Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.
Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Prozdrowotne właściwości czosnku
Czosnek pospolity (Allium sativum) to ważna roślina lecznicza, której właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych. Do najbardziej istotnych substancji aktywnych zawartych w czosnku zalicza się związki siarki na czele z alliiną. Substancja ta ulega aktywacji enzymatycznej podczas krojenia czy miażdżenia ząbków czosnku, w wyniku czego powstaje allicyna, a z niej pochodne takie jak S-allilocysteina i disiarczek diallilu. Z obecności związków siarki wynika charakterystyczny zapach czosnku, ale przede wszystkim jego aktywność przeciwdrobnoustrojowa (przeciwko paciorkowcom i gronkowcom, grzybom i wirusom) i przeciwzapalna.
Czosnek to także bogate źródło witamin, głównie witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, uszczelnia naczynia krwionośne i hamuje procesy starzenia organizmu. Zawiera również minerały, z których należy wymienić selen o działaniu przeciwutleniającym – dzięki niemu stosowanie czosnku zapobiega miażdżycy, uszkodzeniom wątroby i obniża ryzyko wystąpienia demencji.
Syrop z czosnku – kiedy stosować?
Syrop z czosnku warto stosować szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy atakują nas grypa i przeziębienie. Można go przyjmować profilaktycznie, aby wzmocnić układ odpornościowy. Sprawdzi się także podczas infekcji, ponieważ działa przeciwdrobnoustrojowo, obniża gorączkę, rozgrzewa, łagodzi ból gardła, ułatwia odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia.
Babciny syrop z czosnku – na co jeszcze pomaga
Syrop z czosnku znajduje także szersze zastosowanie jako środek:
- stymulujący proces trawienia – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, żółci, działa rozkurczowo, zapobiega wzdęciom, chroni wątrobę
- prebiotyczny – odżywia bakterie jelitowe
- obniżający poziom cholesterolu we krwi i zapobiegający miażdżycy
- usprawniający krążenie i obniżający ciśnienie krwi
- zapobiegający demencji
- oczyszczający organizm, np. z metali ciężkich.
>> Zakwaszenie organizmu – fakt czy mit?
Jak zrobić syrop z czosnku?
Syrop z czosnku robi się inaczej niż syrop z cebuli – czosnku nie zasypujemy cukrem, tylko mieszamy go z wybranym płynem.
- Obierz 2 główki czosnku, ząbki drobno posiekaj lub zmiażdż.
- Do czosnku dodaj 250 ml przegotowanej wody z dodatkiem soku z 3 cytryn i 6 łyżek miodu – to ułatwi picie syropu i poprawi walory smakowe mieszanki (z uwagi na intensywny smak czosnku nie zaleca się używania samej wody). Zamiast wody można użyć 250 ml podgrzanego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki masła.
- Mieszaninę odstaw na 24-48 godzin.
- Przecedź i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Syrop z cebuli i czosnku, miodu i cytryny
Podstawowy przepis na syrop z czosnku można wzbogacić – do czosnkowej mieszaniny przed odstawieniem można dodać posiekanej cebuli, posiekanego imbiru, suszonej dzikiej róży, kurkumy, octu jabłkowego lub ziół – rozszerzą wachlarz prozdrowotnych właściwości mieszanki.
Syrop z cebuli i czosnku
Czosnek można też wykorzystać jako dodatek do innego syropu – wytrąconego z cebuli, nieocenionego na kaszel suchy i mokry.
>> Syrop z cebuli na kaszel i odporność. Podajemy przepis
Dawkowanie syropu z czosnku
Dawkowanie syropu z czosnku uzależnione jest od jego przeznaczenia i wieku osoby przyjmującej:
profilaktycznie
- dorośli i dzieci powyżej 12. roku życia: 1 łyżka syropy 1-2 razy dziennie
- dzieci w wieku 2-6 lat: 1 łyżeczka syropu 1-2 razy dziennie
podczas infekcji
- dorośli i dzieci powyżej 12. roku życia: 1 łyżka syropy 3-4 razy dziennie
- dzieci w wieku 2-6 lat: 1 łyżeczka syropu 3-4 razy dziennie.
W sprzedaży są także gotowe syropy z czosnku, których szczegółowy skład, dawkowanie i przeznaczenie zamieszczone są na etykiecie lub ulotce. Stosując je, warto jednak zwrócić uwagę na zawartość alkoholu, który wyklucza stosowanie syropu u młodszych dzieci i kobiet ciężarnych.
Syrop z czosnku – przeciwwskazania
- Mimo że syrop z czosnku jest produktem bezpiecznym, należy pamiętać, że spożycie jego nadmiernej ilości może do prowadzić do wystąpienia wymiotów, biegunki oraz zawrotów głowy.
- Syrop z czosnku może być stosowany u kobiet ciężarnych jako środek wspomagający odporność podczas infekcji. Jednak z uwagi na stymulowanie wydzielania kwasu żołądkowego może nasilać zgagę i powodować problemy żołądkowe.
- Nie zaleca się stosowania syropu z czosnku przez kobiety karmiące, ponieważ może zmieniać smak mleka i zniechęcać dziecko do ssania.
- Syrop można stosować u dzieci powyżej 2. roku życia, u których nie stwierdzono alergii na czosnek.
- Przyjmowanie syropu z czosnku przez osoby uczulone na czosnek może prowadzić do wystąpienia wysypki lub czerwonych plam na skórze.
- Syropu z czosnku nie należy stosować przed zabiegami chirurgicznymi ani podczas stosowania leków przeciwzakrzepowych, ponieważ wykazuje działanie rozrzedzające krew.
- Niewskazane jest stosowanie syropu z czosnku u osób cierpiących z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej żołądka czy nieżytu żołądka, ponieważ może nasilać dolegliwości bólowe.
>> Przeziębienie a grypa – jakie są między nimi różnice? Jak rozpoznać objawy?
- Kmieć K. Rośliny przyprawowe – rośliny lecznicze jako motyw ekslibrisu. Analecta: studia i materiały z dziejów nauki 2004; 13.1-2(25-26): 221-239.
- Gorzkowska M, Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować. Wydawnictwo BOSZ, 2020.
- Machałek P, Magia polskich ziół. Wydawnictwo Znak, 2020.