Zespół metaboliczny to grupa zaburzeń, które zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2., miażdżycy oraz wielu chorób sercowo-naczyniowych. Odkryto, że osobom z zespołem metabolicznym może pomóc skrobia oporna.
Skrobia oporna kontra zespół metaboliczny. Punkt dla skrobi!

Czym jest skrobia oporna? W dużym uproszczeniu jest to taki rodzaj skrobi, który nie jest wchłaniany i trawiony w jelicie cienkim z powodu oporności na działania enzymów trawiennych. Ten rodzaj skrobi zalicza się do błonnika pokarmowego. Skrobia po spożyciu w niemal nienaruszonej postaci trafia do jelita grubego, gdzie staje się pożywką flory bakteryjnej.
Naukowcy z South Dakota State University odkryli, że w szczególności jeden z typów skrobi opornej może pomóc w walce z zespołem metabolicznym.
Czytaj więcej: Dieta pełnoziarnista - może pomóc w odchudzaniu i zmniejszyć ryzyko wielu chorób
Skrobia oporna RS4 – na stan zapalny i wysoki cholesterol
Typem skrobi opornej, która może pomóc w leczeniu zespołu metabolicznego, obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu oraz zredukować stany zapalne wywołane otyłością jest typ RS4. Jest to skrobia, która powstaje w wyniku zastosowania procesów chemicznych na skrobi pszennej.
Naukowcy zrekrutowali do badania 12 kobiet i 8 mężczyzn z zespołem metabolicznym. Kryteria stwierdzenia zespołu metabolicznego wyznaczyła w 2005 roku Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF). Aby stwierdzić, czy pacjent zaliczany jest do osób z zespołem metabolicznym, konieczne jest wykazanie niewłaściwego wyniku minimum trzech z pięciu wskaźników diagnostycznych, którymi są: waga, poziom trójglicerydów, cholesterol HDL, ciśnienie tętnicze oraz glikemia.
Czytaj więcej: Normy glikemii - indywidualne podejście
Eksperyment podzielono na dwa 12-tygodniowe etapy z dwutygodniową przerwą. W pierwszym etapie części badanych podawano w diecie skrobię oporną (dodawano ją do mąki, z której powstawały produkty), reszta osób stanowiła grupę kontrolną. W drugim etapie role się odwróciły, dzięki czemu każda grupa stanowiła grupę kontrolną również dla siebie. Cyklicznie wykonywano badanie krwi i stolca, zaś na początku i na końcu eksperymentu dodatkowo przeprowadzono również badanie składu ciała metodą DEXA (DXA, dual-energy x-ray absorptiometry).
Okazało się, że obecność skrobi opornej w diecie obniżyła nie tylko poziom cholesterolu, ale także zawartość tłuszczu w organizmie. Odnotowano też niewielki spadek obwodu talii u uczestników badania.
Korzystny wpływ na florę bakteryjną
Ważnym wnioskiem z badania jest fakt, że skrobia oporna typu RS4 korzystnie działa na florę bakteryjną, poprawia równowagę bakterii w jelitach. Stwierdzono też, że w wyniku działania tego rodzaju skrobi w jelicie grubym powstają kwasy tłuszczowe, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, a w szczególności mogą poprawić wskaźniki zdrowia metabolicznego.
Czytaj więcej: Dieta cukrzycowa





