Objawy alergii pokarmowej mogą pochodzić nie tylko ze strony układu pokarmowego. Do najczęstszych należą objawy skórne, ale także objawy związane z układem oddechowym, nerwowym lub sercowo-naczyniowym.
Objawy alergii pokarmowej

Coraz częściej składniki zawarte w spożywanej przez nas żywności wywołują niepożądane reakcje w postaci alergii lub nietolerancji pokarmowych. Zdarza się, że zaczynamy źle reagować na produkty, które do tej pory dobrze tolerowaliśmy. Czasem dzieje się tak dlatego, że nieco zmodyfikowano ich skład, czasem dlatego, że przekroczyliśmy już „akceptowalną” ich ilość (organizm po prostu nie jest w stanie przyjąć większych dawek danego pożywienia), czasem winne są procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie.
U małych dzieci nadwrażliwości pokarmowe związane są głównie z niedojrzałością przewodu pokarmowego, która czyni je bardziej podatnymi na potencjalne alergeny różnego typu. Kiedy tylko zauważymy u siebie jakieś niepokojące objawy, to szukając ich przyczyn, powinniśmy jak najszybciej przeskanować swoje menu z ostatnich dni. Co więcej, warto zastanowić się nad jadłospisem również wtedy, gdy jakieś dolegliwości towarzyszą nam przewlekle i do tej pory nie udało nam się zidentyfikować ich źródeł.
Czytaj więcej: Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?
Objawy skórne alergii pokarmowej
Objawy skórne stanowią 45% wszystkich objawów nadwrażliwości pokarmowych. Są one najbardziej specyficzne i intuicyjnie najszybciej wiążemy je z jedzeniem. Najczęściej występują także u dzieci, dzięki czemu można stosunkowo szybko reagować. Alergię lub nietolerancję pokarmową powinniśmy podejrzewać zawsze wtedy, gdy na skórze pojawią się:
- wysypka,
- swędzenie,
- rumienie,
- grudki obrzękowe,
- bąble pokrzywkowe,
- obrzęki.
Może zdarzyć się także, że skóra będzie bardziej sucha niż zwykle, mimo że temperatura na zewnątrz i nawadnianie organizmu pozostają bez zmian.
Czytaj także: Alergia na mleko – najczęstsza postać nadwrażliwości pokarmowej
Objawy alergii pokarmowej ze strony układu pokarmowego
Wydawać by się mogło, że skoro alergia jest „pokarmowa”, to jej objawy również powinny być „pokarmowe”. Szacuje się jednak, że objawy ze strony układu pokarmowego stanowią 1/5 wszystkich objawów. Na problem z tolerancją danego pokarmu może wskazywać:
- refluks przełykowy,
- dyspepsja, czyli niestrawność,
- bóle żołądka,
- kolki,
- obrzęk i swędzenie warg,
- bóle w nadbrzuszu,
- biegunki,
- nudności,
- wymioty,
- wzdęcia.
Pojawienie się tych objawów może wskazywać również na szereg innych problemów związanych z trawieniem, więc warto baczniej obserwować reakcje swojego organizmu. Jeśli dany objaw pojawia się zawsze tylko po spożyciu konkretnego produktu (lub grupy produktów), wtedy najpewniej mamy do czynienia z nadwrażliwością pokarmową.
Objawy alergii pokarmowej ze strony układu oddechowego
Kiedy mamy problemy z oddychaniem, to raczej nie przychodzi nam do głowy, że ich przyczyny mogą leżeć na talerzu. A to błąd, gdyż 1/4 wszystkich objawów alergii pokarmowych związana jest z układem oddechowym. Zatem jeśli nie palimy papierosów i nie jesteśmy przeziębieni, a mimo to obserwujemy u siebie:
- przewlekły katar,
- astmę,
- zapalenie płuc,
to trzeba przyjrzeć się diecie. Być może zmiana jadłospisu pozwoli odetchnąć pełną piersią.
Czytaj więcej: Alergia pokarmowa u dzieci
Objawy alergii pokarmowej ze strony układu nerwowego
O związkach jedzenia z samopoczuciem nie trzeba chyba już dzisiaj nikogo przekonywać. Nic dziwnego, że po zjedzeniu substancji, których organizm nie toleruje, skarżymy się na:
- bóle głowy,
- migreny,
- zaburzenia snu,
- przewlekłe zmęczenie,
- zaburzenia koncentracji,
- drażliwość,
- senność.
Wykluczanie kolejno z diety najpopularniejszych alergenów może przynieść efekt w postaci zidentyfikowania winowajcy i poprawy funkcjonowania układu nerwowego.
Objawy alergii pokarmowej ze strony układu sercowo-naczyniowego
Nadwrażliwość pokarmowa ściśle wiąże się z nieprawidłowościami w przyswajaniu składników pokarmowych, stąd też często stwierdza się niedobory witamin i składników mineralnych. Ponadto alergie pokarmowe angażują układ odpornościowy, co przekłada się na liczbę białych krwinek. Jeśli badania krwi wskazują na:
- niedokrwistość
- i zwiększoną liczbę granulocytów kwasochłonnych,
to warto przyczyn poszukać także w nadwrażliwości pokarmowej.
Czytaj także: Zespół chińskiej restauracji – czy to nadwrażliwość na glutaminian sodu?
Konsekwencje nieleczonych nadwrażliwości pokarmowych
Jeśli mimo dokuczliwości związanych ze spożywaniem nietolerowanych pokarmów nadal będziemy się nimi raczyć, możemy doprowadzić do rozwoju takich chorób, jak:
- atopowe zapalenie skóry,
- nawracające zapalenie płuc,
- zapalenie jelita grubego.
Wtedy konsekwencje będą dużo cięższe niż konieczność odstawienia uczulającego jedzenia. Najprawdopodobniej bowiem zdąży pojawić się szereg kolejnych alergii i nietolerancji, a patologiczne zmiany w budowie i funkcjonowaniu narządów wewnętrznych będą naprawdę poważne. Nigdy nie należy lekceważyć żadnych objawów.







