Pieczenie w żołądku może być spowodowane przez wrzody żołądka, nadkwasotę, a nawet zespół jelita drażliwego. Najprostszym domowym sposobem jest zmiana diety, ale jeśli nie ma poprawy lub pieczenie w żołądku się nasila, trzeba zgłosić się do lekarza.
Pieczenie w żołądku – przyczyny i leczenie. Co pomaga na pieczenie w żołądku
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Pieczenie w żołądku – zgaga
Jako pieczenie w żołądku może być mylnie uważana zgaga, czyli objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Wkrótce po posiłku piecze wówczas w przełyku za mostkiem. Przyczyną choroby jest zaburzenie funkcji mięśnia dolnego zwieracza przełyku, przez co treść pokarmowa cofa się z żołądka do przełyku. Mają na to wpływ m.in. nadwaga, otyłość, palenie tytoniu, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej. Prócz pieczenia w przełyku, czasem odczuwanym jako pieczenie w klatce piersiowej, możemy odczuwać także gorzki posmak w ustach. Objawy te nasilają się przy pochylaniu lub w pozycji leżącej. Sporadyczne występowanie zgagi nie jest powodem do niepokoju, jeśli natomiast pojawia się regularnie lub towarzyszą jej zaburzenia przełykania, należy udać się do lekarza. Nieleczony refluks żołądkowy może przyczyniać się do rozwoju powikłań, włącznie z rakiem przełyku.
Pieczenie w żołądku – niestrawność i dyspepsja czynnościowa
Niestrawność i dyspepsja objawiają się w bardzo podobny sposób – pieczeniem, kłuciem lub bólem żołądka, uczuciem pełności oraz wczesnym uczuciem sytości w trakcie jedzenia. Pojawiają się wzdęcia, nudności, burczenie w brzuchu, odbijanie się kwasem oraz zgaga. Objawy niestrawności i dyspepsji czynnościowej są podobne, jednak dyspepsję odróżnia to, że ma charakter przewlekły (czyli utrzymuje się dłużej niż siedem dni w miesiącu). Z kolei niestrawność mija po kilku godzinach od spożytego posiłku.
>> Co robić, aby uniknąć niestrawności? Sposoby na niestrawność
Pieczenie i ucisk żołądka – niedrożność przewodu pokarmowego
W przypadku intensywnego bólu brzucha należy rozważyć niedrożność układu pokarmowego. Jest to zaburzenie polegające na zawężeniu przewodu trawiennego w jednym z jego odcinków. Zwężenie częściowe nie jest stanem pilnym, natomiast zwężenie całościowe wymaga natychmiastowej pomocy chirurgicznej. Wśród czynników powodujących niedrożność wymienia się przepukliny, zrosty, stany zapalne, nowotwory, a także zaburzenia perystaltyki jelit związane z cukrzycą, kamicą żółciową, różnego typu schorzeniami oraz przebytymi zabiegami operacyjnymi.
>> Niedrożność jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Pieczenie w żołądku a zawał serca
Nagłe pojawienie się palącego bólu nadbrzusza, zwłaszcza pod prawym łukiem żebrowym, w połączeniu z takimi objawami jak nudności, wymioty i osłabienie może sygnalizować zawał serca. W terminologii medycznej mówi się w takim przypadku o tzw. masce brzusznej zawału serca.
Pieczenie w żołądku – inne przyczyny
Pieczenie w żołądku mogą powodować także:
choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – objawem wrzodów jest m.in. zgaga, a także nudności, utrata apetytu, gorzkie odbijanie, biegunki i zaparcia. Wśród przyczyn wrzodów wymienia się najczęściej zakażenie bakterią Helicobacter pylori, przyjmowanie niektórych leków (niesteroidowych leków przeciwzapalnych), spożywanie produktów drażniących błonę śluzową żołądka, palenie tytoniu oraz przewlekły stres.
zapalenie błony śluzowej żołądka – może być wywołane przez Helicobacter pylori, a także wywołane drażniącym działaniem żółci (gastropatia żółciowa), ostrą gastropatią krwotoczną (nadżerkową), autoimmunologicznym metaplastycznym zanikowym zapaleniem błony śluzowej żołądka;
niedokwasota oraz nadkwasota żołądka – ich objawy są podobne i obejmują uczucie przepełnienia, bóle żołądka i jego okolic, wrażenie ciągłego zalegania czegoś w żołądku. Niedokwasota wywoływana jest przez niedobór kwasu solnego, co skutkuje podniesieniem pH soku żołądkowego z poziomu 1,5 do nawet 6. Pojawiają się trudności z trawieniem pokarmów oraz silny ból żołądka, na ogół tuż po posiłku. Nadkwasota z kolei polega na produkcji nadmiernej ilości kwasu solnego, co na ogół wiąże się z nadmiernym spożyciem ciężkostrawnych posiłków.
zespół jelita drażliwego – pieczenie w żołądku może ono wystąpić wraz z przewlekłymi bólami brzucha, wzdęciami, zaparciami lub biegunkami;
zatrucie pokarmowe, w tym pałeczkami bakterii Salmonelli;
nietolerancja oraz alergia pokarmowa.
Pieczenie w żołądku a nerwica
Nerwica żołądka to zaburzenie wegetatywne, które występuje pod postacią somatycznych dolegliwości. Objawia się bólem, pieczeniem w żołądku lub bólem narządów układu pokarmowego unerwianych przez autonomiczny układ nerwowy. Nerwica żołądka lub żołądkowo-jelitowa pojawia się w przypadku takich problemów jak silne emocje i stres, ale często bywa mylnie rozpoznawane jako jelito spastyczne, zespól jelita nadwrażliwego lub zespól jelita drażliwego. Wśród objawów wymienia się bóle brzucha, kłucie w brzuchu, skurcze żołądka, nudności i wymioty oraz biegunki lub zaparcia, utratę apetytu, wzdęcia, odbijanie, nadmierna ilość wydzielanych gazów, zgaga i niestrawność.
Pieczenie żołądka w ciąży
Pieczenie w żołądku w ciąży najczęściej jest związane z pojawiającą się u ciężarnych zgagą. Kobiety ciężarne są na nią szczególnie narażone w III trymestrze, kiedy płód jest duży i uciska na narządy w jamie brzusznej. Pojawiają się wtedy różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zgagę w ciąży należy próbować łagodzić domowymi sposobami, stosowanie leków u ciężarnych nie jest wskazane – zawsze przed ich zastosowaniem należy poradzić się lekarza.
>> Zgaga w ciąży. Co na zgagę w ciąży jest najlepsze?
Pieczenie w żołądku – domowe sposoby
- W celu ograniczenia występowania zgagi należy zmienić nawyki żywieniowe – zalecane jest spożywanie lekkostrawnych posiłków w regularnych odstępach czasu, nienajadanie się na noc, unikanie picia w trakcie posiłku lub tuż po nim (aby nie zwiększać objętości pokarmu w żołądku), zaprzestanie palenia tytoniu i spożywania alkoholu. Nie należy także ćwiczyć ani kłaść się około 2 godzin po posiłku. Dieta lekkostrawna zakłada spożywanie produktów gotowanych na parze lub pieczonych i wyeliminowanie tłustych potraw, spożywanie gotowanych warzyw, pieczywa typu graham, kasz i jasnego ryżu lub makaronu. Przy zgadze należy jeść mało kwaśne owoce, chudy nabiał oraz lekkie zupy niezabielane śmietaną.
- Należy także pamiętać, że pieczeniu w żołądku sprzyja przejadanie się oraz spożywanie ostro doprawionych przypraw.
- Dla zdiagnozowania wrzodów żołądka wykonuje się gastroskopię, można także wykonać test wykrywający zakażenie bakterią H. pylori. Leczenie uzależnione jest od przyczyny wrzodów – w przypadku zakażenia bakterią stosuje się antybiotykoterapię.
- Pieczenie żołądka w ciąży można ograniczyć poprzez jedzenie mniejszych porcji, ale częściej, unikanie ciężkostrawnych i ostrych potraw, niekładzenie się tuż po posiłku oraz jedzenie ostatniego posiłku na 2-3 godziny przed snem. Można także wypić szklankę mleka, jogurtu lub maślanki, co może pomóc złagodzić pieczenie. Pomocny jest także napar z octu jabłkowego, wody i niewielkiej łyżeczki miodu oraz napary z ziół: rumianku, mięty lub korzenia imbiru. Warto także odpoczywać na lewym boku, co zmniejsza ucisk na żołądek.
>> Ból żołądka – co stosować na dolegliwości? Co może oznaczać ból żołądka po jedzeniu?