Co to jest inulina? To polisacharyd, czyli wielocukier zbudowany z ponad 30 cząsteczek monocukrów, występujący naturalnie np. w korzeniach mniszka lekarskiego i cykorii. Należąca do grupy fruktanów inulina w przewodzie pokarmowym nie jest trawiona, dlatego pełni rolę błonnika pokarmowego. Jakie właściwości kryje w sobie inulina? Kto powinien ją stosować?
Inulina – co to jest? Jakie są właściwości inuliny?

Niska kaloryczność, szybkie osiąganie uczucia sytości, spowolnienie wchłaniania cukru z pokarmu do krwi, obniżanie indeksu glikemicznego spożywanego posiłku, regulowanie ilości wypróżnień, funkcje prebiotyczne – wszystkie te właściwości inuliny sprawiają, że ten polisacharyd jest cukrem, który... może pomóc schudnąć.
Czytaj więcej: Poziom cukru we krwi - normy
To nie koniec: inulina – niskokaloryczny wielocukier, który dodatkowo ma funkcje prebiotyczne – jest prawie dziesięć razy mniej słodsza od cukru określanego mianem „białej śmierci”.
Sprawdź:
Gdzie występuje inulina?
Inulina, czyli polisacharyd o budowie nierozgałęzionego łańcucha, występuje naturalnie w wakuolach (wodniczkach) – strukturach komórkowych roślin, gdzie pełni funkcję materiału zapasowego.
Wielocukier ten magazynowany jest przede wszystkim w kłączach roślin, bulwach i dolnych łodygach. Rośliny wytwarzające inulinę to przede wszystkim rodziny: astrowatych (karczoch, cykoria, dalia, łopian, słonecznik bulwiaty) i dzwonkowatych (np. rozwar). Źródłem inuliny są również: cebula zwyczajna, por, szparagi, banany, czosnek pospolity, agawa i pochrzyn.
Właściwości i zastosowanie inuliny
Inulina ma właściwości prebiotyczne – wspomaga proces rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego, a dodatkowo utrudnia wchłanianie tłuszczów i cukrów z układu pokarmowego (dzięki czemu inulina obniża poziom cholesterolu). W układzie pokarmowym inulina nie ulega procesowi trawienia przez enzymy pokarmowe – zamiast tego rozkładana jest przez bakterie w jelicie grubym.
>> Probiotyki w kapsułkach, kroplach, saszetkach?
W jelicie cienkim inulina obniża pH – dzięki temu przyczynia się do poprawy przyswajania wielu składników mineralnych (magnezu, żelaza, cynku, fosforu). Ważne zalety inuliny to obniżanie kaloryczności i zwiększanie uczucia sytości – dzięki temu deser z inuliną nie będzie wielkim grzechem nawet w diecie niskokalorycznej. Produkty z inuliną mogą więc pomóc osobom, które zmagają się z problemem otyłości, są na diecie, a jednocześnie mają zbyt słabą wolę, by odmówić sobie ulubionego smakołyku.
Jak stosować inulinę?
Inulina stosowana jest jako dodatek do żywności (np. w jogurtach, lodach, czekoladach) oraz składnik suplementów diety o właściwościach prebiotycznych. Z surowca inuliny możliwe jest wytworzenie substytutu cukru – wysokofruktozowego syropu, który może być później wykorzystany w słodyczach, gazowanych i niegazowanych napojach, owocach w puszce, a nawet w pieczywie. Stosowanie preparatów prebiotycznych i dietetycznych środków medycznych z inuliną może wzmocnić osłabiony organizm oraz korzystnie wpłynąć na mikroflorę bakteryjną jelit.
Jak stosować inulinę? Probiotyki z inuliną mogą być przydatne podczas antybiotykoterapii; w kuchni inulina może posłużyć jako dodatek do ciast czy naleśników – ma właściwości zagęszczające i żelujące, może więc zastąpić wysokokaloryczny tłuszcz. Należy jednak unikać wysoko przetworzonej żywności wzbogaconej inuliną – zespół badaczy z Georgia State University oraz z uniwersytetu w Toledo odkrył, że inulina dodawana do ubogich w błonnik i wysoko przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie, a nawet przyczynić się do rozwoju raka wątroby.