Ciąża to szczególny czas, w którym organizm kobiety musi zapewnić dostęp do wszystkich składników potrzebnych dla dziecka. Jakie witaminy i minerały są niezbędne w tym okresie?
Witaminy i minerały w ciąży – co jeść, by maluch dobrze się rozwijał?

Zestawy witamin prenatalnych to multiwitaminy przeznaczone dla kobiet w ciąży lub planujących ciążę. W porównaniu do zwykłych zestawów mają skład dostosowany do potrzeb zarówno mamy, jak i dziecka podczas ciąży. Suplementacja witamin prenatalnych jest szczególnie zalecane dla kobiet niestosujących zbilansowanej diety, a także będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz cierpiących na nietolerancje pokarmowe, np. nietolerancję laktozy. Ponadto o dostarczenie witamin powinny zadbać również mamy ciąż mnogich.
>> Bądź piękna w ciąży – pokonaj najczęstsze problemy urodowe i wprowadź dobre nawyki
Witaminy ważne dla rozwoju dziecka
Kwas foliowy jest niezbędny do właściwego rozwoju cewy nerwowej u dziecka. Dodatkowa suplementacja tej witaminy na miesiąc przed planowaną ciążą i w pierwszych miesiącach ciąży zmniejsza aż o 70 proc. ryzyko rozszczepu kręgosłupa i wad w mózgowiu. Ponadto u dzieci kobiet, które suplementowały kwas foliowy w ciąży, rzadziej występowało rozszczep wargi, rozszczep podniebienia i niektórych wad serca. Zaleca się, by rozpocząć suplementację kwasu foliowego w dawce 400 mikrogram na 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę. Kwas foliowy znajduje się z zielonych warzywach, takich jak szpinak, brokuły, a także w burakach, kalafiorze, grochu, fasoli, pieczywie, brązowym ryżu, bananach i orzechach.
Witamina D3 uczestniczy w prawidłowej budowie kości i zębów. Odpowiada m.in. za utrzymanie poziomu stężenia wapnia i fosforu w organizmie. Niedobór witaminy D3 może powodować zaburzenie wzrostu kości, opóźnienie rozwoju fizycznego, a także sprzyja wystąpieniu cukrzycy ciążowe. Witamina D3 występuje w mleku, jajach, olejach roślinnych, tłustych rybach, maśle, orzechach i nasionach słonecznika.
Witamina C odpowiada za prawidłowe funkcjonalnie układu odpornościowego, uczestniczy również w syntezie hormonów nadnerczy. Co więcej, przyczynia się do zwiększenia wchłaniania żelaza, niezbędnego do prawidłowej produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek. Witamina C jest również przeciwutleniaczem, który chroni tkanki przed działaniem wolnych rodników powodujących uszkodzenie komórek. Niedobór witaminy C w ciąży może powodować wystąpienie zespołu Barlowa u noworodków, związanych z zaburzeniem pracy serca. W witaminę C bogate są truskawki, brokuły, fasolka szparagowa, pomidory oraz owoce cytrusowe.
Witamina E wzmacnia układ odpornościowy i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naczyń. Dostarczana wraz z mlekiem matki pomaga poradzić sobie z żółtaczką poporodową noworodków. Ponadto utrzymanie witaminy E na właściwym poziomie zmniejsza ryzyko zatrucia ciążowego. Witamina E występuje w zbożach, olejach roślinnych, szpinaku i orzechach.
Minerały niezbędne w ciąży
Żelazo jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Niedobór tego pierwiastka w diecie kobiety w ciąży prowadzi do niedokrwistości (anemii), niskiej masy urodzeniowej dziecka, zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu oraz może skutkować opóźnieniem rozwoju i upośledzeniem funkcji poznawczych noworodka. Mięso, wątroba, ryby, fasola, szpinak, brokuły i soczewica, to jedne z źródeł tego pierwiastka.
>>> Jak uzupełnić niedobór żelaza? Żelazo na receptę czy bez recepty?
Wapń to podstawowy pierwiastek budujący kości. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni. Uczestniczy również w procesie krzepnięcia krwi. Niedobór wapnia zwiększa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u noworodka. Zaleca się by kobiety w ciąży spożywały dziennie 1000-1300 mg wapnia. Produkty bogate w ten pierwiastek to mleko i przetwory mleczne, orzechy, zboża, rośliny strączkowe, szpinak i brokuły.
Oprócz suplementacji aptecznych zestawów witamin i minerałów przyszłe mamy nie mogą zapomnieć o zdrowej diecie, która jest niezbędna do zapewniania zdrowia matki i dziecka. Taka dieta powinna być wzbogacona o owoce, warzywa, produkty mleczne, drób, produkty pełnoziarniste (makarony, pieczywo), ryby oraz chude czerwone mięso.








