We wrześniu w powietrzu wciąż utrzymują się pyłki komosy, pokrzywy, babki, bylicy, szczawiu i różnych gatunków traw, jednak ich stężenie po lecie spada, więc i objawy alergii z nimi związanej zdecydowanie mniej doskwierają. Bardzo aktywne są za to wciąż zarodniki grzybów pleśniowych.
Co pyli we wrześniu? Rośliny, które mogą wywołać alergię
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Grzyby pleśniowe, zwłaszcza Cladosporium i Alternaria
Ze względu na powszechność występowania grzybów pleśniowych ich zarodniki stanowią częstą przyczynę reakcji alergicznych. Grzyby pleśniowe spotyka się bowiem zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków. Zasiedlają rozkładające się tkanki roślinne i zwierzęce, lodówki, magazyny i wszelkie słabo wentylowane pomieszczenia. Za najbardziej alergizujące uznaje się grzyby rodzajów Cladosporium i Alternaria – ich zarodniki według badań stanowią ponad 90% wszystkich zarodników grzybów obecnych w powietrzu. W odróżnieniu od pyłków pochodzenia roślinnego zarodniki grzybów pleśniowych utrzymują się w atmosferze niemal cały rok. Wyjątkiem są miesiące, kiedy panuje mroźna aura, ponieważ temperatura powietrza poniżej zera uniemożliwia rozwój zarodników grzybów pleśniowych.

Alergia na zarodniki grzybów Cladosporium i Alternaria – objawy
- Nieżyt nosa,
- nasilenie objawów astmy,
- zaostrzenie atopowego zapalenia skóry,
- stany depresyjne,
- objawy grypopodobne – ogólne rozbicie, suchy kaszel czy chrypka.
Oznaki reakcji alergicznej ulegają nasileniu podczas przebywania w wilgotnych pomieszczeniach i w trakcie prac ogrodowych. Na wystąpienie alergii mogą mieć wpływ także spożywane pokarmy będące źródłem zarodników pleśni, szczególnie sery pleśniowe, ciasta drożdżowe, pieczywo, domowe wina, piwo, suszone owoce, a także przechowywane w niewłaściwy sposób warzywa i owoce.
>> Alergia na grzyby i pleśnie – objawy i leczenie. Jak rozpoznać problem?
Ambrozja trójdzielna i bylicolistna
Uznaje się, że co ósma osoba na świecie jest uczulona na ambrozję, której wysoce alergizujący pyłek produkowany jest w ogromnych ilościach i dzięki niewielkiemu ciężarowi może być przenoszony na spore odległości. Okres pylenia ambrozji rozpoczyna się w sierpniu i trwa do października, jednak pyłek osiąga najwyższe stężenie na przełomie sierpnia i września i utrzymuje się przez pierwszą połowę miesiąca.
Do niedawna problem uczulenia na pyłek ambrozji dotyczył głównie mieszkańców Europy Południowej, jednak z roku na rok staje się istotny także w Europie Środkowej, w tym w Polsce. Wśród ambrozji za najbardziej alergizujące gatunki uznaje się ambrozję trójdzielną oraz bylicolistną.
Alergia na pyłki ambrozji – objawy
- Zapalenie spojówek,
- katar,
- świąd i zaczerwienienie skóry,
- nasilenie objawów astmy.
U osób uczulonych na pyłek ambrozji dochodzi często do alergii krzyżowej w kontakcie z innymi pyłkami (np. rumianku, bylicy, mniszka), ale także po zjedzeniu niektórych owoców (banana, kiwi, melona, arbuza) i warzyw (marchwi, selera, ogórka, cukinii, papryki).
Więcej o ambrozji przeczytasz w naszym artykule „Co pyli w sierpniu?”.
Wciąż pylą we wrześniu
Po lecie obserwuje się w powietrzu podwyższony, ale nie szczytowy poziom pyłku komosy, pokrzywy, babki, bylicy, szczawiu i różnych gatunków traw. W związku z tym objawy alergii z nimi związanej stają się we wrześniu zdecydowanie mniej uciążliwe w porównaniu do poprzednich miesięcy.
- Grinn-Gofroń A i wsp. Zarodniki Cladosporium w powietrzu wybranych miast Polski w roku 2007. Alergoprofil 2007; 3(4): 57-60.
- Majkowska-Wojciechowska B i wsp. Pyłek roślin i zarodniki grzybów mikroskopowych w powietrzu atmosferycznym Łodzi w roku 2013. Alergia Astma Immunologia 2015; 13(4): 1-11.
- Rapiejko P. Pyłek roślin jako źródło alergenów. Przegląd Alergiczny, 2004; 7-12.
- Rapiejko P. i wsp. Pyłek ambrozji w powietrzu wybranych miast Polski w 2008 r. Alergoprofil 2009, 5(2): 70-72.
- Rapiejko P, Weryszko-Chmielewska E. Pyłek bylicy. Alergia, Astma, Immunologia 1999; 4(3): 139-142.





