardiologicznymi. Co ciekawe, w im bardziej przetworzonej formie, tym dla serca lepiej.

Czytaj więcej

Wiśnie to superfood dla serca

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 7.08.2022

Wiśnie wspomagają pracę serca, przeciwdziałają artretyzmowi, pobudzają apetyt u niejadków czy w sposób naturalny ułatwiają zasypianie. Sezon na nie trwa tylko niecałe dwa miesiące w roku – od czerwca do pierwszych dni sierpnia.

Czytaj więcej

Jak zacząć przygodę z tranem? Pomysły na zdrowe multiwitaminowe szoty

Autor:

Artykuł sponsorowany

Data publikacji: 5.11.2024

Chcesz regularnie stosować tran, ale ten smak jest dla Ciebie zbyt intensywny? A może pijesz tran od dawna, ale wolisz przyjmować go w inny sposób? Chcesz przekonać dziecko do picia tranu? Mamy doskonałe rozwiązanie. Przepisy na multiwitaminowe, wzmacniające odporność szoty z Tranem Lysi, miodem, sokami i syropami. Pyszne i zdrowe!

Czytaj więcej

Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.11.2023

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej