Odpowiednio zbilansowana oraz zróżnicowana dieta to warunek dobrego samopoczucia, ale także oręż w walce z wieloma schorzeniami, takimi jak np. choroby serca. Warto cieszyć się smakiem aromatycznych owoców oraz warzyw, a przy okazji dbać o układ krążenia.
Choroby serca nie będą nam straszne, gdy w diecie nie zabraknie owoców i warzyw

Zanim sięgniemy po syntetyczne suplementy diety, warto zastanowić się, czego potrzebuje nasz organizm i czy nie możemy naturalnie dostarczyć mu potrzebnych składników. Owoce i warzywa, które mogą wspomóc leczenie chorób serca, warto jeść na surowo lub na ich bazie przygotować soki owocowo-warzywne.
Śliwki – pogromcy cholesterolu
Śliwki zawierają kwasy organiczne i potas, które usprawniają krążenie, lekko obniżają ciśnienie oraz działają moczopędnie. Śliwki rekomendowane są osobom chorującym na kamicę nerkową, reumatyzm i podagrę. Duża zawartość błonnika poprawia pracę żołądka i jelit oraz oczyszcza organizm z toksyn. Śliwki to źródło antyoksydantów opóźniających procesy starzenia. Witamina PP znajdująca się w tych owocach obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega chorobom serca. Mirabelki oraz morele są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Mirabelki posiadają bardzo dużą ilość błonnika, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit. Pektyny, łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Mirabelki działają także przeciwmiażdżycowo, gdyż hamują wchłanianie się cholesterolu.
Czereśnie i wiśnie – poprawiają pracę serca
Czereśnie są źródłem witamin C, A, B5, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu. Regulują procesy przemiany materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają rozwój miażdżycy. 100 g czereśni zawiera aż 275 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce oraz nerki. Wiśnie zawierają bardzo dużo witaminy C, K, B1,B2, kwas foliowy oraz potas. Duża ilość kwasów owocowych oraz pektyn stabilizuje pracę serca, chroni przed chorobami układu krążenia oraz obniża poziom cholesterolu.
Agrest i czarna porzeczka – zapobiegają miażdżycy
Agrest jest naturalnym źródłem pektyn, obniżających poziom cholesterolu we krwi. Duża ilość potasu znajdująca się w agreście obniża ciśnienie tętnicze, a rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając tym samym, miażdżycy oraz chorobom serca. Czarna porzeczka jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C, B1, B2, B6, PP, K. Składnikami czarnej porzeczki są także związki mineralne, przede wszystkim potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu oraz mikroelementy. Duża ilość pektyn występująca w czarnych porzeczkach, redukuje poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy oraz zwalniając wchłanianie cukru.
Arbuz – ochroni przed zawałem serca
Arbuz jest idealnym owocem na upalne dni, gasi pragnienie, orzeźwia i odświeża. Zawiera sporo witaminy C, beta-karoten, kwas foliowy i likopen (jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który zmniejsza ryzyko zawału serca i chroni przed nowotworami). Arbuz to w większości woda, dlatego jest bardzo niskokaloryczny i można objadać się nim bez ograniczeń!
Bakłażan – neutralizuje kwasy tłuszczowe
Bakłażan to niskokaloryczne warzywo, bogate w potas i fosfor, witaminy z grupy B oraz C, glukozę i błonnik. Duża zawartość potasu chroni mięsień sercowy przed zawałem oraz wpływa dobroczynnie na jego kondycję. Bakłażan znacząco obniża poziom cholesterolu we krwi, dlatego szefowie kuchni bardzo często serwują to warzywo razem z tłustym mięsem, aby zneutralizować działanie nasyconych kwasów tłuszczowych.
Pomidor – dzięki niemu serce jest zdrowsze
Pomidory są źródłem energii, gdyż zawierają beta-karoten, witaminy z grupy B, C i E oraz potas, wapń, sód, miedź, żelazo, fosfor, chlor, magnez i mangan. Likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ryzyko zawału oraz znacząco obniża poziom cholesterolu. Wystarczy zjeść codziennie dwa duże pomidory bądź wypić szklankę naturalnego soku pomidorowego, aby dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę dobroczynnego likopenu.
Botwinka – obniża ciśnienie
Botwinka w naturalny sposób wspomaga układ krwionośny. Powinni ją jeść nadciśnieniowcy, gdyż azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu.
Szpinak – zachowuje zdrowe tętnice
Szpinak to nie tylko źródło żelaza oraz wapnia, zawiera też kompleks witamin: C, K, B1, B2, B6, oraz jod, mangan i karoten. Polecany jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ liście szpinaku zawierają dużo potasu obniżającego ciśnienie. Antyoksydanty chronią dodatkowo przed miażdżycą.







