• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Syrop klonowy – słodycz z potencjałem

Syrop klonowy to substancja słodząca, która posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Ten nieco egzotyczny w Polsce produkt wydaje się być podobny do dobrze nam znanego miodu. Czy ma szanse wyprzeć cukier z naszych stołów?

Na talerzyku naleśniki, polewane syropem klonowym

Syrop klonowy – jak sama nazwa mówi – pozyskiwany jest z pnia drzewa klonowego. Od stuleci wykorzystywany jest przez północnoamerykańskich Indian zarówno jako pokarm, jak i lekarstwo. Dzisiaj jednoznacznie kojarzy nam się z Kanadą, a jego powstawanie – mimo że wykorzystuje nowoczesne technologie – nadal jest procesem całkowicie naturalnym i nieinwazyjnym.

Czytaj również: Czy stewia jest zdrowa?

Właściwości syropu klonowego

„Kanadyjskie płynne złoto” – jak często bywa nazywany syrop klonowy – w pełni zasłużenie nosi takie właśnie miano. Aby się o tym przekonać, wystarczy wiedzieć, że:

  • dostarcza on cynku, magnezu, wapnia, fosforu, manganu oraz witamin z grupy B,

  • jest źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, antynowotworowym, antybakteryjnym i antycukrzycowym,

  • substancje zawarte w syropie klonowym hamują namnażanie komórek raka płuc, piersi, prostaty, mózgu i okrężnicy,

  • syrop klonowy podejrzewa się o poprawianie czynności wątroby, co przejawia się obniżeniem poziomu enzymów AST, ALT, LDH,

  • powoduje spadek poziomu cholesterolu LDL we krwi u osób z niedoborem manganu,

  • chroni przed miażdżycą.

Już te kilka punktów wyraźnie daje do zrozumienia, że zwykły cukier nie ma z nim szans.

Syrop klonowy dla cukrzyków?

Syrop klonowy posiada również kilka zdrowotnych właściwości, które w szczególny sposób mogą zainteresować osoby zmagające się z cukrzycą lub znajdujące się w grupie zagrożonych tą chorobą. Niemniej jednak warto dokładnie rozważyć wszystkie za i przeciw. Z jednej strony bowiem syrop klonowy zawiera kwas abscyzynowy (ABA). ABA stymuluje wydzielanie insuliny, uwrażliwia komórki tłuszczowe na nią oraz zwiększa wykorzystanie cukru przez mięśnie (co sprzyja także utracie zbędnych kilogramów i utrzymaniu prawidłowej masy ciała). 1 g syropu klonowego dostarcza 2,7 kcal, co w porównaniu z białym cukrem (1g – 4 kcal) wypada korzystnie. Z drugiej strony jednak, IG syropu klonowego wynosi 65, czyli jest niemal tożsame z IG sacharozy.

Ta ostatnia właściwość sprawia, że nie może pełnić on roli zamiennika cukru w diecie diabetyka. Jest on na pewno dużo zdrowszy, ale na wzrost stężenia glukozy we krwi wpływa tak samo. Niewykluczone natomiast, że wyabstrahowany z syropu klonowego ABA posłuży naukowcom do wytworzenia skutecznego lekarstwa przeciw cukrzycy. Tymczasem dokonując wyboru między sacharozą a syropem klonowym, bez wątpienia warto zdecydować się na ten drugi. Niemniej jednak, dostępne na rynku stewia, erytrol czy ksylitol pozostają dla diabetyka dużo bezpieczniejsze.

Cena syropu klonowego zbliżona jest do ceny miodu, co oznacza, że raczej w niewielu domach ma on szanse na stałe wyprzeć cukier. Niemniej jednak, jest on o wiele zdrowszą alternatywą dla sacharozy niż sztuczne słodziki i bez wątpienia nie można nazwać go źródłem pustych kalorii. Dostarcza on szeregu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i – jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań – warto na stałe, nawet w małych ilościach, włączyć go do swojego jadłospisu.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Psychologia zmiany – zmień zły nawyk na nowy i lepszy

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 28.12.2022

Postanowienia noworoczne są przez jednych wyśmiewane, przez innych traktowanie śmiertelnie poważnie. Sens mają tylko wtedy, gdy są realizowane. Niezależnie, czy chcemy rzucić palenie, schudnąć, czy zdrowiej się odżywiać, zawsze musimy zmienić stary, niekorzystny dla nas nawyk na nowy. Jak to zrobić, by się udało?

Czytaj więcej

Pokrzywa – zwykły chwast i niezwykłe właściwości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.09.2017

Pokrzywa może nam się głównie kojarzyć z bolesnym poparzeniem. Jednak ta roślina ma w sobie wiele cennych właściwości, z których warto skorzystać. Kiedy dokucza nam anemia albo mamy zbyt wysoki cholesterol, sięgnijmy po napar z pokrzywy. Co jeszcze kryje w sobie ten chwast? Dlaczego warto regularnie sięgać po napar z pokrzywy?

Czytaj więcej

Rodzaje cukrów dodawanych do żywności. Określenia dla cukru na etykietach

Autor:

Eulalia Damsz-Słomiak

Data publikacji: 31.07.2017

W ciągu ostatnich lat nastąpił wyraźny wzrost spożycia cukru przez Polaków. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2020 r. średnie spożycie cukru na jednego mieszkańca Polski wynosiło 42,7 kg. Spożywamy zarówno cukier w postaci nieprzetworzonej, np. cukier rafinowany do słodzenia herbaty lub kawy, jak i cukier w postaci przetworzonej, czyli dodany do słodyczy, słodkich napojów, przekąsek czy dań wysokoprzetworzonych. Jakie zamienniki cukru są wykorzystywane do produkcji żywności? Czy są zdrowsze od cukru? Do jakich chorób może doprowadzić spożywanie ich w nadmiarze?

Czytaj więcej