Agrest pojawia się w sklepach latem – najczęściej widzimy jego zieloną lub czerwoną odmianę. Dojrzały agrest jest słodki, niedojrzały bardzo kwaśny. Warto wybierać miękkie owoce, ale nie rozpadające się. Zdecydowanie warto korzystać z sezonu na agrest, ponieważ znajduje się w nim dużo witaminy C, A i K oraz błonnik, potas i żelazo.
Ten owoc to prawdziwe źródło młodości! Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Dlaczego agrest jest zdrowy?
W agreście znajdziemy dużą zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, działa jak naturalny antyoksydant i wspiera wchłanianie żelaza. Poza tym agrest zawiera witaminę K niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i witaminę A, uważaną za naturalny antyoksydant (niweluje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia). Agrest jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy,
- antocyjany (działające przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo),
- potas,
- żelazo.
>> Suplementy diety na odporność
Kalorie i indeks glikemiczny agrestu
Agrest jest owocem niskokalorycznym – zawiera około 44 kalorii na 100 gramów, ale mówimy tu o świeżych owocach, nie o przetworzonych. Indeks glikemiczny agrestu wynosi 25 (IG 25), a więc może być spożywany przez osoby z cukrzycą oraz na diecie redukcyjnej.
>> Suplementy diety dla diabetyków
Zastosowanie agrestu
Agrest wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Może być stosowany wspomagająco do leczenia infekcji dróg moczowych, wspierająco dla wątroby oraz przy leczeniu biegunek.
Jego spożywanie wspiera także urodę – agrest ze względu na zawartość witaminy A opóźnia procesy starzenia, poprawia kondycji skóry, a także wzmacnia włosy, gdyż jest dobrym źródłem żelaza. Regularne jedzenie agrestu może zapobiegać zmianom trądzikowym.
>> Suplementy diety na zdrową skórę
Jak jeść agrest i co można z niego zrobić?
Najlepiej jeść agrest świeży – należy go dokładnie umyć i spożyć wraz ze skórką. To właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Z agrestu powinno się usuną szypułki przed spożyciem. W celu mrożenia owoców agrestu można je przeciąć na pół – będą doskonałym dodatkiem np. do sorbetów lub koktajli.
Agrest nadaje się nie tylko do mrożenia, ale także do obróbki termicznej. Można zrobić z niego dżemy, konfitury, kompot i soki. Nie ma potrzeby obierania agrestu ze skóry do tego typu przetworów, ale należy usunąć szypułki.
W sklepach można znaleźć także agrest kandyzowany i suszony. Lepiej wybierać suszony – owoce agrestu będą lekko kwaskowate, ale bez dodatku cukru. Kandyzowany agrest jest zanurzony w syropie cukrowym, co znacznie podnosi jego kaloryczność i indeks glikemiczny.
Przepis na dżem z agrestu (słoik 500 ml)
Potrzebujesz:
- 1kg agrestu,
- 230 gramów cukru lub ksylitolu.
Przygotowanie: Dokładnie umyty i obrany z szypułek agrest należy rozgnieść i przełożyć do garnka. Dodać cukier, dokładnie wymieszać i smażyć przez około 40 minut. W trakcie smażenia należy sprawdzać smak – w razie potrzeby można dosłodzić. Pod koniec gotowania dżem powinien być papkowaty. Tak przygotowany dżem należy przełożyć do wyparzonych i gorących słoików, dokładnie wytrzeć brzegi słoika i mocno zakręcić. Powinno się ustawić słoiki dnem do góry. Jeśli nie zamknęły się szczelnie można je dodatkowo zagotować.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację