• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Gazy jelitowe – wszystko, co chcielibyście o nich wiedzieć

Gazy jelitowe są naturalnie obecne w jelitach – to mieszanina powietrza, które połykamy, i produktów fermentacji jedzenia. Za normę uważa się wydalanie gazów do 25 razy dziennie. Co robić, gdy mamy poczucie, że stały się nadmierne? Od czego zależy ich temperatura i zapach?

Gazy jelitowe zbierają się w jelicie naturalnie. Dziennie wydalamy ich nawet 600 mililitrów.

Gazy jelitowe – jak powstają?

Gazy jelitowe zbierają się w naszym organizmie naturalnie – składają się z połkniętego powietrza (azotu i tlenu) i gazów powstających podczas fermentacji jedzenia w jelicie grubym (to najczęściej nadający zapach siarkowodór i jego pochodne oraz bezwonne dwutlenek węgla, metan i wodór). Na ogół w jelicie mamy stale 200 ml gazów, a dziennie wydalamy ich nawet 600 ml.

Zapach i ilość gazów jelitowych

Ilość i zapach gazów zależą przede wszystkim od naszej diety. Im więcej w niej produktów gazotwórczych, tym więcej gazów będziemy wydalać, a ze względu na zawartość  siarkowodoru tym bardziej śmierdzące będą się nam wydawać.
Pokarmy zaliczane do tych mało gazotwórczych to:

  • biały ryż,
  • banany,
  • cytrusy,
  • jogurty naturalne,
  • winogrona,
  • żółte sery.

Powstawaniu gazów sprzyja natomiast spożywanie dużej ilości węglowodanów i błonnika. Pokarmy gazotwórcze to:

  • nasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca),
  • warzywa kapustne (kapusta, brukselka, brokuła),
  • cebula,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • brzoskwinie,
  • śliwki,
  • ziemniaki,
  • produkty zbożowe (makarony, pieczywo, otręby oczyszczone),
  • mleko oraz lody i sery pleśniowe,
  • zioła takie jak koper włoski, mięta czy rumianek.

Gorące gazy jelitowe

Podczas oddawania gazów możemy odczuwać pieczenie, co może skłaniać do podejrzeń o gorących gazach jelitowych. Tymczasem gazy jelitowe są tak ciepłe, jak nasze ciało, czyli mają ok. 36,6 stopni i nie parzą skóry. Pieczenie podczas oddawania gazów ma inne przyczyny, takie jak:

  • podrażnienie okolic odbytu stolcem zawierającym pozostałości pikantnego posiłku, uciskającym ubraniem lub perfumowanym i barwionym papierem toaletowym
  • żylaki odbytu,
  • nietrzymanie stolca,
  • przewlekłe biegunki lub zaparcia,
  • szczeliny odbytu,
  • rak odbytu,
  • zapalenie odbytnicy.

Mokre gazy jelitowe

Gazy jelitowe, jak sama nazwa wskazuje, mają stan gazowy i przy ich oddawaniu nie powinna wyciekać z odbytu żadna ciecz. Jeśli zdarza się, że z odbytu wydostaje się także krwista lub śluzowa wydzielina, to może to być objaw żylaków odbytu, czyli hemoroidów. Wówczas zwykle okresowo na zewnątrz odbytu wypadają również guzki krwawnicze, a w zaawansowanych przypadkach choroby stale znajdują się na zewnątrz. Wydzielina z odbytu może być również objawem zapalenia odbytnicy, szczeliny odbytu lub choroby nowotworowej odbytu i odbytnicy.

    Jak rozpoznać nadmierne gazy jelitowe?

    Nadmierne gazy można rozpoznać po zwiększonej częstotliwości oddawania wiatrów. Różnicę można zauważyć z dnia na dzień – w tej sytuacji najpewniej ma to związek z dietą. Jeśli po przeanalizowaniu jadłospisu widać jego wpływ na ilość gazów, a następnego dnia przy innej diecie nie ma tego typu objawów, nie ma powodów do obaw. Gdy duża ilość wiatrów się utrzymuje i pojawiają się inne objawy, jak np. bóle brzucha, trzeba się skonsultować z lekarzem.

    Wzdęcia to nie nadmierne gazy

    Wiele osób uważa, że objawem nadmiernej ilości gazów w jelitach jest wzdęcie. Niesłusznie – ilość gazów w jelitach jest mimo wzdęć taka sama, po prostu zbierają się w jednym obszarze przez zaburzenie motoryki jelit. Powiększony wówczas tuż po posiłku obwód brzucha po pewnym czasie wraca do normy.

    Badania pomocne w diagnostyce nadmiernych gazów

    Problemami z układem pokarmowym zajmuje się gastrolog, który może skierować na:

    • RTG jamy brzusznej (umożliwia orientacyjną ocenę ilości gazów i wykluczenie zaburzeń drożności przewodu pokarmowego),
    • USG jamy brzusznej,
    • gastroskopię lub kolonoskopię,
    • oddechowy test wodorowy.

    Nadmierne gazy jelitowe – przyczyny

    • Dieta bogata w pokarmy gazotwórcze.
    • Połykanie powietrza, np. podczas żucia gumy, palenia papierosów, mówienia, mówienia podczas jedzenia, jedzenia w pośpiechu.
    • Spożywanie zbyt obfitych posiłków.
    • Stres.
    • Zwolnienie czasu pasażu jelitowego, np. na skutek przyjmowania leków.
    • Powstrzymywanie lub niemożność usunięcia powietrza poprzez odbijanie (bardzo częste u osób po operacji z powodu refluksu żołądkowo-przełykowego).
    • Zaburzenia czynności jelit (m.in. zespół jelita drażliwego, zaparcia, biegunki).
    • Przerost flory bakteryjnej, pojawiający się w przebiegu choroby Leśniowskiego–Crohna, przy zespole jelita drażliwego oraz przy przeroście flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO).
    • Nieprawidłowe trawienie i nietolerancja węglowodanów (np. najbardziej powszechna nietolerancja laktozy, niedobór laktazy, nietolerancja fruktozy, sorbitolu i skrobi).
    • Celiakia.

    Nadmierne gazy i wzdęcia w ciąży

    W ciąży zmienia się równowaga hormonalna organizmu, który zaczyna produkować duże ilości progesteronu, mającego pomóc w utrzymaniu ciąży. Progesteron zatrzymuje w organizmie wodę, co z kolei prowadzi do spowolnienia perystaltyki jelit. Skutkuje to zatrzymaniem wody, a więc zaparciami i występowaniem obrzęków. Wiele kobiet ciężarnych wydala gazy dopiero po wypróżnieniu, co jest naturalnym stanem po odblokowaniu jelit. W ciąży warto więc jadać lekkostrawne posiłki, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

    Co na gazy jelitowe?

    Jeśli gazy jelitowe są nadmierne, przede wszystkim warto przyjrzeć się diecie i usunąć z niej produkty sprzyjające powstawaniu wiatrów.Inne zalecenia ograniczające produkcję gazów to:

    • powolne spożywanie posiłków, bez mówienia w trakcie jedzenia, dokładne przeżuwanie pokarmu – zapobiega to połykaniu powietrza;
    • rezygnacja z gumy do żucia, palenia tytoniu, cukierków do ssania;
    • jedzenie mniejszych objętościowo posiłków, najlepiej o stałych porach, niepodjadanie między posiłkami;
    • spożywanie ostatniego posiłku na 2 godziny przed snem;
    • zwiększenie ilości niegazowanej wody i wykluczenie napojów gazowanych;
    • zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, a także smażenia i pieczenia potraw bez przykrycia;
    • odpowiednia obróbka pokarmów zawierających błonnik, by był lepiej tolerowany (obieranie owoców i warzyw ze skóry, niejedzenie pestek, wydłużenie czasu gotowania potraw);
    • odpowiednia obróbka produktów wiatropędnych (dłuższe gotowanie, dodawanie ziół neutralizujących gazy, jak kminek).

    >> Zioła i herbaty ziołowe – zioła na uspokojenie, mieszanki ziół, herbaty na odchudzanie i trawienie

    Lek na gazy jelitowe

    W niektórych przypadkach warto stosować probiotyki zawierające bakterie niefermentujące (aby zwiększyć ich ilość w jelitach w stosunku do bakterii powodujących fermentację), chemioterapeutyki jelitowe (w celu zmniejszenia ilości flory fermentującej) lub sole bizmutu o podobnym działaniu. Objawowo można stosować leki adsorbujące, np. węgiel aktywowany lub symetykon, ułatwiające odchodzenie gazów.

      Czy gazy można powstrzymywać?

      Oddawanie gazów w miejscach publicznych jest zwykle dość niekomfortowe i zrozumiałe, że większość osób stara się je powstrzymywać. W takiej sytuacji należy szybko udać się do łazienki lub odejść w odosobnione miejsce. Długotrwałe wstrzymywanie gazów może bowiem powodować wzrost ciśnienia w jamie brzusznej i bóle brzucha. Częste powstrzymywanie gazów zwiększa także ryzyko wystąpienia zapalenia uchyłków i żylaków odbytu oraz niekorzystnie wpływa na stan mięśni dna miednicy.

      Brak gazów jelitowych

      Wiele osób uważa gazy jelitowe za wstydliwy problem i najchętniej ograniczyłoby je do zera. Jednak brak gazów jelitowych jest niezwykle poważnym stanem, zagrażającym życiu – pojawia się w wyniku niedrożności przewodu pokarmowego. Poza zatrzymaniem gazów do charakterystycznych objawów należą wówczas ból brzucha, wymioty i brak stolca. Dolegliwości te są wskazaniem do jak najszybszej konsultacji lekarskiej.

      >> Taki stolec świadczy o poważnej chorobie. Kiedy iść do lekarza, a kiedy zmienić dietę?

      Poznaj naszego eksperta
      Joanna Mazurek

      Joanna Mazurek

      Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

      Zobacz także

      Ość w gardle – czy da się rozpuścić? Sposoby na ość w gardle

      Autor:

      Redakcja Apteline

      Data publikacji: 20.12.2023

      Z ością w gardle pacjenci zgłaszają się do szpitala zwłaszcza w okresie świąt – karpie są bowiem ościste. Czy ość z gardła można wyjąć samemu? Czy pomoże cola? Albo chleb? Sprawdziliśmy.

      Czytaj więcej

      Przedawkowanie witaminy D – czy jest możliwe, jakie są objawy?

      Autor:

      Kamila Śnieżek

      Data publikacji: 15.12.2023

      O przedawkowanie witaminy D wcale nietrudno, jeśli suplementujemy ją bez porozumienia z lekarzem i ustalenia potrzebnej dawki. Zatrucie witaminą D możemy przypłacić całym zestawem dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet odwodnieniem czy dezorientacją.

      Czytaj więcej

      Zapalenie oskrzelików – częste u niemowlaków. Objawy i leczenie

      Autor:

      Joanna Mazurek

      Data publikacji: 15.12.2023

      Zapalenie oskrzelików, a dokładnie ostre zapalenie oskrzelików, to infekcja wirusowa dróg oddechowych. Pierwsze objawy przypominają przeziębienie, ale ponieważ zapalenie oskrzelików najczęściej atakuje niemowlęta i kilkulatki, z dzieckiem koniecznie trzeba pójść do lekarza.

      Czytaj więcej