Selen to pierwiastek śladowy posiadający istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wykazuje właściwości antynowotworowe oraz jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Jakie jeszcze właściwości posiada selen i w jakich produktach go znajdziemy? Czy selen może być toksyczny? Czy warto go suplementować?
Selen – właściwości, źródła w pożywieniu. Czy nadmiar selenu jest niebezpieczny?

Selen wchodzi w skład dwóch aminokwasów: selenometioniny oraz selenocysteiny, które budują istotne dla organizmu enzymy. Początkowo pierwiastek ten uważany był za toksyczny, z czasem potwierdzono, że jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, przy czy niekorzystny dla zdrowia jest zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu.
Selen – właściwości oraz rola w organizmie
Selen odpowiedzialny jest za wiele procesów w organizmie, m.in.:
- wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz prooksydacyjne – dzięki temu wykorzystywany jest w terapii antynowotworowej, zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera, Parkinsona, udaru mózgu oraz chorób serca;
- zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych rodzajów nowotworów, np. raka piersi, płuc, prostaty oraz jelita grubego;
- wzmacnia układ immunologiczny – wpływa na poziom wytwarzania ciał odpornościowych: makrofagów oraz limfocytów B i T;
- wspiera prawidłowy metabolizm hormonów tarczycy – zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym tarczycy;
- wspomaga leczenie depresji – niedobór selenu powoduje pogorszenie nastroju;
- wpływa na płodność u mężczyzn – poprawia erekcję, metabolizm testosteronu oraz przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy;
- łagodzi ból obecny przy reumatoidalnym zapaleniu stawów – selen redukuje stan zapalny;
- korzystnie wpływa na zachowanie zdrowych włosów i paznokci.
Produkty bogate w selen – źródła selenu w jedzeniu
Najwięcej selenu zawierają orzechy brazylijskie. Zawartość tego mikroelementu różni się jednak w zależności od rodzaju nasion, sposobu ich uprawy oraz pochodzenia. Najwięcej selenu zawierają orzechy brazylijskie pochodzące z upraw z zachodniej i wschodniej Amazonii oraz Brazylii (od około 120 do 220 mcg/szt.). Najmniej zawierają uprawiane w Peru oraz w Boliwii (od około 8 do 35 mcg/szt.).
Źródłem selenu w diecie jest również:
- mięso, głównie podroby,
- ryby, np. łosoś lub tuńczyk,
- owoce morza,
- nabiał,
- produkty zbożowe (płatki owsiane, makaron),
- warzywa: brokuł, kapusta biała, czosnek, cebula, szparagi lub soczewica.
Należy jednak pamiętać, że zawartość selenu zależy od jego zawartości w glebie, na której są uprawiane rośliny lub w paszy, którą karmione są zwierzęta.
Dzienne zapotrzebowanie selenu – czy warto dodatkowo suplementować selen?
Podaż na ten pierwiastek różni się od szerokości geograficznej, na której żyjemy. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej w Polsce wynosi 55 mcg selenu – taka dawka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwiększona podaż występuję u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią i wynosi ona odpowiednio 60 mcg i 70 mcg dziennie.
Dostępne na rynku suplementy diety zawierają od 100 do 200 mcg selenu w jednej tabletce lub kapsułce. Ponadto możemy również wybrać preparaty wzbogacone o inne witaminy i minerały uzupełniające dietę. Rekomenduje się jego suplementowanie razem z witaminą E, która wzmacnia ochronę antyoksydacyjną.
Inną formą selenu są drożdże selenowe zawierające dodatkowo witaminy, w tym witaminy z grupy B, związki mineralne oraz mikroelementy. W związku z toksycznym działaniem w przypadku nadmiaru selenu, należy jednak pamiętać, aby przed rozpoczęciem i w trakcie suplementacji badać jego stężenie w osoczu krwi.
Selen organiczny
Metabolizm selenu przede wszystkim zależy od formy jaka dostarczana jest do organizmu. Selen występuję w dwóch formach: organicznej oraz nieorganicznej. Do nieorganicznej postaci zalicza się selenian (VI) oraz selenin sodu (selenian IV). Badania wykazały, że ludzki organizm lepiej przyswaja organiczną formę selenu, do której zaliczane są: selenometionina oraz metylowana selenocysteina. Przyswajalność selenu organicznego wynosi około 90%. Dodatkowo białko, witaminy A, E i C oraz inne związki antyoksydacyjne ułatwiają jego wchłanianie.
Niedobór selenu
Zbilansowana dieta zazwyczaj pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na selen. Jednak w niektórych przypadkach może dojść do niedoboru tego pierwiastka, zalicza się do nich: żywienie pozajelitowe, usunięcie dużej części jelita cienkiego, choroby zapalne jelit lub zaburzenia wchłaniania pokarmu z przewodu pokarmowego. Niedobór selenu występuje również u osób chorych na:
- AIDS,
- ostre zapalenie trzustki,
- mukowiscydozę,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- retinopatię,
- niewydolność nerek,
- depresję.
Niski poziom tego mikroelementu może również dotyczyć osób z chorobami immunologicznymi oraz naczyń krwionośnych.
Na terenie Chin, gdzie gleby ubogie są w selen zwiększone jest ryzyko zachowania na chorobę Keshan (endemiczna kardiomiopatia młodzieńcza) oraz chorobę Kashin-Back (dystrofia chrząstek stawowych).
Objawami niedoboru selenu w organizmie są: zaburzenia układu immunologicznego, które powodują obniżoną odporność, pogorszenie nastroju, nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Obniżony poziom selenu może być groźny w zakażeniach wirusowych. Zwiększa się również ryzyko zachorowania na nowotwór oraz choroby tarczycy, m. in.: niedoczynność gruczołu tarczowego czy autoimmunologiczne zapalenie.
Nadmiar selenu – czy jest on niebezpieczny dla organizmu?
Nadmierne spożywanie pierwiastka jest toksyczne dla organizmu. Długotrwałe stosowanie selenu w ilości powyżej 400 mcg na dobę może prowadzić do rozwoju selenozy, czyli zatrucia selenem. Ponadto jednorazowe spożycie gramowej dawki tego pierwiastka może doprowadzić do osiągnięcia toksycznego poziomu tego pierwiastka w organizmie.
Objawami selenozy są:
- czosnkowy oddech,
- bóle stawów i mięśni,
- zmęczenie,
- łamliwość paznokci,
- wypadanie włosów,
- nudności i wymioty,
- biegunka,
- nadmierne pocenie się,
- wysypka.
Większość z wymienionych objawów ustępuje niedługo po zakończeniu suplementacji. Zatrucie selenem może również doprowadzić do marskości wątroby, obrzęku płuc, ciężkich objawów neurologicznych, a nawet śmierci. Długotrwałe suplementowanie tego pierwiastka w nadmiernej ilości może mieć pośredni związek z rozwojem cukrzycy typu 2.





