Lemoniada bez cukru to zdrowy i pyszny napój, który latem orzeźwia, a poza sezonem dodaje energii. Z czego można zrobić lemoniadę, gdy lato się skończy? Ten zaskakujący składnik do przygotowania lemoniady znajdziesz w sklepie przez cały rok. Z czego zrobić ten napój i kto szczególnie powinien go pić?
Zdrowa lemoniada, którą możesz pić cały rok. Ten składnik zawsze znajdziesz w sklepie

Lemoniada ogórkowa – składniki mineralne
W zależności od tego, co dodamy do napoju, będzie miał on inne wartości odżywcze. W pierwszej warto spojrzeć, co daje Ci jedzenie ogórka. Warzywo składa się w 90 proc. z wody i jest niskokaloryczne. Znajdziesz w nim witaminę C, witaminy z grupy B (B3, B6 i B12) oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
Ponieważ do lemoniady ogórkowej zawsze dodaje się cytrynę, to napój jest wzbogacony o to, co one zawierają, a więc o sporą ilość witaminy C i E, beta-karoten, potas, magnez, sód, żelazo i witaminy z grupy B.
A jeśli zamiast cukru użyjesz miodu (tylko uwaga – nie wolno go podgrzewać, należy intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia), to zapewnisz sobie źródło żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, potasu, manganu oraz witamin A, B2 i PP. Spożywanie miodu poprawia pracę układu odpornościowego, wzmacniając organizm. Działa on także antybakteryjnie, przyspiesza gojenie ran, może także obniżać ciśnienie krwi.
Lemoniada ogórkowa to także mięta, będąca źródłem witaminy A, C, B1 i B9 (kwasu foliowego) oraz magnezu, manganu, żelaza, miedzi, potasu, cynku, fosforu i selenu.
Wielbiciele oryginalnych smaków mogą zastąpić miętę bazylią, która jest źródłem witamin A i C, kwasu foliowego (B9) oraz wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i manganu.
>> Preparaty ziołowe na odchudzanie
Lemoniada ogórkowa z babką jajowatą
Babka jajowata jest opcjonalnym dodatkiem do lemoniady ogórkowej. Podobnie jak ogórek działa korzystnie na układ pokarmowy, zawiera dużo błonnika, a więc reguluje pracę układu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom. Jej ilość w lemoniadzie jest niewielka, dlatego nie zapewnia uczucia sytości.
Przepis na lemoniadę ogórkową z babką jajowatą
Potrzebujesz:
 •    1 dużego ogórka szklarniowego,
 •    2 cytryn,
 •    1,5 litra wody (gazowanej lub niegazowanej),
 •    świeżej mięty lub bazylii,
 •    2 łyżek miodu,
 •    łyżki nasion babki jajowatej.
Przygotowanie:
Ogórki szklarniowe należy dokładnie umyć i pokroić na cieniutkie paski. Można do tego użyć noża do obierania ich ze skóry. Całego ogórka kroi się na cieniutkie plastry, a następnie umieszcza w dzbanku. Z cytryn należy wycisnąć sok i wybrać miąższ i dorzucić wszystko do ogórka. Następnie dodaje się wodę, miód oraz listki mięty lub bazylii. Gotowe do spożycia!
Lemoniada ogórkowa z imbirem
Innym wariantem lemoniady ogórkowej jest ta z dodatkiem startego imbiru. Imbir zawiera witaminy E, C, A, K, witaminy B1, B2 i B9 (kwas foliowy). Znajdziemy w nim także sód, fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo i miedź. Imbir bardzo korzystnie wpływa na odporność, zatem ten wariant lemoniady świetnie sprawdzi się w sezonie grypowym jako dodatkowe wsparcie w budowaniu odporności organizmu.
>> Preparaty wspierające odporność
Przepis na lemoniadę ogórkową z imbirem
Potrzebujesz:
 •    2 sztuk świeżego ogórka,
 •    1,5 litra wody gazowanej lub niegazowanej,
 •    2 cytryn,
 •    2 łyżek miodu,
 •    łyżeczki świeżo startego imbiru,
 •    liści mięty.
Przygotowanie:
Półtora ogórka należy zblendować, dodać do niego wyciśnięty sok z cytryn, a następnie przelać do dzbanka i zalać wodą. Imbir należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do napoju wraz z 2 łyżkami miodu.
Uwaga!
 Do wykonania lemoniady ogórkowej możesz także użyć ogórków gruntowych, jednak przed ich zblendowaniem należy usunąć z nich środek, czyli pestki. Ogórki gruntowe należy także obrać, podczas gdy szklarniowe wystarczy dokładnie umyć.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację











