• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 

Eulalia Damsz-Słomiak

Pasjonatka zdrowego stylu życia, podróży oraz aktywnego wypoczynku, zgłębiająca zagadnienia o tematyce zdrowotnej i lifestylowej. W wolnych chwilach wyplata makramy i inne sznurkowe dekoracje.

Autor

Najnowsze artykuły autora

Otyłość – przyczyny, rodzaje, skutki i leczenie. Jak rozpoznać otyłość i nadwagę?

Otyłość

6.06.2022

Eulalia Damsz-Słomiak

Otyłość jest to choroba przewlekła, która objawia się nadmiernym gromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Jej przyczyną najczęściej jest niezdrowa dieta oraz siedzący tryb życia. Otyłość przyczynia się do rozwoju poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy a nawet niektórych nowotworów. Stanem, który poprzedza otyłość, a który powinien zaniepokoić pacjenta jest nadwaga.

Czytaj więcej

Badanie piersi jako profilaktyka raka – USG piersi, mammografia i samobadanie

Badania

3.06.2022

Eulalia Damsz-Słomiak

Podstawowe profilaktyczne badania piersi to: USG piersi, mammografia, badanie palpacyjne przez lekarza oraz samobadanie w domu. Regularnie wykonywane pozwalają wykryć niepokojące zmiany na wczesnym etapie. Ważne jest, by wiedzieć, jak samodzielnie padać piersi, kiedy robić USG i mammografię, bowiem rak piersi przez długi czas nie daje żadnych objawów.

Czytaj więcej

SIBO – objawy, leczenie, dieta. Czym jest zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?

Choroby układu pokarmowego

2.06.2022

Eulalia Damsz-Słomiak

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego to dolegliwość charakteryzująca się wzrostem ilości lub obecnością nietypowych bakterii w jelicie cienkim. Nadmierna ilość bakterii powoduje wiele niekorzystnych efektów. Najczęstsze objawy SIBO to: bóle brzucha, uciążliwe wzdęcia, przewlekłe biegunki i zaparcia. Nieleczony zespół SIBO niekorzystnie wpływa na stan zdrowia – powoduje zaburzenia wchłaniania, które skutkują niedoborem witamin i niedożywieniem. Do diagnostyki SIBO stosuje się wodorowe lub wodorowo-metanowe testy oddechowe. Leczenie SIBO obejmuje stosowanie antybiotykoterapii oraz zmianę nawyków żywieniowych.

Czytaj więcej

Selen – właściwości, źródła w pożywieniu. Czy nadmiar selenu jest niebezpieczny?

Odżywianie

10.03.2022

Eulalia Damsz-Słomiak

Selen to pierwiastek śladowy posiadający istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wykazuje właściwości antynowotworowe oraz jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Jakie jeszcze właściwości posiada selen i w jakich produktach go znajdziemy? Czy selen może być toksyczny? Czy warto go suplementować?

Czytaj więcej

Witamina B12 – właściwości, objawy niedoboru. Gdzie występuje witamina B12?

Odżywianie

13.01.2022

Eulalia Damsz-Słomiak

Witaminy z grupy B, w tym witamina B12 to istotny element diety, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w szczególności układu nerwowego, krwionośnego oraz pokarmowego. Witamina B12 nazywana jest również kobalaminą albo „czerwoną witaminą”, ponieważ zawiera ona w sobie cząsteczki kobaltu. Ma ona bardzo duży wpływ na metabolizm człowieka.

Czytaj więcej

Gojnik (szałwia libańska) – właściwości, zastosowanie. Jak parzyć ziele gojnika?

Zioła i herbaty

8.12.2021

Eulalia Damsz-Słomiak

Gojnik znany również jako szałwia libańska lub herbata górska to roślina lecznicza od wieków niezwykle popularne w rejonach Morza Śródziemnego, półwyspu Bałkańskiego oraz Bliskiego Wschodu. Gojnik wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, stąd jest stosowany wspomagająco w leczeniu różnych dolegliwości, na poprawę nastroju oraz zwiększenie sił witalnych. Jakie właściwości ma gojnik? Jak go stosować?

Czytaj więcej

Rodzaje cukrów dodawanych do żywności. Określenia dla cukru na etykietach

Odżywianie

31.07.2017

Eulalia Damsz-Słomiak

W ciągu ostatnich lat nastąpił wyraźny wzrost spożycia cukru przez Polaków. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2020 r. średnie spożycie cukru na jednego mieszkańca Polski wynosiło 42,7 kg. Spożywamy zarówno cukier w postaci nieprzetworzonej, np. cukier rafinowany do słodzenia herbaty lub kawy, jak i cukier w postaci przetworzonej, czyli dodany do słodyczy, słodkich napojów, przekąsek czy dań wysokoprzetworzonych. Jakie zamienniki cukru są wykorzystywane do produkcji żywności? Czy są zdrowsze od cukru? Do jakich chorób może doprowadzić spożywanie ich w nadmiarze?

Czytaj więcej

Nasi autorzy

Zobacz wszystkich »

Apteline.pl należy do Grupy Neuca, polskiej firmy farmaceutycznej z 30-letnią historią, będącej liderem w hurtowej dystrybucji leków, aktywnej w wielu obszarach rynku ochrony zdrowia.

Z myślą o pacjentach i ich zmieniających się zwyczajach zakupowych powstało Apteline.pl. Działamy w modelu „click and collect” – pacjent wybiera produkty z bogatej oferty Apteline.pl i odbiera je w wybranej przez siebie aptece.