• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Tapioka – czy jest zdrowa? Jak ją wykorzystać?

Tapioka to produkt podobny do mąki ziemniaczanej – jest źródłem skrobi, powstaje z bulw manioku. Nie zawiera jednak glutenu, dlatego polecana jest alergikom, osobom z celiakią, wrzodami żołądka czy nadwrażliwością jelit. Z mąki z tapioki zrobimy naleśniki, a z kuleczek tapioki – modną bubble tea.

Tapioka to produkt otrzymywany z bulw manioku głównie dla skrobi. Może mieć postać mąki, kulek albo płatków.

Mąka z tapioki, kulki, płatki

Tapioka to produkt spożywczy otrzymywany z bulw manioku, czyli krzewu uprawianego na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Te bogate w skrobię bulwy są jednym z podstawowych elementów diety mieszkańców Afryki, Ameryki Południowej i Azji (największymi producentami manioku są Nigeria, Tajlandia, Brazylia i Indonezja). Produkcja tapioki przebiega podobnie do produkcji skrobi ziemniaczanej. Bulwy manioku oczyszcza się z korzeni i dokładnie myje, rozdrabnia i miesza z wodą – to tzw. etap wymywania. Wytrącająca się skrobia opada na dno naczynia, a pozostająca na wierzchu woda sokowa zostaje oddzielona. Otrzymaną skrobię następnie się oczyszcza, odwadnia i suszy. W zależności od użytych metod produkcji tapioka może występować w formie perłowych kulek (białych, czarnych lub przezroczystych), płatków albo mąki.

Tapioka – wartości odżywcze

Tapioka zawiera przede wszystkim skrobię, czyli związek o charakterze polisacharydowym, w którego skład wchodzą dwa wielocukry – amyloza i amylopektyna. W tapioce znajdują się też karotenoidy, witaminy z grupy B, minerały (magnez, potas, sód, wapń, żelazo, fosfor, cynk) oraz śladowe ilości białka i tłuszczu. Tapioka pozbawiona jest natomiast glutenu i cholesterolu.

Właściwości tapioki

Węglowodany zawarte w tapioce są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm, przez co stanowią dobre źródło energii. Tapioka poddana obróbce termicznej jest ponadto źródłem tzw. skrobi opornej, czyli frakcji węglowodanów, które są oporne na działanie enzymów trawiennych i nie ulegają strawieniu w układzie pokarmowym człowieka. Po dotarciu do jelita grubego skrobia oporna jest rozkładana przez bytujące tam dobroczynne bakterie. W wyniku fermentacji skrobi powstają między innymi krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (głównie kwas masłowy), które wykazują wiele dobroczynnych właściwości:

  • odżywiają kolonocyty (komórki jelita grubego),
  • zwiększają przyswajanie wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi,
  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • regulują metabolizm glukozy i wydzielanie insuliny.

Komu poleca się tapiokę?

  • Tapioka jako produkt hipoalergiczny i bezglutenowy polecana jest jako zmiennik tradycyjnych produktów skrobiowych szczególnie dla alergików i osób z nietolerancją glutenu (celiakią).
  • Zawartość skrobi opornej sprawia, że tapioka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Jej spożywanie zalecane jest osobom zmagającym się z chorobami zapalnymi układu pokarmowego, takimi jak wrzody żołądka, nadwrażliwość jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego – Crohna.
  • Spożywanie tapioki przynosi korzyści osobom cierpiącym z powodu przewlekłych zaparć lub biegunek, ponieważ reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego i rytm wypróżnień.
  • Zapewnia też długie uczucie sytości, przez co może być polecana osobom odchudzającym się.
  • Tapioka to produkt polecany diabetykom. Odpowiada za to zawartość skrobi opornej, która zwiększa wrażliwość na insulinę i pozytywnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi. Spożywanie tapioki przez osoby zdrowe to element prewencji cukrzycy typu 2.

Jak smakuje tapioka

Tapioka staje się popularnym zamiennikiem innych produktów skrobiowych wykorzystywanych w kuchni, które pochodzą ze zbóż czy ziemniaków. Wpływa na to fakt, że jest produktem o neutralnym smaku, dzięki czemu przejmuje inne smaki i stanowi dodatek zarówno do słodkich, jak i słonych potraw.

Co zrobić z tapioki?

Tapioka po zmieszaniu z wodą, mlekiem lub mleczkiem kokosowym pęcznieje i tworzy gęstą, żelową masę. Może stanowić podstawę rozmaitych deserów (galaretek, musów, naleśników, racuchów), a także zamiennik makaronów czy tradycyjnych kasz.

Z mąki z tapioki można zrobić naleśniki. Fot. Adobe Stock.

Tapioka stanowi także składnik napoju o nazwie bubble tea, który cieszy się szczególną popularnością w krajach azjatyckich, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Bazę tego napoju stanowi herbata z dodatkiem kuleczek tapioki. W zależności od wersji smakowej skład zostaje wzbogacony mlekiem, bitą śmietaną, owocami lub syropami.

Bubble tea to herbata z kulkami tapioki. Może być z mlekiem, bitą śmietaną, owocami lub syropami. Fot. Adobe Stock.

Gdzie kupić tapiokę?

Tapiokę można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, w sklepach internetowych, ale coraz częściej także w supermarketach. Dostępne w sprzedaży są również świeże bulwy manioku będące źródłem tapioki. Decydując się na ich zakup, należy pamiętać, że zawierają toksyczne glikozydy (głównie linamarynę i lotaustralinę), które łatwo przekształcają się do cyjanowodoru. Aby się ich pozbyć i przyrządzić bezpieczny dla zdrowia posiłek, bulwy manioku należy dokładnie oczyścić i poddać obróbce termicznej (ugotować lub upiec). Nie można ich jeść na surowo.

>> Kisiele z tapioki i inne superfoods

Tapioka jako składnik kosmetyków

Oprócz zastosowania kulinarnego tapioka ma także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Otrzymywana z niej skrobia (ang. tapioca starch) stosowana jest jako substancja zagęszczająca, pochłaniacz wilgoci oraz nośnik składników olejowych i olejków eterycznych w produktach kosmetycznych. Jej dodatek sprawia, że kosmetyki absorbują nadmiar sebum, działają matująco i łagodząco. Tapioka zmniejsza tłustość kosmetyków oraz poprawia ich właściwości aplikacyjne.

Puder do twarzy z tapioki

Z najwyższej jakości tapioki otrzymuje się tzw. puder tapiokowy, który znajduje zastosowanie w kosmetykach sypkich i prasowanych typu pudry, podkłady, cienie czy bronzery. Jest on bardzo lekki i jedwabisty. Z łatwością rozprowadza się na skórze, wygładza ją, zapewnia świeży wygląd skóry i polepsza przyczepność kosmetyków. Ponadto jest wysoce transparentny (nie bieli), hipoalergiczny i nie powoduje podrażnień.

>> Tonik z tapioką i inne produkty do pielęgnacji twarzy

Zastosowanie tapioki w farmacji

Skrobia z tapioki wykazuje lepsze właściwości pęczniejące w stosunku do skrobi zbożowych i trudniej ulega rozpadowi niż skrobia ziemniaczana i kukurydziana. Dlatego bywa wykorzystywana jako substancja pomocnicza do produkcji leków w formie tabletek i kapsułek. Dzięki jej zawartości postacie leku charakteryzują się większą rozciągliwością, mniejszą kruchością, dłuższym czasem rozpadu i wolniejszym uwalnianiem substancji czynnej. Z naturalnej skrobi otrzymuje się także skrobie modyfikowane o różnych właściwościach organoleptycznych.

>> Szarlotka bezglutenowa – przepis

  1. Hsieh C-F, et al. Structure, properties, and potential applications of waxy tapioca starches – A review. Trends in Food Science & Technology 2019, 83: 225-234.
  2. Charoenthai N, Sanga-Ngam T, Puttipipatkhachorn S. Use of modified tapioca starches as pharmaceutical excipients. Pharmaceutical Sciences Asia 2018; 45(4): 195-204.
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Testy na celiakię: z krwi, genetyczny, domowy. Na czym polegają testy na celiakię?

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 17.07.2023

Testy na celiakię to badania krwi wykrywające obecność i stężenie określonych przeciwciał a także badania DNA wskazujące obecność genów predysponujących do wystąpienia choroby. W diagnostyce celiakii wykonuje się jednak i inne badania mające potwierdzić chorobę, np. biopsję jelita cienkiego.

Czytaj więcej

Chleb bezglutenowy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 26.09.2017

Pieczenie chleba to wymagający proces, który wymaga cierpliwości. Chleb bezglutenowy na drożdżach potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć, ale potem odwdzięczy się pysznym smakiem. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, podzielę się z Wami prostym trikiem. Wystarczy łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszać z zimną wodą i zaraz po wyjęciu chleba posmarować go roztworem.

Czytaj więcej

Zespół jelita drażliwego (IBS) – objawy, przyczyny i leczenie. Jaka dieta przy IBS?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.08.2022

Zespół jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest przewlekłą chorobą układu pokarmowego charakteryzującą się nadreaktywnością jelit. Choroba objawia się naprzemiennymi zaparciami i biegunkami oraz bólem brzucha związanym na ogół z wypróżnieniem. Jak rozpoznać zespół jelita drażliwego? Jak wygląda leczenie? Jaką dietę stosować?

Czytaj więcej