• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli – wykorzystaj warzywa w deserach

Fasolowy deser będzie idealny do porannej herbaty czy popołudniowej kawy. Dzięki dużej ilości błonnika zawartej w fasoli uczucie sytości pozostanie z nami na dłużej. A smak i zapach fasoli nie będzie wyczuwalny po upieczeniu.

Mufinka i filiżanka kawy

Desery z dodatkiem warzyw to ostatnimi czasy popularny pomysł na zdrowe słodkości. Sprawdź przepis na fasolowe muffinki.

Sprawdź także: Muffinki buraczkowe – przepis

Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli − składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli (240 g),
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (na przykład greckiego),
  • 40 g ksylitolu,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 10 g mielonego lnu,
  • 10 g kakao.

Wypróbuj też na słono: Szpinakowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami – przepis

Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli − przygotowanie

Czerwoną fasolę z puszki należy odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy fasolę  i całość miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (poza orzechami) i ponownie miksujemy.

Orzechy trzeba posiekać i wymieszać z przygotowanym ciastem. Potem ciasto przelewamy do silikonowych foremek zapełniając je do około 2/3 ich wysokości. Tak przygotowane muffinki pieczemy w 170 stopniach przez około 40 minut.

>> Szybki deser malinowy

Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli − wartość odżywcza

Wartość odżywcza dla jednej porcji, czyli ¼ z przepisu:

  • energia −182 kcal,
  • białko − 11 g,
  • tłuszcz − 9 g,
  • węglowodany − 14  g.

Kakao chroni serce

Kakao zawiera aż 50 proc. tłuszczy i kwasów tłuszczowych, w tym cenne kwasy omega-6. Ponadto jest źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza, chromu, manganu, cynku i miedzi, a także witamin C, A, E i niektórych z grupy B. Jednak najcenniejszym składnikiem chroniącym serce i układ krążenia przed chorobami są polifenole oraz flawonoidy.

Są to silne antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki oraz chronią przed wirusami i nowotworami. Dzięki temu ziarna kakaowca zmniejszają ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę, raka, a także wystąpienia wylewu i demencji starczej. Najlepiej spożywać gorzkie kakao lub gorzką czekoladą z jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej.

Poznaj naszego eksperta
zdjęcie Anny Hajost - dietetyk z MojDietetyk i Apteline.pl

Dietetyczka Anna Hajost

Dietetyk pracująca w szpitalu im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu oraz w poradni Mój Dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Jej zainteresowania skupiają się na leczeniu żywieniowym w cukrzycy oraz w okresie przed zabiegami bariatrycznymi i po nich. Wierzy, że wypracowanie prawidłowego stylu życia w dzieciństwie może nas uchronić przez wieloma schorzeniami w przyszłości. 

Zobacz także

Szarlotkowy deser z cynamonem – letnia wersja popularnego ciasta

Autor:

Dietetyczka Anna Hajost

Data publikacji: 13.07.2018

Na upalne popołudnie polecamy letnią odsłonę zdrowej i sycącej szarlotki. Taki deser orzeźwia, a przy tym odżywia cały organizm dzięki bombie witamin i mikroelementów zawartych w jabłkach, cynamonie oraz orzechach.

Czytaj więcej

Domowe lody malinowe z jogurtem – zdrowy deser na upalne dni

Autor:

Dietetyczka Anna Hajost

Data publikacji: 10.07.2018

W upalne dni lody są często nieodłącznym elementem naszego menu. Jednak sklepowe smakołyki można z powodzeniem odtworzyć w domu i to w zdrowszej wersji. Polecamy bardzo proste w przygotowaniu domowe lody malinowe z jogurtem.

Czytaj więcej

Sernik wiedeński – przepis

Autor:

Dietetyczka Angelina Ziembińska

Data publikacji: 14.04.2017

Może być podawany sam lub z dodatkami. Na ciepło, na zimno, na każdą okazję. Sernik to ciasto znane i lubiane, w każdym domu przygotowywane nieco inaczej. Bo przecież każdy ma „prawdziwy i jedyny słuszny przepis” na najlepszy sernik.

Czytaj więcej