• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka

Paulina Owsińska-Sołtysiak (2)

Autor

Wiśnie to superfood dla serca

Superfoods w chorobach serca

16.11.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Wiśnie wspomagają pracę serca, przeciwdziałają artretyzmowi, pobudzają apetyt u niejadków czy w sposób naturalny ułatwiają zasypianie. Sezon na nie trwa tylko niecałe dwa miesiące w roku – od czerwca do pierwszych dni sierpnia.

Czytaj więcej

Alergia pokarmowa – sposoby leczenia

Alergia pokarmowa

16.11.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Dieta eliminacyjna to często sposób na wyleczenie alergii pokarmowej. Polega na usunięciu z jadłospisu uczulających pokarmów. Oprócz niej stosuje się też leki przeciwhistaminowe i glikokortykosteroidy. Lekiem z wyboru w leczeniu anafilaksji pokarmowej jest adrenalina.

Czytaj więcej

Nietolerancja histaminy – gdy na wysypkę skórną nie ma lekarstwa

AZS

16.11.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Histamina jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni rolę hormonu tkankowego i neuroprzekaźnika. Odpowiada m.in. za zwiększanie perystaltyki jelit, rozszerzanie naczyń krwionośnych i wytwarzanie soku żołądkowego. Jak to zatem możliwe, że może być ona nietolerowana?

Czytaj więcej

Alergia pokarmowa u niemowlaka – objawy i leczenie

Alergia pokarmowa

16.11.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Występowanie alergii pokarmowych u niemowląt jest spowodowane głównie niedojrzałością układów pokarmowego i immunologicznego. Nie bez znaczenia są również predyspozycje genetyczne. Uważa się, że problem alergii pokarmowych dotyka 6 proc. dzieci, z czego większość stanowią właśnie niemowlęta.

Czytaj więcej

Nadwrażliwość pokarmowa a zdrowie psychiczne

Odżywianie

16.11.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Dzisiaj nikt już chyba nie ma wątpliwości, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Jedzenie dawno przecież przestało spełniać funkcję jedynie zaspokojenia głodu. Służy ono także świętowaniu, poprawianiu sobie humoru, wyrażaniu uczuć czy budowaniu więzi międzyludzkich. Niestety, okazuje się, że nadwrażliwość pokarmowa przekłada się także i na te aspekty życia.

Czytaj więcej

Uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy!

Odżywianie

24.10.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Syrop glukozowo-fruktozowy jest obecny w niemal każdym rodzaju żywności. Ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne skutecznie zastępuje cukier. Niestety, jego podobieństwo do sacharozy przekłada się również na negatywne konsekwencje dla organizmu człowieka. Dlatego zdecydowanie warto go unikać.

Czytaj więcej

Czy stewia jest zdrowa?

Odżywianie

25.08.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Stewia, a konkretniej pozyskiwane z niej glikozydy stewiolowe (zwane również stewiozydami), to naturalna substancja słodząca, która jest słodsza od 250 do 450 razy od sacharozy. W dodatku nie dostarcza żadnych kalorii. Nic dziwnego, że szybko stała się ulubienicą walczących z dodatkowymi kilogramami miłośników cukru, a teraz coraz odważniej gości na naszych stołach.

Czytaj więcej

Uzależnienie od słodyczy – jak walczyć z nałogiem? Od czego zacząć cukrowy detoks?

Odżywianie

17.08.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Cukier bywa używką. Często zapominamy, że jego podstawową funkcją jest dostarczanie energii. Ten fakt traktujemy raczej jako niechciany skutek uboczny. Cukru używamy raczej po to, by poprawić sobie humor, dostarczyć przyjemności, by się nagrodzić lub pocieszyć. Wszystko to ze szkodą dla zdrowia. Jak to w uzależnieniach.

Czytaj więcej

Cukrowy detoks: jak odstawić cukier?

Dieta cukrzycowa

17.08.2017

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Cukier bywa używką. Często zapominamy, że jego podstawową funkcją jest dostarczanie energii. Ten fakt traktujemy raczej jako niechciany skutek uboczny. Cukru używamy raczej po to, by poprawić sobie humor, dostarczyć przyjemności, by się nagrodzić lub pocieszyć. Wszystko to ze szkodą dla zdrowia. Jak to w uzależnieniach.

Czytaj więcej