DHA, czyli kwasu dokozaheksaenowego, potrzebujemy przez całe życie. W okresie płodowym jest niezbędny do optymalnego rozwoju narządu wzroku i układu nerwowego. Później wpływa korzystnie na układ odpornościowy, normuje poziom cholesterolu, zapobiega problemom z pamięcią i działa jako prebiotyk.
Kwas DHA – co to jest, czy warto go dostarczać organizmowi?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Co to jest kwas DHA?
Pod tajemniczym skrótem kryje się jeden z niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny Omega-3. Kwas dokozaheksaenowy należy do tej samej grupy cennych składników, co ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, oraz EPA – kwas eikozapentaenowy. Nasz organizm nie może ich wytworzyć i musi pozyskiwać je z pożywienia.
Gdzie znajdziemy kwas DHA?
Źródłem kwasu DHA są przede wszystkim owoce morza i ryby, zwłaszcza tłuste morskie: łosoś, śledź, makrela czy sardynki, które w 100 gramach zawierają nawet 1,1 – 1,4 g DHA. Mniej DHA jest w rybach chudszych. Z kolei z olejami roślinnymi – lnianym, rzepakowym, z nasion konopii czy z orzechów włoskich – dostarczymy sobie kwasu ALA, który w kilku procentach zostanie przekształcony do DHA. Zapewnieniu odpowiedniej ilości kwasów DHA służy też suplementacja – suplementy diety zawierają kwas DHA pozyskiwany głównie z ryb morskich, kryla, alg morskich czy kałamarnic. Niestety na całym świecie obserwuje się niskie spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3, co stwarza realne ryzyko występowania niedoborów.
Po co nam DHA?
- Przede wszystkim wykorzystuje go naszukład nerwowy. Komórki mózgowe uzupełniają kwasem dokozaheksaenowym swoje struktury błonowe, w tym m.in. w zakończeniach synaps czy osłonkach mielinowych. DHA wspomaga też procesy przeciwzapalne, zapewnia odpowiednią płynność błony komórkowej i umożliwia prawidłowe różnicowanie się i wzrost neuronów.
- DHA wpływa korzystnie naukład odpornościowy i optymalizuje metabolizm komórkowy, co może zmniejszyć ryzyko rozwoju insulinooporności i zespołu metabolicznego. Ponadto DHA korzystnie wpływa na normowanie się poziomu cholesterolu i pozostałych lipidów, w tym LDL oraz VLDL, co z kolei może zapobiec wystąpieniu podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi, choroby niedokrwiennej serca czy zawału mięśnia sercowego.
- U osób dorosłych i starszych kwas dokozaheksaenowy pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów z pamięcią i pogorszenia funkcji poznawczych.
- Kwas DHA służy bakteriom w naszym w przewodzie pokarmowym jakoprebiotyk (wykorzystują go do wzrostu). Może wspomagać rozwój Bifidobacterium, Roseburia i Lactobacillus produkujących kwas masłowy, potrzebny m.in. komórkom okrężnicy do wzmocnienia integralności błony śluzowej i bariery jelitowej, i hamować rozwój patologicznych drobnoustrojów, np. z rodziny Streptococcus i Clostridium.
Kwas DHA – suplementacja w ciąży
Ten wielonienasycony kwas tłuszczowy jest niezbędny do optymalnego rozwoju narządu wzroku i układu nerwowego dziecka, dlatego w czasie ciąży, a szczególnie w III trymestrze, trzeba dostarczać DHA w pokarmach. Dbałość o spożywanie produktów z tym kwasem podczas ciąży pozwala też zmniejszyć ryzyko wystąpienia u matki stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu i depresji poporodowej. Zaś Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje wszystkim kobietom w ciąży suplementowanie co najmniej 200 mg DHA na dobę, a przy ryzyku wystąpienia przedwczesnego porodu pozwala zwiększyć dawkę nawet do 1000 mg na dobę.
DHA dla niemowląt i dzieci
Najwięcej DHA gromadzi się w mózgu i oku dziecka pod koniec ciąży i we wczesnym okresie niemowlęcym, dlatego matka powinna dbać o spożywanie produktów bogatych w kwas dokozaheksaenowy także po porodzie (gdy kobieta nie decyduje się na karmienie piersią lub gdy spożycie kwasów DHA jest niewystarczające, warto zadbać o ich dostarczenie dziecku wraz z mlekiem modyfikowanym lub przez suplementację). Przyswajanie kwasów Omega-3, w tym DHA, w czasie ciąży i podczas karmienia piersią może stanowić także czynnik ochronny przed rozwojem alergii i astmy u dzieci.
- Calder PC. Docosahexaenoic Acid. Ann Nutr Metab. 2016;69 Suppl 1:7-21. doi: 10.1159/000448262. Epub 2016 Nov 15. PMID: 27842299.
- Li J, Pora BLR, Dong K, Hasjim J. Health benefits of docosahexaenoic acid and its bioavailability: A review. Food Sci Nutr. 2021 Jul 23;9(9):5229-5243. doi: 10.1002/fsn3.2299. PMID: 34532031; PMCID: PMC8441440.
- Zimmer M, Sieroszewski P, Oszukowski P, Huras H, Fuchs T, Pawlosek A. Polish Society of Gynecologists and Obstetricians recommendations on supplementation during pregnancy. Ginekol Pol. 2020;91(10):644-653. doi: 10.5603/GP.2020.0159. PMID: 33184834.