• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Histamina – jej nietolerancja przypomina alergię. Produkty z histaminą

Histamina powstaje w naszym organizmie i odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Znajduje się również w produktach spożywczych. Nie każdy człowiek dobrze toleruje wysoki poziom histaminy, co objawia się podobnie do alergii.

Objawy nietolerancji histaminy są podobne do objawów alergii. Może wystąpić na przykład świąd.

Histamina – co to za związek?

Histamina jest związkiem chemicznym z grupy amin biogennych, Jest magazynowana głównie w komórkach tucznych oraz bazofilach (rodzaj białych krwinek). Uwalniana jest w odpowiedzi na infekcje, urazy, niską i wysoką temperaturę, światło słoneczne, ucisk, pocieranie, wibracje, leki, alkohol, niektóre pokarmy i wiele innych czynników. Histaminę wytwarza organizm, przyswajamy ją także z żywnością. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego: pełni funkcję neuroprzekaźnika, regulatora procesów zapalnych, mediatora odczynu alergicznego. Wyróżnia się cztery rodzaje receptorów histaminowych:

  • Receptor H1 odpowiada za rozwój reakcji alergicznych, takich jak skurcz mięśni gładkich (np. oskrzeli), rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności naczyń, a co za tym idzie – obrzęki, blade bąble, krostki i świąd.
  • Receptor H2 stymuluje wydzielanie kwasu solnego, śluzu oskrzelowego i tzw. opory przepływowe w nosie. Uczestniczy w odpowiedzi immunologicznej oraz ma pewne działanie przeciwzapalne.
  • Receptor H3 reguluje uwalnianie neuroprzekaźników jak dopamina, acetylocholina i serotonina: reguluje sen, apetyt i funkcje poznawcze.
  • Receptor H4 bierze udział w regulacji odpowiedzi zapalnej w chorobach alergicznych i zapalnych.

Nietolerancja histaminy podobna do uczulenia

W naturalnych warunkach histamina jest rozkładana przez enzymy oksydazę diaminową (DAO), która działa głównie w przewodzie pokarmowym, oraz N-metylotransferazę histaminową (HNMT), aktywną w tkankach pozajelitowych. U osób z nietolerancją histaminy występuje albo niedobór tych enzymów, albo ich obniżona aktywność, a rezultatem jest kumulacja histaminy, co narasta w wyniku spożywania żywności bogatej w ten związek. Objawy nietolerancji histaminy są podobne do objawów reakcji alergicznej.

>> Alergia: objawy, leczenie, przyczyny

    W czym jest histamina?

    Histamina występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza tych, które są poddawane procesom fermentacji i dojrzewania. Znaczenie ma również świeżość żywności – im dłużej przechowywany jest posiłek, tym zwykle wyższa jest w nim zawartość histaminy. Produkty o wysokiej zawartości histaminy mogą wywoływać objawy nietolerancji u osób z zaburzeniami metabolizmu tego związku. Oto najczęstsze źródła histaminy:

    Histamina – produkty

     

    Przykładowe produkty zawierające histaminę

    Produkty fermentowane i dojrzewające

     

    • sery dojrzewające, np. parmezan, cheddar, gouda, brie, camembert
    • wędliny, np. szynka, salami, kiełbasy i inne  
    • kiszonki, np. kapusta kiszona, ogórki kiszone, kimchi
    • sosy fermentowane, np. sos sojowy, sos rybny, miso

    Ryby i owoce morza

     

    • ryby konserwowane, np. tuńczyk, sardynki, makrela
    • ryby wędzone, np. łosoś, makrela, śledź
    • owoce morza, np. krewetki, małże, ostrygi

    Napoje

     

    • alkohol, szczególnie czerwone wino, ale także piwo, szampan i wina białe; alkohol nie tylko zawiera histaminę, lecz także może hamować aktywność enzymu DAO, co nasila objawy nietolerancji;
    • napoje fermentowane, np. kombucha, kefir, piwo imbirowe

    Przetworzone mięso

    • konserwy mięsne, np. pasztety 
    • mięso poddane suszeniu lub fermentacji, np. szynka parmeńska, chorizo

    Warzywa i owoce

    • pomidory, szczególnie w postaci sosów, koncentratów i ketchupów
    • bakłażan i szpinak, awokado, śliwka, kiwi

    Produkty mleczne

    • jogurty, szczególnie o długim terminie przydatności do spożycia
    • śmietana i kefir

    Inne

    • drożdże i produkty drożdżowe, w tym pieczywo, ciasta
    • ocet używany w marynatach, sałatkach, musztardzie i sosach

    Produkty wpływające na produkcję histaminy (same nie zawierają jej lub mają jej mało)

    • cytrusy, np. pomarańcze, grejpfruty, cytryny
    • orzechy
    • banany, papaja, truskawki, ananas
    • kakao i czekolada, zwłaszcza gorzka

    Nietolerancja histaminy – objawy

    Niepokojące symptomy najczęściej pojawiają się krótko po spożyciu produktów bogatych w histaminę lub sprzyjających jej uwalnianiu. Objawy mogą przypominać reakcje alergiczne, jednak nie są związane z mechanizmami immunologicznymi. Do najczęściej zgłaszanych należą:

    • Objawy skórne – swędzenie, pokrzywka, zaczerwienienie, wypryski i obrzęk. Mogą wystąpić także objawy przypominające atopowe zapalenie skóry, zwłaszcza w obszarach skóry wrażliwej, np. na twarzy, szyi i dekolcie.
    • Objawy ze strony układu pokarmowego – bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, nudności, wymioty. Histamina może również prowadzić do zaostrzenia chorób przewlekłych, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS) lub refluks żołądkowo-przełykowy.
    • Objawy ze strony układu oddechowego – skurcz oskrzeli, duszność, katar sienny, przekrwienie błony śluzowej nosa. U niektórych osób może dojść do zaostrzenia astmy oskrzelowej lub nasilenia reakcji alergicznych.
    • Objawy neurologiczne – bóle głowy, migreny, zawroty głowy, uczucie zmęczenia, niepokój. W niektórych przypadkach mogą pojawić się kołatanie serca, zaburzenia snu czy problemy z koncentracją.
    • Objawy kardiologiczne – niskie ciśnienie krwi, tachykardia, nagłe uczucie gorąca i zaczerwienienie twarzy.

    Kawa a histamina

    Choć kofeina zawiera nieznaczne ilości histaminy, niektóre osoby z nietolerancją tego związku zgłaszają lekarzom, że bardzo źle się czują po wypiciu nawet jednej filiżanki kawy. Dzieje się tak dlatego, że kofeina może wpływać na metabolizm histaminy w organizmie i nasilać objawy nietolerancji. U osób z obniżoną aktywnością DAO spożywanie kawy może prowadzić do jeszcze większego gromadzenia się histaminy, co nasila objawy nietolerancji. Kofeina może również stymulować komórki tuczne do uwalniania histaminy, w efekcie czego u osób z nietolerancją mogą pojawiać się objawy przypominające reakcję alergiczną, takie jak świąd czy problemy trawienne.

    >> Co pić rano zamiast kawy, żeby się obudzić?

    Histamina – co robić, by obniżyć jej poziom?

    Lekarze zazwyczaj zalecają kilka sposobów walki z nietolerancją histaminy:

    1. Dieta antyhistaminowa polegająca na eliminacji żywności zawierającej histaminę i stymulującej jej uwalnianie. Bezpieczne dla osób z nietolerancją są np. świeże mięso i ryby, świeże warzywa (np. brokuły, ogórki, buraki, szparagi, warzywa liściaste), jaja, ryż, makaron, większość świeżych owoców (np. jabłka, gruszki, melony). Warto sięgać po produkty wspierające działanie enzymu DAO, czyli żywność bogatą w witaminę C i B6 oraz miedź.  
    2. Suplementacja enzymu DAO, który pomaga w rozkładzie histaminy spożywanej z pokarmem, więc łagodzi objawy nietolerancji histaminy. Suplementy DAO należy przyjmować przed posiłkiem, aby wspomóc trawienie histaminy zawartej w jedzeniu.
    3. Leki przeciwhistaminowe stosowane w łagodzeniu objawów związanych z nadmiarem histaminy. Preparaty te blokują receptory histaminowe, zmniejszając skutki działania histaminy. W zależności od typu objawów można stosować leki przeciwhistaminowe pierwszej generacji (np. klemastyna) lub nowsze, drugiej generacji (np. loratadyna, ceteryzyna), które nie zwiększają senności. 
    4. Redukcja stresu – w nadmiarze stres może nasilać uwalnianie histaminy z komórek tucznych. Zarządzanie stresem, na przykład poprzez techniki relaksacyjne, medytację czy regularną aktywność fizyczną, może pomóc w obniżeniu poziomu histaminy w organizmie.
    5. Leki wspomagające rozkład histaminy wydawane na zalecenie lekarza mogą wspomagać działanie enzymów DAO lub HNMT. Lekarz w czasie wywiadu sprawdza również, czy pacjent nie przyjmuje leków hamujących enzym DAO, takich jak niektóre leki przeciwdepresyjne, hipotencyjne lub antybiotyki.

    >> Jak działają leki przeciwhistaminowe?

     

    Poznaj naszego eksperta
    Kamila Śnieżek

    Kamila Śnieżek

    Redaktorka Apteline.pl oraz magazynów „Moje Zdrowie”, „Świat Zdrowia”, „Magazyn Aptekarski”, „Pharmacy & Business”. Od ponad dekady związana zawodowo z tematyką zdrowotną, medyczną i farmaceutyczną. Dziennikarka, krakowianka, wielka miłośniczka psów i kryminałów.

    Zobacz także

    Eozynofilia, czyli podwyższenie eozynofilów poza normę. Co oznacza i czym są te komórki?

    Autor:

    Mgr farm. Izabela Ośródka

    Data publikacji: 31.03.2025

    Eozynofile to rodzaj białych krwinek. W warunkach fizjologicznych odgrywają pozytywną rolę w naszym organizmie – wchłaniają drobnoustroje i obce białka. Jednak odkładanie się eozynofilów w tkankach i narządach może prowadzić do ich uszkodzenia i niewydolności.

    Czytaj więcej

    Polifenole – co to za związki i w czym ich szukać?

    Autor:

    Mgr farm. Tomasz Kołek

    Data publikacji: 31.03.2025

    Polifenole to duża grupa związków chemicznych występujących w roślinach. To właśnie one odpowiadają za czerwoną i granatową barwę owoców jagodowych a dla nas mają pierwszorzędne znaczenie prozdrowotne.

    Czytaj więcej

    Szyjka macicy – jak się zmienia w ciąży? Co oznacza, gdy jest skrócona?

    Autor:

    Joanna Mazurek

    Data publikacji: 28.02.2025

    Szyjka macicy chroni rozwijający się płód. W prawidłowo przebiegającej ciąży jest długa, nieelastyczna i nie wykazuje cech rozwarcia. Nieprawidłowości szyjki macicy mogą zagrażać utrzymaniu ciąży, więc regularne badanie przez ginekologa położnika jest niezwykle istotne.

    Czytaj więcej