Fasolowy deser będzie idealny do porannej herbaty czy popołudniowej kawy. Dzięki dużej ilości błonnika zawartej w fasoli uczucie sytości pozostanie z nami na dłużej. A smak i zapach fasoli nie będzie wyczuwalny po upieczeniu.
Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli – wykorzystaj warzywa w deserach

Desery z dodatkiem warzyw to ostatnimi czasy popularny pomysł na zdrowe słodkości. Sprawdź przepis na fasolowe muffinki.
Sprawdź także: Muffinki buraczkowe – przepis
Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli − składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli (240 g),
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki gęstego jogurtu (na przykład greckiego),
- 40 g ksylitolu,
- 20 g orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 10 g mielonego lnu,
- 10 g kakao.
Wypróbuj też na słono: Szpinakowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami – przepis
Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli − przygotowanie
Czerwoną fasolę z puszki należy odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy fasolę i całość miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (poza orzechami) i ponownie miksujemy.
Orzechy trzeba posiekać i wymieszać z przygotowanym ciastem. Potem ciasto przelewamy do silikonowych foremek zapełniając je do około 2/3 ich wysokości. Tak przygotowane muffinki pieczemy w 170 stopniach przez około 40 minut.
Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli − wartość odżywcza
Wartość odżywcza dla jednej porcji, czyli ¼ z przepisu:
- energia −182 kcal,
- białko − 11 g,
- tłuszcz − 9 g,
- węglowodany − 14 g.
Kakao chroni serce
Kakao zawiera aż 50 proc. tłuszczy i kwasów tłuszczowych, w tym cenne kwasy omega-6. Ponadto jest źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza, chromu, manganu, cynku i miedzi, a także witamin C, A, E i niektórych z grupy B. Jednak najcenniejszym składnikiem chroniącym serce i układ krążenia przed chorobami są polifenole oraz flawonoidy.
Są to silne antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki oraz chronią przed wirusami i nowotworami. Dzięki temu ziarna kakaowca zmniejszają ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę, raka, a także wystąpienia wylewu i demencji starczej. Najlepiej spożywać gorzkie kakao lub gorzką czekoladą z jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej.





