• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Selen – właściwości, źródła w pożywieniu. Czy nadmiar selenu jest niebezpieczny?

Selen to pierwiastek śladowy posiadający istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wykazuje właściwości antynowotworowe oraz jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Jakie jeszcze właściwości posiada selen i w jakich produktach go znajdziemy? Czy selen może być toksyczny? Czy warto go suplementować?

Selen – właściwości, źródła w pożywieniu. Czy nadmiar selenu jest niebezpieczny?

Selen wchodzi w skład dwóch aminokwasów: selenometioniny oraz selenocysteiny, które budują istotne dla organizmu enzymy. Początkowo pierwiastek ten uważany był za toksyczny, z czasem potwierdzono, że jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, przy czy niekorzystny dla zdrowia jest zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu.  

Selen – właściwości oraz rola w organizmie

Selen odpowiedzialny jest za wiele procesów w organizmie, m.in.:

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz prooksydacyjne – dzięki temu wykorzystywany jest w terapii antynowotworowej, zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera, Parkinsona, udaru mózgu oraz chorób serca;  
  • zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych rodzajów nowotworów, np. raka piersi, płuc, prostaty oraz jelita grubego;
  • wzmacnia układ immunologiczny – wpływa na poziom wytwarzania ciał odpornościowych: makrofagów oraz limfocytów B i T;
  • wspiera prawidłowy metabolizm hormonów tarczycy – zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym tarczycy;
  • wspomaga leczenie depresji – niedobór selenu powoduje pogorszenie nastroju;
  • wpływa na płodność u mężczyzn – poprawia erekcję, metabolizm testosteronu oraz przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy;  
  • łagodzi ból obecny przy reumatoidalnym zapaleniu stawów – selen redukuje stan zapalny;
  • korzystnie wpływa na zachowanie zdrowych włosów i paznokci.

Produkty bogate w selen – źródła selenu w jedzeniu

Najwięcej selenu zawierają orzechy brazylijskie. Zawartość tego mikroelementu różni się jednak w zależności od rodzaju nasion, sposobu ich uprawy oraz pochodzenia. Najwięcej selenu zawierają orzechy brazylijskie pochodzące z upraw z zachodniej i wschodniej Amazonii oraz Brazylii (od około 120 do 220 mcg/szt.). Najmniej zawierają uprawiane w Peru oraz w Boliwii (od około 8 do 35 mcg/szt.).

Źródłem selenu w diecie jest również:

  • mięso, głównie podroby,
  • ryby, np. łosoś lub tuńczyk,
  • owoce morza,
  • nabiał,
  • produkty zbożowe (płatki owsiane, makaron),
  • warzywa: brokuł, kapusta biała, czosnek, cebula, szparagi lub soczewica.

Należy jednak pamiętać, że zawartość selenu zależy od jego zawartości w glebie, na której są uprawiane rośliny lub w paszy, którą karmione są zwierzęta.

Dzienne zapotrzebowanie selenu – czy warto dodatkowo suplementować selen?

Podaż na ten pierwiastek różni się od szerokości geograficznej, na której żyjemy. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej w Polsce wynosi 55 mcg selenu – taka dawka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwiększona podaż występuję u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią i wynosi ona odpowiednio 60 mcg i 70 mcg dziennie.

Dostępne na rynku suplementy diety zawierają od 100 do 200 mcg selenu w jednej tabletce lub kapsułce. Ponadto możemy również wybrać preparaty wzbogacone o inne witaminy i minerały uzupełniające dietę. Rekomenduje się jego suplementowanie razem z witaminą E, która wzmacnia ochronę antyoksydacyjną.

Inną formą selenu są drożdże selenowe zawierające dodatkowo witaminy, w tym witaminy z grupy B, związki mineralne oraz mikroelementy. W związku z toksycznym działaniem w przypadku nadmiaru selenu, należy jednak pamiętać, aby przed rozpoczęciem i w trakcie suplementacji badać jego stężenie w osoczu krwi.

Selen organiczny

Metabolizm selenu przede wszystkim zależy od formy jaka dostarczana jest do organizmu. Selen występuję w dwóch formach: organicznej oraz nieorganicznej. Do nieorganicznej postaci zalicza się selenian (VI) oraz selenin sodu (selenian IV). Badania wykazały, że ludzki organizm lepiej przyswaja organiczną formę selenu, do której zaliczane są: selenometionina oraz metylowana selenocysteina. Przyswajalność selenu organicznego wynosi około 90%. Dodatkowo białko, witaminy A, E i C oraz inne związki antyoksydacyjne ułatwiają jego wchłanianie.

Niedobór selenu

Zbilansowana dieta zazwyczaj pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na selen. Jednak w niektórych przypadkach może dojść do niedoboru tego pierwiastka, zalicza się do nich: żywienie pozajelitowe, usunięcie dużej części jelita cienkiego, choroby zapalne jelit lub zaburzenia wchłaniania pokarmu z przewodu pokarmowego. Niedobór selenu występuje również u osób chorych na:

  • AIDS,
  • ostre zapalenie trzustki,
  • mukowiscydozę,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • retinopatię,
  • niewydolność nerek,
  • depresję.

Niski poziom tego mikroelementu może również dotyczyć osób z chorobami immunologicznymi oraz naczyń krwionośnych.

Na terenie Chin, gdzie gleby ubogie są w selen zwiększone jest ryzyko zachowania na chorobę Keshan (endemiczna kardiomiopatia młodzieńcza) oraz chorobę Kashin-Back (dystrofia chrząstek stawowych).

Objawami niedoboru selenu w organizmie są: zaburzenia układu immunologicznego, które powodują obniżoną odporność, pogorszenie nastroju, nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Obniżony poziom selenu może być groźny w zakażeniach wirusowych. Zwiększa się również ryzyko zachorowania na nowotwór oraz choroby tarczycy, m. in.: niedoczynność gruczołu tarczowego czy autoimmunologiczne zapalenie.

Nadmiar selenu – czy jest on niebezpieczny dla organizmu?

Nadmierne spożywanie pierwiastka jest toksyczne dla organizmu. Długotrwałe stosowanie selenu w ilości powyżej 400 mcg na dobę może prowadzić do rozwoju selenozy, czyli zatrucia selenem. Ponadto jednorazowe spożycie gramowej dawki tego pierwiastka może doprowadzić do osiągnięcia toksycznego poziomu tego pierwiastka w organizmie.

Objawami selenozy są:

  • czosnkowy oddech,
  • bóle stawów i mięśni,
  • zmęczenie,
  • łamliwość paznokci,
  • wypadanie włosów,
  • nudności i wymioty,
  • biegunka,
  • nadmierne pocenie się,
  • wysypka.

Większość z wymienionych objawów ustępuje niedługo po zakończeniu suplementacji. Zatrucie selenem może również doprowadzić do marskości wątroby, obrzęku płuc, ciężkich objawów neurologicznych, a nawet śmierci. Długotrwałe suplementowanie tego pierwiastka w nadmiernej ilości może mieć pośredni związek z rozwojem cukrzycy typu 2.

Poznaj naszego eksperta
Eulalia Damsz-Słomiak

Eulalia Damsz-Słomiak

Pasjonatka zdrowego stylu życia, podróży oraz aktywnego wypoczynku, zgłębiająca zagadnienia o tematyce zdrowotnej i lifestylowej. W wolnych chwilach wyplata makramy i inne sznurkowe dekoracje.

Zobacz także

Magnez – rola w organizmie. W czym jest magnez i jakie są objawy jego niedoboru?

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 24.03.2023

Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, o niedoborze tego pierwiastka mogą świadczyć częste skurcze mięśni, ich drżenie i osłabienie. Jaka dieta zapewni jego optymalną ilość?

Czytaj więcej

Selen i cynk - jak działają? Czym gozi nadmiar cynku lub niedobór selenu

Autor:

Zdrowie PAP/Redakcja Apteline

Data publikacji: 25.05.2018

Zanim ktoś zacznie przyjmować jakiekolwiek suplementy diety, powinien wcześniej zbadać poziom mikroelementów. – Niebezpieczne jest rozpoczęcie suplementacji w ciemno, wtedy możemy doprowadzić do zatrucia organizmu – podkreśla prof. Jan Lubiński, onkolog i genetyk w Międzynarodowym Centrum Nowotworów Dziedzicznych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Czytaj więcej

Karczoch zwyczajny (cynara scolymus) – właściwości, zastosowanie, suplementacja

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 23.07.2021

Jego łacińska nazwa zaczerpnięta została z greckiego mitu o Zeusie, który zamienił piękną Cynarę w kolczastą roślinę, ale karczoch – bo tym stała się mityczna nieszczęśniczka – zachował częściowo jej boskie moce. Rzeczywiście, karczoch jest rośliną niezwykłą. Wygląda zjawiskowo, jeszcze lepiej smakuje, a dzięki zawartości cynaryny usprawnia trawienie, pracę wątroby i reguluje poziom cholesterolu we krwi. A jak przystało na dzieło Zeusa – uważany jest też za wykwinty afrodyzjak.

Czytaj więcej