Owoce pomelo są mało kaloryczne – w 100 gramach jest jedynie 38 kalorii, więc mogą je jeść osoby na diecie. Pomelo jest dobrym źródłem witaminy C, a zawarty w owocu potas obniża ciśnienie krwi.
Pomelo – co to za owoc i czy jest zdrowy?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Co to jest pomelo?
Pomelo albo pompelo, szadok to cytrus należący do rodziny rutowatych, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, rośnie na terenach, gdzie panuje ciepły klimat śródziemnomorski. Owoce pomelo mogą osiągać nawet 30 cm średnicy, stąd kolejna nazwa rośliny – pomarańcza olbrzymia. Pomelo jest obecnie jednym z pięciu najczęściej uprawianych owoców cytrusowych. W Polsce nie występuje naturalnie, jednak możliwa jest jego uprawa w donicach, a w sezonie letnim na zewnątrz. Owoce pomelo można natomiast kupić w sklepach spożywczych. Sezon sprzedażowy rozpoczyna się jesienią i trwa do wczesnej wiosny.
Owoc pomelo – jak wygląda?
W polskich sklepach dostępne jest najczęściej pomelo z miasta Tambun w Malezji. Owoce te mają kulisty, lekko spłaszczony u nasady kształt. Zielona skórka jest gruba, stanowi nawet 30% masy całego owocu. Pod nią znajduje się albedo, czyli wewnętrzna, biała warstwa skórki, oraz miąższ – biały lub żółtawy u odmiany Tambun White lub różowy (Tambun Pink). Pomelo bywa mylone z grejpfrutem, jednak jest od niego bardziej słodkie.
>> Wyciąg z pestek grejpfruta – 5 zdrowotnych korzyści
Dlaczego pomelo jest w siatce
Owoce pomelo dostępne w polskich sklepach są zabezpieczone folią, która zapobiega ich wysychaniu, zatrzymuje wilgoć i umożliwia dojrzewanie owocu. Kolejnym zabezpieczeniem pomelo jest siatka chroniąca folię przed uszkodzeniem oraz umożliwiająca chwytanie i przenoszenie sporej wielkości owoców.
Ile kalorii ma pomelo?
Owoce pomelo są mało kaloryczne, 100 g zawiera jedynie 38 kcal. Co prawda średniej wielkości pomelo waży po obraniu około 500 g, ale większość osób dzieli je na kilka porcji. Jedzenie rozsądnych ilości pomelo jest wskazane nawet u osób z nadwagą i otyłością.
>> Sukraloza – co to za słodzik? Sprawdza się przy cukrzycy czy jest szkodliwa?
Pomelo – witaminy i inne składniki
Miąższ pomelo to źródło witamin, minerałów i składników bioaktywnych. Można wśród nich wymienić:
witaminę C
witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6)
potas
fosfor
miedź
żelazo
wapń
magnez
cynk
kumaryny
karotenoidy
garbniki
kwasy fenolowe.
Czy pomelo jest zdrowe? Właściwości
Działanie przeciwutleniające
Owoce pomelo to źródło antyoksydantów – witaminy C, karotenoidów i flawonoidów. Związki te mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych, które odpowiadają za rozwój stanów zapalnych, miażdżycy, nowotworów oraz starzenie się organizmu. Niektóre z flawonoidów wykazują także ochronne działanie na wątrobę, a karotenoidy wspomagają działanie układu odpornościowego.
>> Antyoksydanty w kosmetykach – zastosowanie, właściwości
Pozytywny wpływ na układ krążenia
Zawarty w pomelo potas warunkuje prawidłowe napięcie mięśnia sercowego, obniża ciśnienie tętnicze krwi, a ponadto redukuje poziom „złego” cholesterolu LDL i podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Można uznać, że spożywanie pomelo zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz wystąpienia zawału czy udaru.
Działanie przeciwnowotworowe
Wyniki badań przeprowadzonych na myszach są obiecujące. Sugerują, że zawarte w pomelo flawonoidy mogą niszczyć komórki raka prostaty i trzustki oraz hamować rozprzestrzenianie raka płuc. Owoce pomelo także stymulują układ odpornościowy.
Zdrowa skóry i włosy
Przeciwutleniacze zawarte w pomelo niwelują wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia struktury skóry, dzięki czemu zapewniają jej zdrowy, młodzieńczy wygląd. Owoce pomelo to także źródło aminokwasów niezbędnych dla produkcji kolagenu oraz składników poprawiających kondycję włosów (witaminy z grupy B, cynk, miedź).
Jak jeść pomelo?
Pomelo spożywa się na surowo. Owoc należy przed zjedzeniem obrać ze skóry.
Odcinamy wierzchołek owocu, a następnie nacinamy owoc w kierunku od góry do dołu, dzieląc skórkę na kilka części. To znacznie ułatwia jej oddzielenie od miąższu.
Dokładnie usuwamy skórkę i znajdującą się pod nią białą warstwę albedo.
Dzielimy owoc na części.
Każdą część obieramy z białej błony, co jest szczególnie istotne, jeśli chcemy pozbyć się gorzkiego smaku i cieszyć się słodyczą pomelo.
Pomelo zwykle dodaje się do słodkich potraw – sałatek owocowych, koktajli, smoothies. Owoc świetnie smakuje z bananem, ananasem i innymi cytrusami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć pomelo także do dań wytrawnych – sałatek z dodatkiem serów i orzechów, dań rybnych oraz owoców morza.
>> Zielone smoothie z kiwi – prosty przepis na orzeźwienie
Zastosowanie skórki z pomelo
Skórka z pomelo stanowi sporą część owocu i może mieć grubość nawet 4 cm. Większość ludzi traktuje ją jako odpad, nie zdając sobie sprawy z możliwości jej zastosowania. Przede wszystkim jest ona źródłem pektyn, czyli substancji żelujących, które są często stosowanie w przemyśle spożywczym. Zawarte w skórce cukry proste można też z powodzeniem wykorzystać do produkcji etanolu. Z kolei olejek eteryczny zawarty w skórce pomelo jest bogaty w związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, które mogą być zastosowane jako naturalny konserwant żywności.
Pomelo – przeciwwskazania do jedzenia
Pomelo uważa się za owoc bezpieczny dla zdrowia, a jego regularne spożywanie zwykle nie wiąże się z występowaniem negatywnych skutków. Warto jednak podkreślić, że sok zawarty w pomelo (podobne jak sok grejpfrutowy) może wpływać na metabolizm zachodzący w wątrobie. Związki kumarynowe zawarte w pomelo są metabolizowane przez cytochrom CYP3A4, podobnie jak wiele leków. Skutkiem tego mogą być interakcje polegające na zahamowaniu metabolizmu leków oraz wydłużeniu i nasileniu ich działania. Dotyczy to szczególnie leków stosowanych w leczeniu nadciśnienia (β-blokerów i antagonistów kanałów wapniowych) oraz leków psychotropowych. Z tego względu nie zaleca się jednoczesnego spożywania pomelo w czasie stosowania leków. Konieczna jest co najmniej dwugodzinna przerwa między zażyciem leku, a spożyciem owocu czy jego soku.
>> Interakcje leków – o interakcjach pomiędzy lekami oraz leków z żywnością
Anmol R J, et al. Phytochemical and therapeutic potential of Citrus grandis (L.) Osbeck: A review. Journal of evidence-based integrative medicine 2021; 26: 1-20.
Tocmo R, et al. Valorization of pomelo (Citrus grandis Osbeck) peel: A review of current utilization, phytochemistry, bioactivities, and mechanisms of action. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2020; 19(4): 1969-2012.
Saeb S, et al. Evaluation of antibacterial activities of Citrus limon, Citrus reticulata, and Citrus grandis against pathogenic bacteria. Int J Enteric Pathog 2016; 4(4): 1-5.
Cheong M W, et al. Chemical composition and sensory profile of pomelo (Citrus grandis (L.) Osbeck) juice. Food Chemistry 2012; 135(4): 2505-2513.