• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Ten owoc to prawdziwe źródło młodości! Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Agrest pojawia się w sklepach latem – najczęściej widzimy jego zieloną lub czerwoną odmianę. Dojrzały agrest jest słodki, niedojrzały bardzo kwaśny. Warto wybierać miękkie owoce, ale nie rozpadające się. Zdecydowanie warto korzystać z sezonu na agrest, ponieważ znajduje się w nim dużo witaminy C, A i K oraz błonnik, potas i żelazo.

agrest - jakie ma właściwości?

Dlaczego agrest jest zdrowy?

W agreście znajdziemy dużą zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, działa jak naturalny antyoksydant i wspiera wchłanianie żelaza. Poza tym agrest zawiera witaminę K niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i witaminę A, uważaną za naturalny antyoksydant (niweluje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia). Agrest jest bogaty w:

  • błonnik pokarmowy,
  • antocyjany (działające przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo),
  • potas,
  • żelazo.

>> Suplementy diety na odporność

Kalorie i indeks glikemiczny agrestu

Agrest jest owocem niskokalorycznym – zawiera około 44 kalorii na 100 gramów, ale mówimy tu o świeżych owocach, nie o przetworzonych. Indeks glikemiczny agrestu wynosi 25 (IG 25), a więc może być spożywany przez osoby z cukrzycą oraz na diecie redukcyjnej.

>> Suplementy diety dla diabetyków

Zastosowanie agrestu

Agrest wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Może być stosowany wspomagająco do leczenia infekcji dróg moczowych, wspierająco dla wątroby oraz przy leczeniu biegunek.

Jego spożywanie wspiera także urodę – agrest ze względu na zawartość witaminy A opóźnia procesy starzenia, poprawia kondycji skóry, a także wzmacnia włosy, gdyż jest dobrym źródłem żelaza. Regularne jedzenie agrestu może zapobiegać zmianom trądzikowym.

>> Suplementy diety na zdrową skórę

Jak jeść agrest i co można z niego zrobić?

Najlepiej jeść agrest świeży – należy go dokładnie umyć i spożyć wraz ze skórką. To właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Z agrestu powinno się usuną szypułki przed spożyciem. W celu mrożenia owoców agrestu można je przeciąć na pół – będą doskonałym dodatkiem np. do sorbetów lub koktajli.

Agrest nadaje się nie tylko do mrożenia, ale także do obróbki termicznej. Można zrobić z niego dżemy, konfitury, kompot i soki. Nie ma potrzeby obierania agrestu ze skóry do tego typu przetworów, ale należy usunąć szypułki.

W sklepach można znaleźć także agrest kandyzowany i suszony. Lepiej wybierać suszony – owoce agrestu będą lekko kwaskowate, ale bez dodatku cukru. Kandyzowany agrest jest zanurzony w syropie cukrowym, co znacznie podnosi jego kaloryczność i indeks glikemiczny.

Przepis na dżem z agrestu (słoik 500 ml)

Potrzebujesz:

  • 1kg agrestu,
  • 230 gramów cukru lub ksylitolu.

Przygotowanie: Dokładnie umyty i obrany z szypułek agrest należy rozgnieść i przełożyć do garnka. Dodać cukier, dokładnie wymieszać i smażyć przez około 40 minut. W trakcie smażenia należy sprawdzać smak – w razie potrzeby można dosłodzić. Pod koniec gotowania dżem powinien być papkowaty. Tak przygotowany dżem należy przełożyć do wyparzonych i gorących słoików, dokładnie wytrzeć brzegi słoika i mocno zakręcić. Powinno się ustawić słoiki dnem do góry. Jeśli nie zamknęły się szczelnie można je dodatkowo zagotować.

 

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Idealny owoc na lato. Świetnie nawadnia i wspomaga odchudzanie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.07.2023

Najlepszy owoc na lato? Oczywiście, że arbuz – a jeszcze schłodzony? Jest lepszy niż lody i zdecydowanie dużo zdrowszy. Miąższ arbuza składa się z wody, cukru oraz witamin i minerałów. Jego pestki zaliczane są do superfoods, ze względu na swoje właściwości odżywcze. Właśnie dlatego arbuz powinien gościć na naszych stołach, zwłaszcza latem, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego nawodnienia.

Czytaj więcej

Mają niski indeks glikemiczny i świetnie nawadniają. Doskonały dodatek do letnich dań

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 19.07.2023

Ogórki to samo zdrowie i mówimy tu nie tylko o świeżych ogórkach, ale także o kiszonych. Kiedy rozpoczyna się sezon na ogórki warto kupować je kilogramami i jeść albo przygotowywać z nich kiszonki na zimę. Skąd w ogórkach taka moc? Jakie mają właściwości odżywcze? Jaką sałatkę przygotować ze świeżych ogórków i czy rzeczywiście nie powinno się ich łączyć z pomidorami? Pora rozwiać wszystkie wątpliwości.

Czytaj więcej

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.07.2023

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

Czytaj więcej