Dieta optymalna na trądzik różowaty powinna być bogata w błonnik pokarmowy, witaminy antyoksydacyjne oraz nienasycone kwasy tłuszcze. Ich źródłem są warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz tłuste ryby morskie. W diecie należy unikać potraw gorących, smażonych i tłustych, napojów gazowanych i alkoholowych.
Trądzik różowaty − dieta optymalna, produkty wskazane i przeciwwskazane

Dieta przy trądziku różowatym powinna dostarczać dużych ilości związków o działaniu antyoksydacyjnym. Ich podstawowym źródłem są świeże warzywa i owoce, a także orzechy, kiełki zbóż i oleje roślinne. W jadłospisie należy unikać produktów bogatych w cukry proste, czyli słodyczy, słodkich wyrobów cukierniczych, owocowych jogurtów, napojów gazowanych.
Dieta a trądzik różowaty
Dieta przy trądziku różowatym stanowi ważny element wspomagający leczenie schorzenia. Trądzik różowaty jest przewlekłą chorobą zapalną, której dokładne przyczyny nie zostały określone. Może rozwinąć się w wyniku zaburzeń hormonalnych, długotrwałego stosowania sterydów, przewlekłego stresu czy infekcji bakteryjnych. Przyczynami trądziku różowatego mogą być również czynniki genetyczne oraz zaburzenia trawienne i problemy żołądkowe. Schorzenie to częściej występuje u osób z cerą naczynkową, jasną karnacją oraz z nadciśnieniem tętniczym. Objawy trądziku różowatego w postaci zaczerwienienia skóry twarzy, rumienia, krost i grudek pojawiają się zwykle u osób między 20. a 30. rokiem życia.
W leczeniu choroby stosuje się preparaty farmakologiczne, ale bardzo ważną rolę odgrywa również odpowiednia pielęgnacja skóry twarzy oraz sposób odżywiania. Optymalna dieta na trądzik różowaty powinna być uboga w tłuszcze oraz węglowodany, głównie w cukry proste. Podstawową zasadą w żywieniu osób z trądzikiem różowatym jest dostarczenie organizmowi dużych ilości witamin i minerałów o właściwościach antyoksydacyjnych. Są to m.in.: witamina A i beta karoten, witamina C i E oraz selen i cynk. Związki te działają łagodząco na objawy towarzyszące trądzikowi różowatemu oraz przyczyniają się do poprawy stanu i wyglądu skóry.
Dieta przy trądziku różowatym − produkty zalecane
Optymalna dieta na trądzik różowaty powinna być bogata w produkty, które pozytywnie oddziałują na stan cery, redukują zaczerwienienie oraz działają przeciwzapalnie i kojąco. Na liście żywności zalecanej znajdują się przede wszystkim świeże warzywa i owoce dostarczające dużo witamin i minerałów, w tym również cennych antyoksydantów. W jadłospisie powinny pojawić się: brokuły, marchew, czerwona papryka, dynia, szpinak, jarmuż, warzywa kapustne, awokado, śliwki, brzoskwinie, morele, pomarańcze, cytrusy. Produkty te zawierają witaminę C oraz prowitaminę A, czyli beta karoten, które zapewniają prawidłową kondycję i zdrowy wygląd skóry oraz łagodzą stan zapalny. W diecie optymalnej na trądzik nie powinno zabraknąć również naturalnych źródeł witaminy E, do których należą:
- oleje roślinne,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika,
- kiełki zbóż,
- orzechy,
- żółtka jaj.
Związek ten odpowiada za właściwe nawilżenie skóry oraz zmniejsza zmiany skórne i pozostające po nich blizny. Dieta optymalna na trądzik różowaty powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwzapalnych. Są one obecne w oliwie z oliwek, olejach roślinnych, nasionach słonecznika, orzechach, a przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, tuńczyk czy śledź.
Na liście zalecanych produktów znajduje się również żywność dostarczająca dużych ilości błonnika pokarmowego, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby pszenne, kasza gryczana, pęczak, ciemne makarony, brązowy ryż oraz rośliny strączkowe (soczewica, soja, groch, fasola, bób). W diecie optymalnej na trądzik różowaty wskazanymi napojami są: naturalna woda mineralna, ziołowe herbaty oraz napary z mięty, szałwii lekarskiej czy rumianku pospolitego. Na stan skóry korzystny wpływ mają również: lawenda, bratek, skrzyp polny, jałowiec pospolity, ogórecznik lekarski. Przy trądziku różowatym zalecane są także: siemię lniane, miód, ocet jabłkowy, które wykazują właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
>> Dieta przy trądziku młodzieńczym − podstawowe zalecenia żywieniowe
Dieta przy trądziku różowatym − produkty przeciwwskazane
W diecie optymalnej na trądzik różowaty eliminuje się produkty, które mogą nasilać zmiany skórne i zaostrzać objawy choroby. Do produktów przeciwwskazanych należą: naturalna kawa, czarna herbata, napoje alkoholowe. Z diety wyklucza się ostre przyprawy, takie jak: papryka chili, pieprz cayenne, tabasco, ocet spirytusowy. W jadłospisie diety optymalnej na trądzik różowaty niedozwolone są:
- słodkie napoje gazowane,
- słodycze,
- czekolada,
- kakao,
- słone przekąski oraz produkty o wysokim stopniu przetworzenia, np. fast foody,
- gotowe dania instant.
Z żywienia eliminuje się również potrawy tłuste, smażone w głębokim tłuszczu oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym: wyroby cukiernicze, pieczywo pszenne, jasne makarony. W diecie optymalnej przy trądziku różowatym niewskazane jest spożywanie tłustych rodzajów mięs (np. wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna) oraz pełnotłustego mleka i przetworów mlecznych. Ważną zasadą jest unikanie gorących napojów i potraw, które mogą nasilać zaczerwienie skóry twarzy.