• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Objawy alergii pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej mogą pochodzić nie tylko ze strony układu pokarmowego. Do najczęstszych należą objawy skórne, ale także objawy związane z układem oddechowym, nerwowym lub sercowo-naczyniowym.

kobieta drapie się po szyi

Coraz częściej składniki zawarte w spożywanej przez nas żywności wywołują niepożądane reakcje w postaci alergii lub nietolerancji pokarmowych. Zdarza się, że zaczynamy źle reagować na produkty, które do tej pory dobrze tolerowaliśmy. Czasem dzieje się tak dlatego, że nieco zmodyfikowano ich skład, czasem dlatego, że przekroczyliśmy już „akceptowalną” ich ilość (organizm po prostu nie jest w stanie przyjąć większych dawek danego pożywienia), czasem winne są procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie.

U małych dzieci nadwrażliwości pokarmowe związane są głównie z niedojrzałością przewodu pokarmowego, która czyni je bardziej podatnymi na potencjalne alergeny różnego typu. Kiedy tylko zauważymy u siebie jakieś niepokojące objawy, to szukając ich przyczyn, powinniśmy jak najszybciej przeskanować swoje menu z ostatnich dni. Co więcej, warto zastanowić się nad jadłospisem również wtedy, gdy jakieś dolegliwości towarzyszą nam przewlekle i do tej pory nie udało nam się zidentyfikować ich źródeł.

Czytaj więcej: Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Objawy skórne alergii pokarmowej

Objawy skórne stanowią 45% wszystkich objawów nadwrażliwości pokarmowych. Są one najbardziej specyficzne i intuicyjnie najszybciej wiążemy je z jedzeniem. Najczęściej występują także u dzieci, dzięki czemu można stosunkowo szybko reagować. Alergię lub nietolerancję pokarmową powinniśmy podejrzewać zawsze wtedy, gdy na skórze pojawią się:

  • wysypka,
  • swędzenie,
  • rumienie,
  • grudki obrzękowe,
  • bąble pokrzywkowe,
  • obrzęki.

Może zdarzyć się także, że skóra będzie bardziej sucha niż zwykle, mimo że temperatura na zewnątrz i nawadnianie organizmu pozostają bez zmian.

Czytaj także: Alergia na mleko – najczęstsza postać nadwrażliwości pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej ze strony układu pokarmowego

Wydawać by się mogło, że skoro alergia jest „pokarmowa”, to jej objawy również powinny być „pokarmowe”. Szacuje się jednak, że objawy ze strony układu pokarmowego stanowią 1/5 wszystkich objawów. Na problem z tolerancją danego pokarmu może wskazywać:

  • refluks przełykowy,
  • dyspepsja, czyli niestrawność,
  • bóle żołądka,
  • kolki,
  • obrzęk i swędzenie warg,
  • bóle w nadbrzuszu,
  • biegunki,
  • nudności,
  • wymioty,
  • wzdęcia.

Pojawienie się tych objawów może wskazywać również na szereg innych problemów związanych z trawieniem, więc warto baczniej obserwować reakcje swojego organizmu. Jeśli dany objaw pojawia się zawsze tylko po spożyciu konkretnego produktu (lub grupy produktów), wtedy najpewniej mamy do czynienia z nadwrażliwością pokarmową.

Objawy alergii pokarmowej ze strony układu oddechowego

Kiedy mamy problemy z oddychaniem, to raczej nie przychodzi nam do głowy, że ich przyczyny mogą leżeć na talerzu. A to błąd, gdyż 1/4 wszystkich objawów alergii pokarmowych związana jest z układem oddechowym. Zatem jeśli nie palimy papierosów i nie jesteśmy przeziębieni, a mimo to obserwujemy u siebie:

  • przewlekły katar,
  • astmę,
  • zapalenie płuc,

to trzeba przyjrzeć się diecie. Być może zmiana jadłospisu pozwoli odetchnąć pełną piersią.

Czytaj więcej: Alergia pokarmowa u dzieci

Objawy alergii pokarmowej ze strony układu nerwowego

O związkach jedzenia z samopoczuciem nie trzeba chyba już dzisiaj nikogo przekonywać. Nic dziwnego, że po zjedzeniu substancji, których organizm nie toleruje, skarżymy się na:

  • bóle głowy,
  • migreny,
  • zaburzenia snu,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • drażliwość,
  • senność.

Wykluczanie kolejno z diety najpopularniejszych alergenów może przynieść efekt w postaci zidentyfikowania winowajcy i poprawy funkcjonowania układu nerwowego.

Objawy alergii pokarmowej ze strony układu sercowo-naczyniowego

Nadwrażliwość pokarmowa ściśle wiąże się z nieprawidłowościami w przyswajaniu składników pokarmowych, stąd też często stwierdza się niedobory witamin i składników mineralnych. Ponadto alergie pokarmowe angażują układ odpornościowy, co przekłada się na liczbę białych krwinek. Jeśli badania krwi wskazują na:

  • niedokrwistość
  • i zwiększoną liczbę granulocytów kwasochłonnych,

to warto przyczyn poszukać także w nadwrażliwości pokarmowej.

Czytaj także: Zespół chińskiej restauracji – czy to nadwrażliwość na glutaminian sodu?

Konsekwencje nieleczonych nadwrażliwości pokarmowych

Jeśli mimo dokuczliwości związanych ze spożywaniem nietolerowanych pokarmów nadal będziemy się nimi raczyć, możemy doprowadzić do rozwoju takich chorób, jak:

Wtedy konsekwencje będą dużo cięższe niż konieczność odstawienia uczulającego jedzenia. Najprawdopodobniej bowiem zdąży pojawić się szereg kolejnych alergii i nietolerancji, a patologiczne zmiany w budowie i funkcjonowaniu narządów wewnętrznych będą naprawdę poważne. Nigdy nie należy lekceważyć żadnych objawów.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 7.06.2017

Nadwrażliwością pokarmową nazywamy grupę niepożądanych reakcji organizmu, które występują po spożyciu pokarmów dobrze tolerowanych przez osoby zdrowe. Nadwrażliwość pokarmową nazywa się również alergią lub nietolerancją, jednak te trzy pojęcia nie są tożsame.

Czytaj więcej

Nietolerancja laktozy – czy wszyscy dorośli ją mają?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 12.06.2017

Nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w mleku, to skutek niedoboru laktazy – enzymu, który odpowiada za prawidłowy metabolizm laktozy. O złym przyswajaniu laktozy mogą świadczyć nieprzyjemne objawy, takie jak kolki, biegunki, wzdęcia czy nadmierna ilość gazów.

Czytaj więcej

Żółty stolec – chora trzustka czy zespół jelita drażliwego?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 23.05.2024

Zdarza się, że stolec zamiast fizjologicznego zabarwienia przyjmuje barwę jasnobrązową, żółtobrązową lub żółtą. Jeśli dzieje się to sporadycznie i mija, nie ma powodów do niepokoju. Jeśli jednak żółty stolec utrzymuje się dłuższy czas i zauważasz inne objawy, skonsultuj się z lekarzem.

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.08.2023

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej