Syrop z cebuli to znany domowy środek na kaszel i przeziębienie, ale dzięki aktywności przeciwdrobnoustrojowej i przeciwzapalnej ma też inne działanie zdrowotne. Syrop z cebuli mogą bezpiecznie pić kobiety w ciąży i dzieci powyżej pierwszego roku życia.
Syrop z cebuli na kaszel i odporność. Podajemy przepis
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Cebula – zdrowa nie tylko w syropie
Cebula, a właściwie czosnek cebula (Allium cepa), kryje mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Zawiera witaminy A, C, E i z grupy B, a ponadto selen, magnez, fosfor, chrom i żelazo, które wspierają układ odpornościowy w walce z infekcją. Cebula jest też dobrym źródłem błonnika, fruktanów i inuliny, które pełnią funkcję prebiotyku dla bakterii bytujących w jelitach. A odżywienie jelitowej mikroflory to zmniejszenie stanu zapalnego jelit, a nawet mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworów okrężnicy czy depresji. Największe wartości zdrowotne cebula zawdzięcza składnikom takim jak:
- związki siarki – siarczki, polisiarczki i tiosulfiniany, które ulegają aktywacji podczas krojenia lub miażdżenia cebuli; najbardziej znanym związkiem tej grupy jest allicyna, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne wobec bakterii Gram-dodatnich i prawdopodobnie także Gram-ujemnych; związek ten działa także przeciwnowotworowo i przeciwcukrzycowo, zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych, przez co pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi;
- flawonoidy – głównie kwercetyna i kemferol, które wykazują działanie przeciwutleniające (zmniejszają ilość wolnych rodników), przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe wobec rinowirusów wywołujących przeziębienie;
- antycyjany – wykazują silnie działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne; największą ich ilość zawiera cebula czerwona i żółta
- olejek eteryczny, który działa przeciwgrzybiczo.
Syrop z cebuli – na jaki kaszel stosować?
Syrop z cebuli stosuje się zwykle podczas przeziębienia i profilaktycznie w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje dróg oddechowych. Wykorzystuje się w ten sposób jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe i pobudzające pracę układu odpornościowego. Jest skuteczny w zwalczaniu stanów zapalnych i podrażnień gardła, chrypki oraz kataru o podłożu bakteryjnym. Syrop z cebuli sprawdzi się zarówno jako lek na kaszel mokry (powoduje rozrzedzenie zalegającej wydzieliny), jak i w leczeniu kaszlu suchego (działa łagodząco).
Na co jeszcze można stosować syrop z cebuli
Oprócz terapii przeziębienia i kaszlu syrop z cebuli znajduje wiele innych zastosowań, m.in. jako środek:
- odgrzybiający i oczyszczający organizm,
- odżywiający florę bakteryjną jelit,
- obniżający ciśnienie krwi,
- obniżający poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- nieco obniżający poziom glukozy we krwi,
- hamujący agregację płytek i zmniejszający ryzyko zakrzepów,
- chroniący wątrobę,
- redukujący blizny,
- przeciwzapalny w alergiach skórnych,
- pobudzający odporność organizmu.
Syrop z cebuli – najprostszy przepis
- Obierz 2-3 większe cebule i posiekaj jak najdrobniej (niektóre przepisy zalecają starcie cebuli na tarce lub wyciśnięcie soku w wyciskarce wolnoobrotowej, co pozwala na szybsze uzyskanie syropu przy użyciu mniejszej ilości cukru).
- Część cebuli umieść w słoiku i dokładnie zasyp cukrem (białym lub trzcinowym).
- Na warstwie cukru ułóż kolejną porcję cebuli i cukru. Powtarzaj, aż cała pokrojona cebula znajdzie się w słoiku.
- Wierzch pokryj warstwą cukru, szczelnie zamknij słoik i zostaw na 4-5 godzin.
- Wytrącony syrop przelej do osobnego naczynia, wstaw do lodówki i zużyj w ciągu kilku dni.
Syrop z cebuli i miodu
Cukier niezbędny do wytrącenia się soku z cebuli można zastąpić miodem – wtedy syrop będzie zdrowszy.
Syrop z cebuli i czosnku, cytryny, imbiru i miodu
Domowy syrop z cebuli można przygotować na różne sposoby – otrzymany płyn można na przykład wzbogacić dodatkiem czosnku, imbiru, soku z cytryny lub ziół.
>> Syrop z czosnku. Czym się różni od syropu z cebuli?
Dla kogo gotowany syrop z cebuli
Osoby, które źle znoszą spożywanie cebuli na surowo, mogą sporządzić gotowany syrop cebuli. Cebulę należy drobno posiekać i zagotować z niewielką ilością wody. Do wystudzonego wywaru dodaje się cukier lub miód, odstawia na godzinę, po czym przecedza do osobnego naczynia.
Syrop z cebuli – dawkowanie
Domowy syrop z cebuli stosuje się u dorosłych i dzieci powyżej 1. roku życia w następującej ilości:
- dorośli i młodzież powyżej 12 lat: 3 x dziennie 1 łyżka syropu
- dzieci w wieku 6-12 lat: 3 x dziennie 1 łyżeczka syropu
- dzieci w wieku 1-6 lat: 2 x dziennie 1 łyżeczka syropu.
Najbardziej wskazane, aby pić syrop z cebuli 5-7 dni. Nie zaleca się jego stosowania bezpośrednio przed snem z uwagi na działanie wykrztuśne.
Apteczny syrop z cebuli – inne dawkowanie
Istnieje także gotowy syrop z cebuli dostępny w aptekach, który wykazuje podobne działanie, jednak z uwagi na zawartość alkoholu jego stosowanie nie jest wskazane u dzieci poniżej 6. roku życia.
Czy syrop z cebuli można pić w ciąży?
Domowy syrop z cebuli jest produktem bezpiecznym dla przyszłych mam. Może być z powodzeniem stosowany podczas przeziębienia, którego leczenie w okresie ciąży bywa kłopotliwe, a asortyment leków bezpiecznych w tym okresie mocno ograniczony. W określonych przypadkach syrop z cebuli można wykorzystać jako środek obniżający ciśnienie tętnicze krwi w czasie ciąży.
>> Grypa w ciąży – co można stosować, jakie szczepienie wykonać?
Syrop z cebuli – czy ma skutki uboczne?
Podczas stosowania syropu z cebuli mogą pojawić się objawy podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej i żołądka. Dotyczy to szczególnie osób wrażliwych, którm zaleca się spożywanie cebuli poddanej obróbce cieplnej. Do skutków ubocznych jedzenia cebuli i jej przetworów zalicza się zwiększenie aktywności jelit, wzdęcia oraz charakterystyczny zapach z ust (można go zniwelować, dodając do syropu sok z cytryny lub popijając syrop wodą z cytryną).
Syrop z cebuli – przeciwwskazania
- Syropu z cebuli nie powinno się stosować w przypadku nieżytu żołądka, zaburzeń trawienia, alergii lub nietolerancji pokarmowej, a także u dzieci poniżej 1. roku życia.
- Nie zaleca się jego stosowania podczas karmienia piersią, ponieważ może zmieniać smak mleka i powodować u dziecka kolki i wzdęcia.
- Podczas stosowania leków obniżających ciśnienie krwi lub leków przeciwzakrzepowych należy zasięgnąć porady lekarza przed spożyciem syropu z cebuli.
- Kmieć K. Rośliny przyprawowe – rośliny lecznicze jako motyw ekslibrisu. Analecta: studia i materiały z dziejów nauki 2004; 13.1-2(25-26): 221-239.
- Gorzkowska M, Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować. Wydawnictwo BOSZ, 2020.
- Machałek P, Magia polskich ziół. Wydawnictwo Znak, 2020.
- ChPL Alcep.