• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Syrop z czosnku – czym się różni od syropu z cebuli? Na co pomaga?

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia organizm w czasie infekcji, lecz także działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia i wspomaga trawienie! Dodanie miodu i cytryny ułatwi picie syropu z czosnku i wzmocni właściwości zdrowotne. Są jednak pewne ograniczenia w jego stosowaniu.

Syrop z czosnku można przygotować z dodatkiem soku z cytryn i miodu, by był zdrowszy i smaczniejszy.

Prozdrowotne właściwości czosnku

Czosnek pospolity (Allium sativum) to ważna roślina lecznicza, której właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych. Do najbardziej istotnych substancji aktywnych zawartych w czosnku zalicza się związki siarki na czele z alliiną. Substancja ta ulega aktywacji enzymatycznej podczas krojenia czy miażdżenia ząbków czosnku, w wyniku czego powstaje allicyna, a z niej pochodne takie jak S-allilocysteina i disiarczek diallilu. Z obecności związków siarki wynika charakterystyczny zapach czosnku, ale przede wszystkim jego aktywność przeciwdrobnoustrojowa (przeciwko paciorkowcom i gronkowcom, grzybom i wirusom) i przeciwzapalna.

Czosnek to także bogate źródło witamin, głównie witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, uszczelnia naczynia krwionośne i hamuje procesy starzenia organizmu. Zawiera również minerały, z których należy wymienić selen o działaniu przeciwutleniającym – dzięki niemu stosowanie czosnku zapobiega miażdżycy, uszkodzeniom wątroby i obniża ryzyko wystąpienia demencji.

Syrop z czosnku – kiedy stosować?

Syrop z czosnku warto stosować szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy atakują nas grypa i przeziębienie. Można go przyjmować profilaktycznie, aby wzmocnić układ odpornościowy. Sprawdzi się także podczas infekcji, ponieważ działa przeciwdrobnoustrojowo, obniża gorączkę, rozgrzewa, łagodzi ból gardła, ułatwia odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia.

Babciny syrop z czosnku – na co jeszcze pomaga

Syrop z czosnku znajduje także szersze zastosowanie jako środek:

  • stymulujący proces trawienia – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, żółci, działa rozkurczowo, zapobiega wzdęciom, chroni wątrobę
  • prebiotyczny – odżywia bakterie jelitowe
  • obniżający poziom cholesterolu we krwi i zapobiegający miażdżycy
  • usprawniający krążenie i obniżający ciśnienie krwi
  • zapobiegający demencji
  • oczyszczający organizm, np. z metali ciężkich.

Syrop z czosnku nie tylko wzmacnia odporność.

>> Zakwaszenie organizmu – fakt czy mit?

Jak zrobić syrop z czosnku?

Syrop z czosnku robi się inaczej niż syrop z cebuli – czosnku nie zasypujemy cukrem, tylko mieszamy go z wybranym płynem.

  1. Obierz 2 główki czosnku, ząbki drobno posiekaj lub zmiażdż.
  2. Do czosnku dodaj 250 ml przegotowanej wody z dodatkiem soku z 3 cytryn i 6 łyżek miodu – to ułatwi picie syropu i poprawi walory smakowe mieszanki (z uwagi na intensywny smak czosnku nie zaleca się używania samej wody). Zamiast wody można użyć 250 ml podgrzanego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki masła.
  3. Mieszaninę odstaw na 24-48 godzin.
  4. Przecedź i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Syrop z cebuli i czosnku, miodu i cytryny

Podstawowy przepis na syrop z czosnku można wzbogacić – do czosnkowej mieszaniny przed odstawieniem można dodać posiekanej cebuli, posiekanego imbiru, suszonej dzikiej róży, kurkumy, octu jabłkowego lub ziół – rozszerzą wachlarz prozdrowotnych właściwości mieszanki.

Syrop z cebuli i czosnku

Czosnek można też wykorzystać jako dodatek do innego syropu – wytrąconego z cebuli, nieocenionego na kaszel suchy i mokry.

>> Syrop z cebuli na kaszel i odporność. Podajemy przepis

Dawkowanie syropu z czosnku

Dawkowanie syropu z czosnku uzależnione jest od jego przeznaczenia i wieku osoby przyjmującej:

profilaktycznie

  • dorośli i dzieci powyżej 12. roku życia: 1 łyżka syropy 1-2 razy dziennie
  • dzieci w wieku 2-6 lat: 1 łyżeczka syropu 1-2 razy dziennie

podczas infekcji

  • dorośli i dzieci powyżej 12. roku życia: 1 łyżka syropy 3-4 razy dziennie
  • dzieci w wieku 2-6 lat: 1 łyżeczka syropu 3-4 razy dziennie.

W sprzedaży są także gotowe syropy z czosnku, których szczegółowy skład, dawkowanie i przeznaczenie zamieszczone są na etykiecie lub ulotce. Stosując je, warto jednak zwrócić uwagę na zawartość alkoholu, który wyklucza stosowanie syropu u młodszych dzieci i kobiet ciężarnych.

Syrop z czosnku – przeciwwskazania

  • Mimo że syrop z czosnku jest produktem bezpiecznym, należy pamiętać, że spożycie jego nadmiernej ilości może do prowadzić do wystąpienia wymiotów, biegunki oraz zawrotów głowy.
  • Syrop z czosnku może być stosowany u kobiet ciężarnych jako środek wspomagający odporność podczas infekcji. Jednak z uwagi na stymulowanie wydzielania kwasu żołądkowego może nasilać zgagę i powodować problemy żołądkowe.
  • Nie zaleca się stosowania syropu z czosnku przez kobiety karmiące, ponieważ może zmieniać smak mleka i zniechęcać dziecko do ssania.
  • Syrop można stosować u dzieci powyżej 2. roku życia, u których nie stwierdzono alergii na czosnek.
  • Przyjmowanie syropu z czosnku przez osoby uczulone na czosnek może prowadzić do wystąpienia wysypki lub czerwonych plam na skórze.
  • Syropu z czosnku nie należy stosować przed zabiegami chirurgicznymi ani podczas stosowania leków przeciwzakrzepowych, ponieważ wykazuje działanie rozrzedzające krew.
  • Niewskazane jest stosowanie syropu z czosnku u osób cierpiących z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej żołądka czy nieżytu żołądka, ponieważ może nasilać dolegliwości bólowe.

>> Przeziębienie a grypa – jakie są między nimi różnice? Jak rozpoznać objawy?

  1. Kmieć K. Rośliny przyprawowe – rośliny lecznicze jako motyw ekslibrisu. Analecta: studia i materiały z dziejów nauki 2004; 13.1-2(25-26): 221-239.
  2. Gorzkowska M, Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować. Wydawnictwo BOSZ, 2020.
  3. Machałek P, Magia polskich ziół. Wydawnictwo Znak, 2020.
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Ból piersi przed okresem, po menopauzie. Dlaczego piersi bolą i co z tym zrobić.

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 13.11.2023

Ból piersi (inaczej mastalgię, mammalgię) odczuwa nawet 80 procent kobiet w różnych okresach życia, piersi mogą boleć także mężczyzn. W leczeniu najistotniejsza jest dokładna diagnostyka, by wykluczyć zmiany nowotworowe. Nasilone bóle piersi uśmierza się lekami roślinnymi, przeciwbólowymi lub hormonalnymi.

Czytaj więcej

Krwotok z nosa - przyczyny i pierwsza pomoc. Jak zatamować krwotok z nosa?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 13.11.2023

Bogate unaczynienie błony śluzowej jamy nosowej sprawia, że krwotok z nosa to częsta przypadłość. Choć wygląda groźnie, rzadko wymaga interwencji lekarskiej. Zawsze warto jednak odnaleźć przyczynę krwotoku, zwłaszcza jeśli problem powraca.

Czytaj więcej

Hydrolat różany, lawendowy, do twarzy, do włosów. Co to jest i jak go dobrać?

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 24.11.2023

Hydrolat to wodny roztwór składników wydestylowanych z najróżniejszych roślin, którym zawdzięcza swoje właściwości. Mamy więc hydrolat lawendowy, różany, z czeremchy, oczarowy, rozmarynowy, z opuncji figowej, bławatka… Można je stosować jako kosmetyki zarówno do pielęgnacji twarzy, ciała, jak i włosów, także z problemami.

Czytaj więcej