• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Picie drożdży – jak przygotować drożdże do picia i co to daje?

Drożdże są znane głównie z zastosowania w kuchni i do fermentacji alkoholowej, tymczasem picie napoju lub koktajlu z drożdży ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Piciem drożdży szczególnie powinny się zainteresować osoby, które chcą poprawić kondycję włosów, skóry czy paznokci.

Drożdże do picia – dlaczego się stosuje? 

Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) to jednokomórkowe grzyby, które wykorzystuje się w przemyśle spożywczym dzięki ich właściwościom fermentacyjnym. Jednak na tym nie kończy się ich funkcja. Udowodniono, że stanowią źródło wielu składników wpływających na poprawę naszego zdrowia i wyglądu. Należą do nich m.in: 

  • β-1,3 glukan, 

  • witaminy z grupy B, 

  • ergosterol, 

  • cynk, 

  • żelazo, 

  • fosfor, 

  • wapń, 

Na co pomaga picie drożdży? 

Już od wielu wieków wykorzystywano drożdże do leczenia różnych problemów związanych ze skórą, włosami i paznokciami. Udowodniono, że największy wpływ ma tutaj zawartość witamin z grupy B. Główną rolę odrywa tu biotyna (witamina H, witamina B7). Dostarcza ona siarki, czyli pierwiastka niezbędnego do stworzenia keratyny – podstawowego budulca włosów. Ponadto hamuje ich siwienie i wypadanie, nadaje sprężystość. Ma też wpływ na kondycję paznokci, zapobiega ich łamaniu. 

Piciem drożdży szczególnie powinny się zainteresować osoby, które chcą poprawić kondycję włosów, skóry czy paznokci.

Z kolei witamina B5 (kwas pantotenowy) jest niezbędnym elementem biorącym udział w wielu przemianach metabolicznych organizmu. Ponadto poprawia kondycję skóry, przyspiesza gojenie ran i wspomaga regenerację. Zapobiega przedwczesnemu siwieniu włosów, ponieważ bierze udział w procesach odpowiedzialnych za prawidłową pigmentację.

Bardzo ważną rolę odgrywa także cynk. Nie tylko odpowiada za regenerację tkanek, ale dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym sprawdza się we wspomaganiu leczenia zmian trądzikowych.

Drożdże na trądzik 

Prócz cynku inne substancje aktywne drożdży także przyczyniają się do poprawy kondycji cery. Regulują wydzielanie łoju, zapobiegają tworzeniu się zaskórników. Najlepiej sprawdzają się tutaj maseczki z drożdżami, które można nabyć w aptece albo wykonać samodzielnie. Wystarczą do tego drożdże piekarnicze, miód i letnie mleko, które połączone dadzą gęstą papkę.

>> Naturalne peelingi oraz maski do włosów i ciała – składniki na pewno masz w domu

Picie drożdży a odporność 

Cynk i β-1,3 glukan, które są składnikami drożdży, stanowią elementy wzmacniające odporność. Βeta-glukany wspomagają układ odpornościowy, a przy tym zmniejszają częstotliwość pojawienia się grypy. Z kolei przy innych infekcjach górnych dróg oddechowych mogą skracać ich czas i łagodzić objawy. Cynk za to świetnie sprawdzi się w profilaktyce przeziębień.

>> Multiwitaminy - zestawy witamin i minerałów z drożdżami i nie tylko

Jak przygotować drożdże do picia? 

Drożdże można nabyć jako preparaty w postaci kapsułek, tabletek czy proszków. Czasami zdarzają się w formie ampułek. Najczęściej jednak stosuje się drożdże w postaci napoju czy koktajlu. Jak go przygotować?

  • Najlepiej rozpuścić około 5 gramów drożdży piekarskich we wrzątku.  

  • Bardzo ważne, aby woda nie miała zbyt niskiej temperatury – wypicie świeżych drożdży może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Świeże drożdże fermentują po dostaniu się do przewodu pokarmowego, co może wywołać problemy trawienne, a w skrajnych przypadkach nawet grzybicę. Ponadto takie drożdże zamiast dostarczać prozdrowotną biotynę, mogą ją dezaktywować poprzez jej wiązanie. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przyrządzanie drożdży do picia.  

  • Drożdże pije się przez 5 dni, a następnie powinna nastąpić przerwa 8-10 dni. Z kolei maksymalny czas terapii drożdżami podawanymi dojelitowo to 40 dni. 

Picie drożdży – przeciwwskazania 

Niestety nie zawsze można skorzystać z dobrodziejstwa picia drożdży. Unikać takiego napoju powinny osoby, które cierpią na: 

  • cukrzycę, 

  • alergię – głównie na drożdże lub inne gatunki grzybów, 

  • grzybicę. 

Dodatkowo z piciem drożdży powinny się wstrzymać osoby przyjmujące antydepresanty i leki wpływające na ciśnienie krwi.

>> Interakcje leków – o interakcjach pomiędzy lekami oraz leków z żywnością

  1. M. Glinka i in., Zastosowanie drożdży w kosmetyce, „Polish Journal of Cosmetology”, nr 10, 2007. 
  2. B. Muszyńska i in., „Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae)” , Postępy Fitoterapii 1/2013, 2013,
  3. E. Kedzierska i in., „Drożdże i ich właściwości prozdrowotne”  Aptekarz Polski, 2020
Poznaj naszego eksperta
Marianna Krajewska

Mgr farm. Marianna Krajewska

Wierzę, że bardziej będę żałować tego, czego nie zrobiłam, niż tego, co zrobiłam. Typowy zodiakalny lew, który lubi stawiać sobie cele i je osiągać, czego dowodem jest pięcie się po szczeblach kariery w Młodej Farmacji i Polskim Towarzystwie Studentów Farmacji. Drogę zawodową rozpoczęłam od uzyskania kwalifikacji technika farmaceutycznego, a następnie tytułu magistra farmacji. Obecnie krajowy specjalista ds. zapewniania jakości, autorka tekstów i copywriterka.

Zobacz także

Glista ludzka – jak wygląda, objawy, leczenie

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 30.12.2024

Glista ludzka to jeden z najbardziej powszechnych pasożytów człowieka, wywołuje chorobę glistnicę. Żyje w jelicie cienkim, gdzie może osiągać nawet 40 cm długości. Zarażenie glistą ludzką odbywa się najczęściej przez spożycie jaj znajdujących się w zanieczyszczonej wodzie, żywności lub glebie.

Czytaj więcej

Haluksy – czym są i co pomaga w ich leczeniu: separator a może maść?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 30.12.2024

Haluksy, czyli paluchy koślawe, to powszechna deformacja stopy. Do pojawienia się haluksów przyczyniają się noszenie zbyt wąskiego obuwia i wysokich obcasów, skłonności genetyczne, urazy, a nawet zaburzenia hormonalne. Wczesne rozpoznanie objawów haluksów i odpowiednie leczenie są kluczowe dla poprawy komfortu życia, ponieważ haluksy bolą i utrudniają chodzenie.

Czytaj więcej

Przytulia czepna – właściwości zastosowanie. Przepis na napar i nalewkę

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 19.12.2024

Przytulia czepna to polna roślina, może dorastać do 6 metrów. Jej charakterystyczną cechą są szorstkie czepne włoski. Dawniej ziela przytulii używano w leczeniu wielu chorób skóry, skaleczeń i oparzeń, obecnie wykorzystuje się ją jako roślinę moczopędną, wspomagającą leczenie łuszczycy czy żylaków.

Czytaj więcej