Dieta na cerę trądzikową powinna opierać się na produktach naturalnych ubogich w tłuszcze zwierzęce i cukry proste. W żywieniu osób z trądzikiem ważną rolę odgrywa błonnik pokarmowy, który usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn i ma korzystny wpływ na stan cery. Z jadłospisu eliminuje się pieczywo pszenne, tłuste mięsa, majonez, ciasta.
Dieta przy trądziku młodzieńczym − podstawowe zalecenia żywieniowe

Trądzik młodzieńczy jest chorobą zapalną mieszków włosowo-łojowych rozwijającą się u młodzieży w okresie dojrzewania. W leczeniu ważną rolę odgrywają nie tylko specjalistyczne preparaty, ale również modyfikacja sposobu odżywiania. Dieta na trądzik polega m.in. na ograniczeniu lub wyeliminowania produktów bogatych w tłuszcze, słodyczy i fast foodów.
Czytaj również: Cera trądzikowa – jak dbać o cerę trądzikową i jakich kosmetyków używać?
Trądzik młodzieńczy − dieta
Trądzik młodzieńczy jest chorobą zapalną mieszków włosowo-łojowych o przebiegu przewlekłym. Występuje u osób w wieku dojrzewania, a więc między 11. a 18. rokiem życia. Trądzik polega na nadprodukcji łoju oraz rogowaceniu ujść mieszków włosowych. Do najczęstszych przyczyn rozwoju tej choroby skórnej zalicza się:
- uwarunkowania genetyczne,
 - stosowanie niektórych leków (np. steroidów),
 - zaburzenia endokrynologiczne,
 - codzienny silny stres wpływający negatywnie na równowagę hormonalną,
 - niewłaściwa dieta bogata w tłuszcze, cukry proste i żywność wysoko przetworzoną.
 
W leczeniu trądziku młodzieńczego zastosowanie mają m.in. antybiotyki, doustne środki antykoncepcyjne, kremy z retinolem, jednak niezwykle ważną rolę odgrywa również prawidłowe odżywianie. Dieta przy trądziku powinna być bogata w minerały i witaminy mające korzystny wpływ na stan, kondycję i zdrowy wygląd skóry. Są to przede wszystkim: cynk, miedź, witamina A oraz jej prowitamina, czyli beta-karoten. W jadłospisie powinny dominować produkty o niskim indeksie glikemicznym − wskaźniku informującym jak szybko po spożyciu określonej żywności wzrasta poziom glukozy we krwi. Wysoki poziom cukru we krwi wiąże się ze zwiększonym wydzielaniem sebum, czego konsekwencją jest pojawienie się zmian skórnych.
Dieta na trądzik − co jeść?
Dieta na trądzik opiera się na zasadach zdrowego i pełnowartościowego odżywiania. Codzienny jadłospis powinien składać się z naturalnych i lekkostrawnych produktów. W diecie przy trądziku ważną rolę odgrywają świeże warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Dostarczają również cennego błonnika pokarmowego, który przyspiesza procesy przemiany materii i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. W diecie na cerę trądzikową głównym źródłem energii powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak:
- pieczywo razowe,
 - brązowy ryż,
 - ciemne makarony,
 - gruboziarniste kasze (gryczana, pęczak),
 - płatki owsiane,
 - otręby pszenne.
 
Produkty te są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego o korzystnym wpływie na stan cery trądzikowej. W diecie przy trądziku nie może zabraknąć witaminy C, która wspomaga leczenie zmian skórnych. Jej źródłem są m.in.: czerwona papryka, pomidory, brokuły, warzywa kapustne, pomarańcze, cytryny, truskawki. W codziennym jadłospisie powinny zawierać się: chude rodzaje mięs (głównie mięso drobiowe bez skóry), jaja, ryby oraz produkty bogate w witaminy z grupy B, np. rośliny strączkowe (fasola, soczewica, soja, bób, groch), drożdże, orzechy. Zalecanymi tłuszczami są oliwa z oliwek oraz olej lniany.
W diecie przy trądziku należy unikać potraw smażonych lub pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Wskazane są natomiast dania gotowane w wodzie i na parze, duszone bez obsmażania oraz pieczone w folii lub pergaminie. Dieta dla cery trądzikowej powinna również dostarczać odpowiedniej ilości płynów, około 2 litrów dziennie. Szczególnie zalecana jest naturalna woda mineralna, która wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Dozwolonymi napojami są również świeże soki owocowe i warzywne oraz herbatki ziołowe. Przy cerze trądzikowej zalecane jest przyjmowanie suplementów diety zawierających witaminy z grupy B, cynk, a także witaminę E i C będące naturalnymi antyoksydantami o korzystnym wpływie na stan i zdrowie skóry.
Dieta na cerę trądzikową − czego unikać?
W diecie na trądzik ograniczeniu podlegają przede wszystkim produkty bogate w tłuszcze oraz cukry proste. Z jadłospisu należy wyeliminować:
- tłuste rodzaje mięs i wędlin,
 - sery żółte i topione oraz
 - żywność wysoko przetworzoną, m.in. dania instant, mrożone pizze, produkty typu fast food (frytki, hamburgery itp.).
 
Niewskazane są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak smalec, słonina, a także majonez, tłuste sosy oraz zasmażki.
Z diety na trądzik wyklucza się słodycze oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym, do których zalicza się: białe pieczywo, białe makarony, ciasta, słodkie wyroby piekarnicze oraz niektóre owoce, głównie te w syropach (np. brzoskwinie, ananasy w syropie), rodzynki. W diecie na cerę trądzikową należy ograniczyć również mleko i produkty mleczne, zwłaszcza zawierające duże ilości tłuszczu. Spożywanie dużych ilości nabiału wiąże się z wprowadzaniem do organizmu hormonów, które mogą nasilać zmiany trądzikowe. W diecie przy trądziku wskazane jest unikanie ostrych przypraw i dużych ilości soli oraz zastąpienie ich delikatnymi oraz aromatycznymi ziołami.





