• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Syrop z cebuli na kaszel i odporność. Podajemy przepis

Syrop z cebuli to znany domowy środek na kaszel i przeziębienie, ale dzięki aktywności przeciwdrobnoustrojowej i przeciwzapalnej ma też inne działanie zdrowotne. Syrop z cebuli mogą bezpiecznie pić kobiety w ciąży i dzieci powyżej pierwszego roku życia.

Syrop z cebuli stosuje się tradycyjnie na kaszel i przeziębienie. Przepis jest prosty - warstwy poszatkowanej cebuli przesypujemy cukrem i czekamy, aż wytrąci się płyn.

Cebula – zdrowa nie tylko w syropie

Cebula, a właściwie czosnek cebula (Allium cepa), kryje mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Zawiera witaminy A, C, E i z grupy B, a ponadto selen, magnez, fosfor, chrom i żelazo, które wspierają układ odpornościowy w walce z infekcją. Cebula jest też dobrym źródłem błonnika, fruktanów i inuliny, które pełnią funkcję prebiotyku dla bakterii bytujących w jelitach. A odżywienie jelitowej mikroflory to zmniejszenie stanu zapalnego jelit, a nawet mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworów okrężnicy czy depresji. Największe wartości zdrowotne cebula zawdzięcza składnikom takim jak:

  • związki siarki – siarczki, polisiarczki i tiosulfiniany, które ulegają aktywacji podczas krojenia lub miażdżenia cebuli; najbardziej znanym związkiem tej grupy jest allicyna, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne wobec bakterii Gram-dodatnich i prawdopodobnie także Gram-ujemnych; związek ten działa także przeciwnowotworowo i przeciwcukrzycowo, zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych, przez co pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi;
  • flawonoidy – głównie kwercetyna i kemferol, które wykazują działanie przeciwutleniające (zmniejszają ilość wolnych rodników), przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe wobec rinowirusów wywołujących przeziębienie;
  • antycyjany – wykazują silnie działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne; największą ich ilość zawiera cebula czerwona i żółta
  • olejek eteryczny, który działa przeciwgrzybiczo.

Syrop z cebuli – na jaki kaszel stosować?

Syrop z cebuli stosuje się zwykle podczas przeziębienia i profilaktycznie w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje dróg oddechowych. Wykorzystuje się w ten sposób jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe i pobudzające pracę układu odpornościowego. Jest skuteczny w zwalczaniu stanów zapalnych i podrażnień gardła, chrypki oraz kataru o podłożu bakteryjnym. Syrop z cebuli sprawdzi się zarówno jako lek na kaszel mokry (powoduje rozrzedzenie zalegającej wydzieliny), jak i w leczeniu kaszlu suchego (działa łagodząco).

Na co jeszcze można stosować syrop z cebuli

Oprócz terapii przeziębienia i kaszlu syrop z cebuli znajduje wiele innych zastosowań, m.in. jako środek:

  • odgrzybiający i oczyszczający organizm,
  • odżywiający florę bakteryjną jelit,
  • obniżający ciśnienie krwi,
  • obniżający poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • nieco obniżający poziom glukozy we krwi,
  • hamujący agregację płytek i zmniejszający ryzyko zakrzepów,
  • chroniący wątrobę,
  • redukujący blizny,
  • przeciwzapalny w alergiach skórnych,
  • pobudzający odporność organizmu.

Syrop z cebuli – najprostszy przepis

  1. Obierz 2-3 większe cebule i posiekaj jak najdrobniej (niektóre przepisy zalecają starcie cebuli na tarce lub wyciśnięcie soku w wyciskarce wolnoobrotowej, co pozwala na szybsze uzyskanie syropu przy użyciu mniejszej ilości cukru).
  2. Część cebuli umieść w słoiku i dokładnie zasyp cukrem (białym lub trzcinowym).
  3. Na warstwie cukru ułóż kolejną porcję cebuli i cukru. Powtarzaj, aż cała pokrojona cebula znajdzie się w słoiku.
  4. Wierzch pokryj warstwą cukru, szczelnie zamknij słoik i zostaw na 4-5 godzin.  
  5. Wytrącony syrop przelej do osobnego naczynia, wstaw do lodówki  i zużyj w ciągu kilku dni.

Syrop z cebuli i miodu

Cukier niezbędny do wytrącenia się soku z cebuli można zastąpić miodem – wtedy syrop będzie zdrowszy.

Syrop z cebuli i czosnku, cytryny, imbiru i miodu

Domowy syrop z cebuli można przygotować na różne sposoby – otrzymany płyn można na przykład wzbogacić dodatkiem czosnku, imbiru, soku z cytryny lub ziół.

>> Syrop z czosnku. Czym się różni od syropu z cebuli?

Dla kogo gotowany syrop z cebuli

Osoby, które źle znoszą spożywanie cebuli na surowo, mogą sporządzić gotowany syrop cebuli. Cebulę należy drobno posiekać i zagotować z niewielką ilością wody. Do wystudzonego wywaru dodaje się cukier lub miód, odstawia na godzinę, po czym przecedza do osobnego naczynia.

Syrop z cebuli – dawkowanie

Domowy syrop z cebuli stosuje się u dorosłych i dzieci powyżej 1. roku życia w następującej ilości:

  • dorośli i młodzież powyżej 12 lat: 3 x dziennie 1 łyżka syropu
  • dzieci w wieku 6-12 lat: 3 x dziennie 1 łyżeczka syropu
  • dzieci w wieku 1-6 lat: 2 x dziennie 1 łyżeczka syropu.

Najbardziej wskazane, aby pić syrop z cebuli 5-7 dni. Nie zaleca się jego stosowania bezpośrednio przed snem z uwagi na działanie wykrztuśne.

Apteczny syrop z cebuli – inne dawkowanie

Istnieje także gotowy syrop z cebuli dostępny w aptekach, który wykazuje podobne działanie, jednak z uwagi na zawartość alkoholu jego stosowanie nie jest wskazane u dzieci poniżej 6. roku życia.

Czy syrop z cebuli można pić w ciąży?

Domowy syrop z cebuli jest produktem bezpiecznym dla przyszłych mam. Może być z powodzeniem stosowany podczas przeziębienia, którego leczenie w okresie ciąży bywa kłopotliwe, a asortyment leków bezpiecznych w tym okresie mocno ograniczony. W określonych przypadkach syrop z cebuli można wykorzystać jako środek obniżający ciśnienie tętnicze krwi w czasie ciąży.

>> Grypa w ciąży – co można stosować, jakie szczepienie wykonać?

Syrop z cebuli – czy ma skutki uboczne?

Podczas stosowania syropu z cebuli mogą pojawić się objawy podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej i żołądka. Dotyczy to szczególnie osób wrażliwych, którm zaleca się spożywanie cebuli poddanej obróbce cieplnej. Do skutków ubocznych jedzenia cebuli i jej przetworów zalicza się zwiększenie aktywności jelit, wzdęcia oraz charakterystyczny zapach z ust (można go zniwelować, dodając do syropu sok z cytryny lub popijając syrop wodą z cytryną).

Syrop z cebuli – przeciwwskazania

  • Syropu z cebuli nie powinno się stosować w przypadku nieżytu żołądka, zaburzeń trawienia, alergii lub nietolerancji pokarmowej, a także u dzieci poniżej 1. roku życia.
  • Nie zaleca się jego stosowania podczas karmienia piersią, ponieważ może zmieniać smak mleka i powodować u dziecka kolki i wzdęcia.
  • Podczas stosowania leków obniżających ciśnienie krwi lub leków przeciwzakrzepowych należy zasięgnąć porady lekarza przed spożyciem syropu z cebuli.
  1. Kmieć K. Rośliny przyprawowe – rośliny lecznicze jako motyw ekslibrisu. Analecta: studia i materiały z dziejów nauki 2004; 13.1-2(25-26): 221-239.
  2. Gorzkowska M, Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować. Wydawnictwo BOSZ, 2020.
  3. Machałek P, Magia polskich ziół. Wydawnictwo Znak, 2020.
  4. ChPL Alcep.
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Krem do twarzy na zimę – co powinien zawierać dobry krem ochronny?

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 24.11.2023

Kremy do twarzy na zimę dostarczają związków lipidowych do odbudowy płaszcza ochronnego skóry, nawilżają i regenerują naskórek. Niska temperatura może bowiem mocno odwadniać skórę, powodować zaczerwienienie i zaostrzać problemy typowe dla cery naczynkowej, wrażliwej czy atopowej.

Czytaj więcej

Lipodemia – jak ją odróżnić od otyłości? Objawy i leczenie choroby

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 24.11.2023

Lipodemia, nazywana niekiedy obrzękiem lipidowym lub tłuszczowym, jest przewlekłą chorobą występującą głównie u kobiet. Nieprawidłowo rozrastająca się tkanka tłuszczowa zajmuje nogi, rzadziej ramiona. Czy ćwiczenia lub dieta są skuteczne w leczeniu lipodemii?

Czytaj więcej

Jak wygląda przepuklina brzuszna? Objawy, leczenie

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 24.11.2023

Przepuklina brzuszna to nieprawidłowe uwypuklenie ściany brzucha zazwyczaj zawierające jelita okryte tkanką tłuszczową. Może się pojawić u dorosłych i u dzieci, najczęściej jako przepuklina pachwinowa, udowa i pępkowa. Czy leczenie przepukliny to zawsze operacja?

Czytaj więcej