• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Woda kokosowa – właściwości. Czy woda kokosowa jest zdrowa?

Woda kokosowa to bardzo delikatny w smaku, lekko mętny płyn z niedojrzałych, jeszcze zielonych kokosów. Jest niskokaloryczna, działa oczyszczająco na organizm, reguluje poziom glukozy i cholesterolu LDL. Żeby się jej napić, nie trzeba jechać w tropiki.

Woda kokosowa to bardzo delikatny w smaku, lekko mętny płyn z niedojrzałych, jeszcze zielonych kokosów. Mogą ją pić dorośli i dzieci.

Woda kokosowa – woda z młodego kokosa

Woda kokosowa (ang. coconut water) to delikatny, lekko mętny płyn znajdujący się we wnętrzu kokosa. Do jej otrzymywania wykorzystuje się niedojrzałe, zwykle 6-9-miesięczne, zielone owoce palmy kokosowej. Po ich nacięciu otrzymuje się świeży, orzeźwiający płyn, który w krajach tropikalnych stanowi popularny napój i prudukt wykorzystywany w kuchni. Dzięki bogatym właściwościom odżywczym i prozdrowotnym staje się popularna także w innych częściach świata. 

Woda kokosowa a mleczko kokosowe 

Wody kokosowej nie należy mylić z mleczkiem kokosowym – oba te produkty cechują się różnym składem oraz właściwościami i otrzymywane są w odmienny sposób. W odróżnieniu od wody kokosowej mleczko kokosowe ma postać białego, gęstszego płynu, który cechuje się znacznie wyższą zawartością tłuszczu. Pozyskuje się je ze świeżego lub wysuszonego miąższu dojrzałych kokosów, który zalewa się gorącą wodą, a następnie odciska przez gazę. Mleczko kokosowe nie znajduje zastosowania jako napój, ale jedynie jako składnik wielu popularnych dań kuchni azjatyckiej. 

Co zawiera woda kokosowa? Kalorie i skład

Woda kokosowa to produkt niskokaloryczny i bogaty w cenne dla zdrowia składniki. 100 g wody kokosowej dostarcza zaledwie 19 kcal i zawiera: 

  • 95 g wody 

  • 0,72 g białka 

  • 0,2 g tłuszczu 

  • 3,71 g węglowodanów 

  • 1,1 g błonnika 

  • minerały – sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan 

  • witaminy – C, B1, B2, B3, kwas foliowy 

  • aminokwasy. 

Właściwości wody kokosowej 

Picie wody kokosowej przynosi wiele korzyści dla organizmu człowieka. Wśród najważniejszych właściwości prozdrowotnych wody kokosowej można wymienić: 

  • właściwości nawadniające – woda kokosowa jest naturalnym izotonikiem, to znaczy, że w łatwy sposób nawadnia organizm dzięki stężeniu elektrolitów zbliżonemu do stężenia fizjologicznego w płynach ustrojowych człowieka;

  • działanie antyoksydacyjne – chroni przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników i promieniowania słonecznego, przeciwdziała starzeniu;

  • zasadowy charakter – woda kokosowa ma pH 8,5-9,5, dzięki czemu zapobiega negatywnym skutkom spożywania produktów kwasotwórczych (pieczywa, nabiału czy mięsa), m.in. zaburzeniom pracy wątroby i nerek;

  • wpływ na poziom glukozy we krwi – woda kokosowa zawiera inulinę, która obniża poziom glukozy, a ponadto wspiera florę bakteryjną jelit;

  • właściwości kardioprotekcyjne – także ze względu na zawartość inuliny, która zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia, obniża poziom LDL i trójglicerydów we krwi, a dzięki temu zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego;

  • niską kaloryczność – dzięki temu może być spożywana przez osoby na diecie odchudzającej;

  • wspomaganie pracy układu trawiennego – pomaga w zwalczaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz reguluje cykl wypróżnień (zapobiega zaparciom dzięki zawartości inuliny);

  • pozytywny wpływ na skórę – stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, przyspiesza gojenie ran, łagodzi objawy alergii;

  • wspomaganie odporności – może wykazywać właściwości przeciwdrobnoustrojowe (takie zastosowanie wody kokosowej wymaga przeprowadzenia dodatkowych badań). 

Czy woda kokosowa jest zdrowa? Komu się ją poleca? 

Stosowanie wody kokosowej zamiast wód mineralnych czy sztucznie słodzonych napojów izotonicznych to dobre rozwiązanie szczególnie w przypadku osób: 

  • osłabionych i odwodnionych (np. w przebiegu wymiotów, biegunek),

  • uprawiających sport,

  • nietolerujących laktozy,

  • po upojeniu alkoholowym,

  • chorujących na cukrzycę,

  • zmagających się z anemią,

  • chorujących na kamicę nerkową,

  • z niedoborem potasu,

  • ze skłonnością do zaparć,

  • narażonych na długotrwały stres 

  • dbających o kondycję skóry i włosów,

  • narażonych na osteoporozę. 

Wodę kokosową można z powodzeniem stosować u dzieci. Z uwagi na właściwości nawadniające i zawartość elektrolitów stanowi dobrą alternatywę dla słodzonych napojów, szczególnie latem, kiedy tak ważna jest podaż odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. 

Jak pić wodę kokosową? 

Wodę kokosową można pić bezpośrednio ze świeżych kokosów, np. podczas wycieczek w tropikalne kraje. Alternatywą jest zakup wody kokosowej w butelce, puszce lub kartoniku (dostępna jest już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, lecz także w supermarketach i sklepach spożywczych). 
Woda kokosowa może stanowić napój lub składnik koktajli, smoothie, deserów czy dań kuchni azjatyckiej.

Woda kokosowa – przeciwwskazania

Choć jest produktem o wielu walorach prozdrowotnych i cechuje się dobrą tolerancją, należy stosować ją z rozsądkiem. Osoby zmagające się ze schorzeniami nerek oraz zaburzeniami ciśnienia krwi powinny skonsultować się z lekarzem zanim zaczną stosować wodę kokosową.

>> Olej kokosowy (na włosy, na twarz, do smażenia). Właściwości oleju kokosowego

  1. Jessa J, Hozyasz K. Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatria Polska 2015; 3(1): 1-9. 

  2. Stachowicz M, Brzezicha-Cirocka J, Bochenek M, Grabowska M, Lebiedzińska A. Ocena zawartości witaminy B3 w napojach kokosowych. Bromatologia Chemia Toksykologia 2018; 1: 47-51. 

  3. Wroniak M, Rękas A. Trendy w produkcji tłuszczów roślinnych. Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka 2016; 69: 23-29. 

Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Antybiotyki na COVID-19 – czy należy stosować?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 31.12.2024

Antybiotykoterapia „na wszelki wypadek” podczas COVID-19 to częsta praktyka. Badania udowodniły jednak, że stosowanie antybiotyków, by zapobiegać ciężkiemu przebiegowi tej choroby, jest bezcelowe. Antybiotyki przy COVID-19 wprowadza się dopiero, gdy dojdzie do nadkażenia bakteryjnego.

Czytaj więcej

Puryny – co to za związki, czy można je wypłukać z organizmu?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Puryny uczestniczą w wielu naszych procesach fizjologicznych. Przekształcane są w kwas moczowy, który przy nieprawidłowej diecie odkłada się w stawach, co może doprowadzić do choroby - dny moczanowej. Które produkty zawierają duże ilości puryn?

Czytaj więcej

Witamina C stosowana na twarz – jak to działa?

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 31.12.2024

Właściwości witaminy C można wykorzystać do poprawy kondycji skóry twarzy i ciała. W tym przypadku lepsze efekty przyniesie stosowanie kosmetyków z witaminą C niż suplementowanie kwasu askorbinowego w tabletkach.

Czytaj więcej