• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Inulina – co to jest? Jakie są właściwości inuliny?

Co to jest inulina? To polisacharyd, czyli wielocukier zbudowany z ponad 30 cząsteczek monocukrów, występujący naturalnie np. w korzeniach mniszka lekarskiego i cykorii. Należąca do grupy fruktanów inulina w przewodzie pokarmowym nie jest trawiona, dlatego pełni rolę błonnika pokarmowego. Jakie właściwości kryje w sobie inulina? Kto powinien ją stosować?

Mnieszek lekarski w wiklinowym koszyku

Niska kaloryczność, szybkie osiąganie uczucia sytości, spowolnienie wchłaniania cukru z pokarmu do krwi, obniżanie indeksu glikemicznego spożywanego posiłku, regulowanie ilości wypróżnień, funkcje prebiotyczne – wszystkie te właściwości inuliny sprawiają, że ten polisacharyd jest cukrem, który... może pomóc schudnąć.

Czytaj więcej: Poziom cukru we krwi - normy

To nie koniec: inulina – niskokaloryczny wielocukier, który dodatkowo ma funkcje prebiotyczne – jest prawie dziesięć razy mniej słodsza od cukru określanego mianem „białej śmierci”.

Sprawdź:

Gdzie występuje inulina?

Inulina, czyli polisacharyd o budowie nierozgałęzionego łańcucha, występuje naturalnie w wakuolach (wodniczkach) – strukturach komórkowych roślin, gdzie pełni funkcję materiału zapasowego.

Wielocukier ten magazynowany jest przede wszystkim w kłączach roślin, bulwach i dolnych łodygach. Rośliny wytwarzające inulinę to przede wszystkim rodziny: astrowatych (karczoch, cykoria, dalia, łopian, słonecznik bulwiaty) i dzwonkowatych (np. rozwar). Źródłem inuliny są również: cebula zwyczajna, por, szparagi, banany, czosnek pospolity, agawa i pochrzyn.

Właściwości i zastosowanie inuliny

Inulina ma właściwości prebiotyczne – wspomaga proces rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego, a dodatkowo utrudnia wchłanianie tłuszczów i cukrów z układu pokarmowego (dzięki czemu inulina obniża poziom cholesterolu). W układzie pokarmowym inulina nie ulega procesowi trawienia przez enzymy pokarmowe – zamiast tego rozkładana jest przez bakterie w jelicie grubym.

>> Probiotyki w kapsułkach, kroplach, saszetkach?

W jelicie cienkim inulina obniża pH – dzięki temu przyczynia się do poprawy przyswajania wielu składników mineralnych (magnezu, żelaza, cynku, fosforu). Ważne zalety inuliny to obniżanie kaloryczności i zwiększanie uczucia sytości – dzięki temu deser z inuliną nie będzie wielkim grzechem nawet w diecie niskokalorycznej. Produkty z inuliną mogą więc pomóc osobom, które zmagają się z problemem otyłości, są na diecie, a jednocześnie mają zbyt słabą wolę, by odmówić sobie ulubionego smakołyku.

Jak stosować inulinę?

Inulina stosowana jest jako dodatek do żywności (np. w jogurtach, lodach, czekoladach) oraz składnik suplementów diety o właściwościach prebiotycznych. Z surowca inuliny możliwe jest wytworzenie substytutu cukru – wysokofruktozowego syropu, który może być później wykorzystany w słodyczach, gazowanych i niegazowanych napojach, owocach w puszce, a nawet w pieczywie. Stosowanie preparatów prebiotycznych i dietetycznych środków medycznych z inuliną może wzmocnić osłabiony organizm oraz korzystnie wpłynąć na mikroflorę bakteryjną jelit.

Jak stosować inulinę? Probiotyki z inuliną mogą być przydatne podczas antybiotykoterapii; w kuchni inulina może posłużyć jako dodatek do ciast czy naleśników – ma właściwości zagęszczające i żelujące, może więc zastąpić wysokokaloryczny tłuszcz. Należy jednak unikać wysoko przetworzonej żywności wzbogaconej inuliną – zespół badaczy z Georgia State University oraz z uniwersytetu w Toledo odkrył, że inulina dodawana do ubogich w błonnik i wysoko przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie, a nawet przyczynić się do rozwoju raka wątroby.

Poznaj naszego eksperta
Jacek Krajl - Apteline

Jacek Krajl

Redaktor Apteline.pl i Heydoc.pl, dziennikarz, autor kilkuset publikacji o tematyce medycznej w największych krajowych dziennikach, czasopismach i serwisach internetowych, po godzinach prozaik i felietonista z publikacjami w polskich i zagranicznych antologiach.

Zobacz także

Błonnik – wszystko co warto o nim widzieć. Ile błonnika dziennie należy spożywać

Autor:

Iga Hintz

Data publikacji: 9.04.2019

Błonnik chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą, rakiem jelita grubego. Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu infekcji i schorzeń oddechowych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca konsumpcję 27-40 gram błonnika na dzień.

Czytaj więcej

Suplementy diety dla seniorów

Autor:

Iga Hintz

Data publikacji: 2.04.2019

Z trzema chorobami jednocześnie zmaga się blisko połowa polskich seniorów. Wyniki badań* wykazują, że przeciętny polski pacjent w podeszłym wieku przyjmuje średnio pięć różnych leków (z czego cztery przepisane i jeden kupowany bez recepty), a kilkunastoprocentowa grupa chorych zażywa nawet dziesięć i więcej różnych medykamentów. Osoby starsze, to grupa szczególnie narażona na dolegliwości związane z brakami substancji odżywczych w diecie.

Czytaj więcej

Mukowiscydoza – przyczyny, objawy i coraz nowocześniejsze terapie

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 23.10.2022

Mukowiscydoza to jedna z najczęściej występujących chorób genetycznych. Zazwyczaj rozpoznawana jest już u noworodków i niemowląt. Przebieg mukowiscydozy zazwyczaj jest ciężki, ogromną nadzieją jest jednak wprowadzone niedawno leczenie przyczynowe modulatorami CFTR.

Czytaj więcej