• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka

Paulina Owsińska-Sołtysiak (3)

Autor

Letnie koktajle z superfoods

Superfoods w chorobach serca

19.07.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Amatorom zdrowych, lekkich i orzeźwiających koktajli owocowych polecamy ich „modne” wydanie – z dodatkiem superfoods. Wypróbuj te trzy napoje doskonałe na lato - kalorie i WW wyliczyliśmy za Ciebie!

Czytaj więcej

Nietolerancja salicylanów, czyli dlaczego nie warto nadużywać aspiryny

Leki i produkty apteczne

30.06.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Nadwrażliwość na salicylany objawia się głównie astmą, częstymi infekcjami dróg oddechowych i polipami nosa. Tej tzw. triadzie aspirynowej mogą towarzyszyć także m.in. pokrzywka, trądzik, wzdęcia i bóle migrenowe.

Czytaj więcej

Objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa

30.06.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Objawy alergii pokarmowej mogą pochodzić nie tylko ze strony układu pokarmowego. Do najczęstszych należą objawy skórne, ale także objawy związane z układem oddechowym, nerwowym lub sercowo-naczyniowym.

Czytaj więcej

Alergia na mleko – najczęstsza postać nadwrażliwości pokarmowej

Alergia pokarmowa

29.06.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Alergia na mleko często jest mylona z nietolerancją laktozy. Mimo że i jedno, i drugie zmusza do wyeliminowania mleka z diety, mechanizm ich działania jest zupełnie inny. Różne są także objawy i możliwe powikłania.

Czytaj więcej

Zwykłe otręby to także superfood. Oczyszczają i obniżają cholesterol

Superfoods w chorobach serca

29.06.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Otręby są pozostałością po procesie oczyszczania zbóż – łuską ziaren, której nie znajdziemy w białej mące. A szkoda! Stanowi bowiem prawdziwy skarbiec witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbawiennie wpływa na układ krwionośny i pokarmowy oraz sprzyja smukłej sylwetce. Co więcej, działa już w niewielkich ilościach.

Czytaj więcej

Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Superfoods w chorobach serca

29.06.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Pomidory ze względu na swoje właściwości zdrowotne na stałe powinny zagościć zwłaszcza na stołach osób zmagających się z problemami kardiologicznymi. Co ciekawe, w im bardziej przetworzonej formie, tym dla serca lepiej.

Czytaj więcej

Alergia pokarmowa u dzieci

Alergia pokarmowa

13.06.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Alergie pokarmowe coraz częściej występują u niemowląt i małych dzieci. Do najpowszechniejszych alergenów należą mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, ryby, skorupiaki i mięczaki. Jakie są objawy alergii i czy można im w jakiś sposób zapobiec?

Czytaj więcej

Nietolerancja laktozy – czy wszyscy dorośli ją mają?

Odżywianie

12.06.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w mleku, to skutek niedoboru laktazy – enzymu, który odpowiada za prawidłowy metabolizm laktozy. O złym przyswajaniu laktozy mogą świadczyć nieprzyjemne objawy, takie jak kolki, biegunki, wzdęcia czy nadmierna ilość gazów.

Czytaj więcej

Gluten – celiakia, alergia czy nietolerancja?

Alergia

8.06.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

W ostatnich latach mamy do czynienia ze swoistą modą na „niejedzenie glutenu”. Coraz częściej eliminujemy go ze swojej diety, tłumacząc się tym, że zdiagnozowaliśmy u siebie alergię. Z reguły swoje wnioski opieramy jedynie na obserwacji własnych reakcji i nie popieramy ich żadnymi badaniami. Czy takie postępowanie jest słuszne?

Czytaj więcej