• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

SIBO – objawy, leczenie, dieta. Czym jest zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego to dolegliwość charakteryzująca się wzrostem ilości lub obecnością nietypowych bakterii w jelicie cienkim. Nadmierna ilość bakterii powoduje wiele niekorzystnych efektów. Najczęstsze objawy SIBO to: bóle brzucha, uciążliwe wzdęcia, przewlekłe biegunki i zaparcia. Nieleczony zespół SIBO niekorzystnie wpływa na stan zdrowia – powoduje zaburzenia wchłaniania, które skutkują niedoborem witamin i niedożywieniem. Do diagnostyki SIBO stosuje się wodorowe lub wodorowo-metanowe testy oddechowe. Leczenie SIBO obejmuje stosowanie antybiotykoterapii oraz zmianę nawyków żywieniowych.

SIBO – objawy, leczenie, dieta. Czym jest zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?

Jelito cienkie to najdłuższa część jelita, średnio ma około 5-6 metrów długości i jest odpowiedzialne za wchłanianie składników pokarmowych oraz produkcję enzymów trawiennych. Ze względu na kwaśny odczyn w żołądku ilość bakterii w jelicie cienkim jest znikoma. Skład mikrobioty jelitowej przede wszystkim zależy od genów, ale również od czynników środowiskowych, sposobu odżywiania, stosowanych leków i suplementów oraz przebytych chorób. Każdy z odcinków układu pokarmowego posiada odmienny jakościowy i ilościowy skład, wynikający z ich zróżnicowanych funkcji.

Co to jest SIBO?

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego charakteryzuje się zwiększoną ilością i/lub obecnością nieprawidłowych bakterii w jelicie cienkim. Zespół SIBO odpowiedzialny jest za występowanie szeregu dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Przyczyny występowania SIBO

Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego może być spowodowany wieloma czynnikami, do których zalicza się m.in.:

  • zaburzenia wydzielania soku żołądkowego i żółci – działają one przeciwbakteryjnie i ograniczają rozwój bakterii;
  • zmiany anatomiczne układu pokarmowego – np. zrosty pooperacyjne, zwężenie jelita, uchyłki przewodu pokarmowego;
  • zaburzenia perystaltyki jelit – spowolniony pasaż jelitowy powoduje zaleganie treści pokarmowej; 
  • stosowanie leków modulujących florę jelitową – np. probiotyki, prebiotyki;
  • przyjmowanie leków hamujących wydzielanie kwasu żołądkowego, antybiotyków i leków zmieniających motorykę;
  • zaburzenia odporności – np. obniżone stężenie IgA, leczenie immunosupresyjne po przeszczepach narządów;
  • wiek – u osób w podeszłym wieku można zaobserwować obniżoną perystaltykę jelit. 

Objawy SIBO – czym objawia się SIBO?

Objawy SIBO bardzo często nasilają się po spożyciu produktów fermentowanych, świeżych warzyw i owoców lub probiotyków. Do najczęstszych objawów SIBO należą:

  • bóle brzucha,
  • biegunka (często występuje biegunka tłuszczowa),
  • zaparcia,
  • wzdęcia i nadmierne gromadzenie się gazów,
  • odbijanie,
  • niestrawność,
  • zgaga,
  • mdłości,
  • zaburzenia wchłaniania powodujące niedobór witamin (w szczególności witamin B12, A, D), niedożywienie oraz spadek masy ciała.

Dodatkowo oprócz wymienionych objawów ze strony układy pokarmowego, nadmiar bakterii w jelicie cienkim może prowadzić do wystąpienie innych objawów, do których zalicza się:

  • bóle głowy,
  • stany obniżonego nastroju,
  • zmęczenie,
  • zaburzenia widzenia,
  • wysypka skórna,
  • rumień guzowaty,
  • trądzik różowaty.

Objawy SIBO są mało charakterystyczne i pojawiają się również w przebiegu innych chorób przewodu pokarmowego.

Diagnostyka SIBO

Najszybszym i niemniej inwazyjnym badaniem pozwalającym na zdiagnozowanie zespołu SIBO są wodorowe lub wodorowo-metanowe testy oddechowe. Do innych metod diagnostycznych zalicza się: badanie mikrobiologiczne treści jelita cienkiego, morfologię krwi, OB i CRP lub badanie mikroskopowe kału. W przypadku podejrzenia zmian anatomicznych przewodu pokarmowego rekomendowane jest badanie obrazowe, np. zdjęcie rentgenowskie jamy brzusznej.

Wodorowe lub wodorowo-metanowe testy oddechowe

Testy oddechowe to najpopularniejsza metoda diagnozowania zespołu SIBO. Bezpieczne i nieinwazyjne badanie polega na pomiarze stężenia wodoru lub jednocześnie wodoru i metanu w wydychanym powietrzu po spożyciu roztworu glukozy. Testy oddechowe umożliwiają ocenę aktywności bakterii w różnych odcinkach przewodu pokarmowego.

Przeciwwskazaniem do wykonania testu jest rozpoznana (lub w trakcie rozpoznania) wrodzona nietolerancja fruktozy oraz poposiłkowa hipoglikemia.

Jak wykonuje się badanie? Jak przygotować się do testów oddechowych?

Wodorowy test oddechowy wykonuje się na czczo, badanie przeprowadza się w kilku cyklach pomiarowych. Pierwszy pomiar wykonywany jest przed spożyciem glukozy, a kolejne po jej otrzymaniu, w odstępach co 15-30 minut.

Ważne jest odpowiednie przygotowanie się do badania:

  • Nie należy stosować antybiotyków 4 tygodnie przez planowanym testem.
  • Tydzień przed badaniem rekomenduje się odstawienie leków przeczyszczających, pobudzających perystaltykę przewodu pokarmowego oraz inhibitorów pompy protonowej. 
  • Trzy dni przed badaniem nie należy przyjmować produktów mlecznych, owoców, soków owocowych i warzyw.
  • Ostatni posiłek należy spożyć 12-14 godzin przed badaniem, nie powinien być obfity oraz zawierać błonnika. Nie wolno również palic papierów i żuć gumy.
  • W dniu badania można pić wodę, nie wolno palić papierosów i żuć gumy. Należy ograniczyć aktywność fizyczną.

Badania mikrobiologiczne treści jelita cienkiego

Kolejną oraz rzadziej stosowaną metodą diagnozowania zespołu SIBO jest badanie mikrobiologiczne treści jelita cienkiego oraz określenie ilości bakterii. Podczas badania endoskopowego lub poprzez sondę przeznosową pobierane są bakterie treści jelitowej. Pobrany materiał zawiera bakterie z początkowego odcinka dwunastnicy lub z jelita czczego. Następnie umieszczany jest na podłożu hodowlanym w warunkach tlenowych i beztlenowych. Na tej podstawie określana jest ilość i rodzaj bakterii, które pozwalają na zdiagnozowanie zespołu SIBO.

Sprawdź: Probiotyki naturalne, probiotyki w antybiotykoterapii, probiotyki na biegunkę, synbiotyki

Leczenie SIBO

Celem leczenia zespołu SIBO jest wyeliminowanie nadmiernego wzrostu bakterii, co powoduje złagodzenie objawów choroby i poprawę komfortu życia. Leczenie zespołu przerostu bakteryjnego jelita cienkiego to złożony proces, który obejmuje:

  • leczenie choroby podstawowej,
  • przyjmowanie antybiotykoterapii,
  • stosowanie odpowiedniej diety oraz wsparcie żywieniowe.

W przypadku występowania zmian anatomicznych przewodu pokarmowego najważniejszym etapem jest leczenie chirurgiczne. Zabiegi chirurgiczne pozwalają skorygować nieprawidłowości układu pokarmowego (np. przetoki jelitowo-kolkowe, uchyłki jelita cienkiego, niedrożność jelit), poprawić perystaltykę jelit lub zwiększyć powierzchnię błony śluzowej jelita. 

Leczenie zespołu SIBO obejmuje także cykliczne stosowanie antybiotyków, które działają na bakterie beztlenowe i tlenowe oraz Gram-dodatnie i Gram-ujemne. Antybiotykoterapia powinna obejmować szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego.

Wdrożenie wsparcia żywieniowego pozwala wyeliminować skutki związane z niedożywieniem, niedoborem witamin i minerałów lub szybką utratą wagi.

Dieta w SIBO

Jedną z zalecanych diet stosowanych przy dolegliwościach związanych z SIBO oraz przynoszącą korzyści jest dieta FODMAP. Charakteryzuje się spożywaniem produktów z małą zawartością fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Jest to grupa węglowodanów o krótkich łańcuchach, które są słabo wchłaniane i szybko fermentują.

Dieta FODMAP zakłada ograniczenie spożycia:

  • fruktanów (cebula, czosnek, pszenica, żyto),
  • laktozy (produkty mleczne),
  • galaktanów (rośliny strączkowe),
  • fruktozy (miód, owoce, słodycze),
  • polioli (ksylitol, mannitol, sorbitol, erytrytol).

Produkty o wysokiej i niskiej zawartości FODMAP

Produkty

Wysoka zawartość FODMAP

Niska zawartość FODMAP

WARZYWA

karczoch, szparagi, kalafior, brukselka, kapusta, czosnek, por, cebula, buraki, zielony groszek, grzyby

bakłażan, cukinia, fasolka szparagowa, sałata, ogórek, papryka, pomidor, ziemniak, marchew

OWOCE

owoce suszone, owoce z puszki, jabłko, gruszka, mango, arbuz, nektarynka, morele, śliwki, brzoskwinie, rodzynki

banany, kiwi, jagody, maliny truskawki, cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki

PRODUKTY MLECZNE

twaróg, jogurty, maślanka, mleko: kozie, krowie, owcze, kwaśna śmietana, bita śmietana, sery (mascarpone, ricotta).

produkty mleczne bez laktozy, masło, jajka, ser: brie, camembert, szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella, feta

ZBOŻA I PRODUKTY ZBOŻOWE

żyto, produkty pszenne: pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe

pieczywo bezglutenowe, mąka: orkiszowa, kukurydziana, ryżowa, owsiana, płatki ryżowe, płatki owsiane, makaron bezglutenowe, komosa ryżowa, ryż

ORZECHY I NASIONA

pistacje, orzechy nerkowca

orzechy: włoskie, pekan, piniowe, makadamia, orzeszki zimne, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, ziarna sezamu

INNE

miód, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki, produkty bez cukru z substancjami słodzącymi, mleko sojowe

syrop klonowy, stewia, cukier, aspartam, masło orzechowe, mleko migdałowe i ryżowe

Etapy diety FODMAP

Dieta low FODMAP składa się z trzech etapów:

  • Etap I: dieta eliminacyjna – trwa od 2 do 6 tygodni i polega na całkowitym lub częściowym wyeliminowaniu produktów o wysokiej zawartość FODMAP oraz wdrożeniu produktów o niskiej zawartości FODMAP.
  • Etap II: ponowne wprowadzenie produktów zawierających FODMAP – trwa do 8 do 12 tygodni. Polega na stopniowym wprowadzaniu do diety produktów wcześniej wykluczonych oraz obserwacji ich tolerancji.
  • Etap III: personalizacja diety – polega na indywidualnym wyborze produktów oraz stworzeniu spersonalizowanej diety. Głównym założeniem jest opracowanie planu żywieniowego z jak najmniejszą ilością produktów, które powodują dolegliwości związane z SIBO.

Dieta FODMAP stosowana przy zespole SIBO może stanowić skuteczną metodę zmniejszenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, aby stosowana dieta dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych składników, tak aby nie doprowadzić do niedoborów wapnia, żelaza, błonnika, witamin z grupy B czy witaminy D.

Poznaj naszego eksperta
Eulalia Damsz-Słomiak

Eulalia Damsz-Słomiak

Pasjonatka zdrowego stylu życia, podróży oraz aktywnego wypoczynku, zgłębiająca zagadnienia o tematyce zdrowotnej i lifestylowej. W wolnych chwilach wyplata makramy i inne sznurkowe dekoracje.

Zobacz także

Zespół jelita drażliwego (IBS) – objawy, przyczyny i leczenie. Jaka dieta przy IBS?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.08.2022

Zespół jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest przewlekłą chorobą układu pokarmowego charakteryzującą się nadreaktywnością jelit. Choroba objawia się naprzemiennymi zaparciami i biegunkami oraz bólem brzucha związanym na ogół z wypróżnieniem. Jak rozpoznać zespół jelita drażliwego? Jak wygląda leczenie? Jaką dietę stosować?

Czytaj więcej

Kolka wątrobowa (kolka żółciowa) – przyczyny, objawy i leczenie

Autor:

Małgorzata Mrozek

Data publikacji: 23.11.2021

Trwający nawet kilka godzin silny ból pod prawym żebrem, któremu mogą towarzyszyć nudności i wymioty to najczęstszy objaw kolki wątrobowej, nazywanej inaczej kolką żółciową. Problem ten dotyka częściej kobiety niż mężczyzn, jego przyczyną może być kamica żółciowa. Co robić, gdy dopada nas atak kolki żółciowej?

Czytaj więcej

Refluks przełykowo-żołądkowy. Objawy, przyczyny, leczenie refluksu i zgagi

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 19.10.2021

Nawet co piąty Polak doświadcza objawów refluksu przełykowo-żołądkowego, z czego około połowa zmaga się z nimi codziennie. Męcząca zgaga, kwaśne odbijanie, pieczenie, podchodzenie do gardła treści pokarmowej zazwyczaj świadczą o chorobie refluksowej, którą koniecznie należy zdiagnozować i leczyć. Nieleczony refluks grozi poważnymi powikłaniami, w tym rakiem przełyku.

Czytaj więcej