Drożdże są znane głównie z zastosowania w kuchni i do fermentacji alkoholowej, tymczasem picie napoju lub koktajlu z drożdży ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
Picie drożdży – jak przygotować drożdże do picia i co to daje?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Drożdże do picia – dlaczego się stosuje?
Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) to jednokomórkowe grzyby, które wykorzystuje się w przemyśle spożywczym dzięki ich właściwościom fermentacyjnym. Jednak na tym nie kończy się ich funkcja. Udowodniono, że stanowią źródło wielu składników wpływających na poprawę naszego zdrowia i wyglądu. Należą do nich m.in:
β-1,3 glukan,
witaminy z grupy B,
ergosterol,
cynk,
żelazo,
fosfor,
wapń,
Na co pomaga picie drożdży?
Już od wielu wieków wykorzystywano drożdże do leczenia różnych problemów związanych ze skórą, włosami i paznokciami. Udowodniono, że największy wpływ ma tutaj zawartość witamin z grupy B. Główną rolę odrywa tu biotyna (witamina H, witamina B7). Dostarcza ona siarki, czyli pierwiastka niezbędnego do stworzenia keratyny – podstawowego budulca włosów. Ponadto hamuje ich siwienie i wypadanie, nadaje sprężystość. Ma też wpływ na kondycję paznokci, zapobiega ich łamaniu.
Piciem drożdży szczególnie powinny się zainteresować osoby, które chcą poprawić kondycję włosów, skóry czy paznokci.
Z kolei witamina B5 (kwas pantotenowy) jest niezbędnym elementem biorącym udział w wielu przemianach metabolicznych organizmu. Ponadto poprawia kondycję skóry, przyspiesza gojenie ran i wspomaga regenerację. Zapobiega przedwczesnemu siwieniu włosów, ponieważ bierze udział w procesach odpowiedzialnych za prawidłową pigmentację.
Bardzo ważną rolę odgrywa także cynk. Nie tylko odpowiada za regenerację tkanek, ale dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym sprawdza się we wspomaganiu leczenia zmian trądzikowych.
Drożdże na trądzik
Prócz cynku inne substancje aktywne drożdży także przyczyniają się do poprawy kondycji cery. Regulują wydzielanie łoju, zapobiegają tworzeniu się zaskórników. Najlepiej sprawdzają się tutaj maseczki z drożdżami, które można nabyć w aptece albo wykonać samodzielnie. Wystarczą do tego drożdże piekarnicze, miód i letnie mleko, które połączone dadzą gęstą papkę.
>> Naturalne peelingi oraz maski do włosów i ciała – składniki na pewno masz w domu
Picie drożdży a odporność
Cynk i β-1,3 glukan, które są składnikami drożdży, stanowią elementy wzmacniające odporność. Βeta-glukany wspomagają układ odpornościowy, a przy tym zmniejszają częstotliwość pojawienia się grypy. Z kolei przy innych infekcjach górnych dróg oddechowych mogą skracać ich czas i łagodzić objawy. Cynk za to świetnie sprawdzi się w profilaktyce przeziębień.
>> Multiwitaminy - zestawy witamin i minerałów z drożdżami i nie tylko
Jak przygotować drożdże do picia?
Drożdże można nabyć jako preparaty w postaci kapsułek, tabletek czy proszków. Czasami zdarzają się w formie ampułek. Najczęściej jednak stosuje się drożdże w postaci napoju czy koktajlu. Jak go przygotować?
Najlepiej rozpuścić około 5 gramów drożdży piekarskich we wrzątku.
Bardzo ważne, aby woda nie miała zbyt niskiej temperatury – wypicie świeżych drożdży może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Świeże drożdże fermentują po dostaniu się do przewodu pokarmowego, co może wywołać problemy trawienne, a w skrajnych przypadkach nawet grzybicę. Ponadto takie drożdże zamiast dostarczać prozdrowotną biotynę, mogą ją dezaktywować poprzez jej wiązanie. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przyrządzanie drożdży do picia.
Drożdże pije się przez 5 dni, a następnie powinna nastąpić przerwa 8-10 dni. Z kolei maksymalny czas terapii drożdżami podawanymi dojelitowo to 40 dni.
Picie drożdży – przeciwwskazania
Niestety nie zawsze można skorzystać z dobrodziejstwa picia drożdży. Unikać takiego napoju powinny osoby, które cierpią na:
cukrzycę,
choroby jelit: chorobę Leśniewskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelit,
alergię – głównie na drożdże lub inne gatunki grzybów,
grzybicę.
Dodatkowo z piciem drożdży powinny się wstrzymać osoby przyjmujące antydepresanty i leki wpływające na ciśnienie krwi.
>> Interakcje leków – o interakcjach pomiędzy lekami oraz leków z żywnością
- M. Glinka i in., Zastosowanie drożdży w kosmetyce, „Polish Journal of Cosmetology”, nr 10, 2007.
- B. Muszyńska i in., „Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae)” , Postępy Fitoterapii 1/2013, 2013,
- E. Kedzierska i in., „Drożdże i ich właściwości prozdrowotne” Aptekarz Polski, 2020