• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Puryny – co to za związki, czy można je wypłukać z organizmu?

Puryny uczestniczą w wielu naszych procesach fizjologicznych. Przekształcane są w kwas moczowy, który przy nieprawidłowej diecie odkłada się w stawach, co może doprowadzić do choroby - dny moczanowej. Które produkty zawierają duże ilości puryn?

Do produktów wskazanych w diecie ubogopurynowej zaliczamy m.in. warzywa (pomidory, ogórki, sałata, ale także buraki, marchew i ziemniaki, kapusta, cebula i cukinia).

Czym są puryny?

Puryny są związkami naturalnie występującymi w organizmie, składają się z atomów węgla i azotu i uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych. Dostarczamy ich sobie głównie z pożywieniem (choć organizm sam także je produkuje). Puryny są następnie syntezowane do kwasu moczowego, wydalanego głównie poprzez nerki wraz z moczem. Gdy w diecie znajduje się za dużo puryn, poziom kwasu moczowego we krwi staje się zbyt wysoki (tzw. hiperurykemia). Kwas może się wówczas odkładać w nerkach i stawach w postaci kryształków i prowadzić do rozwoju dny moczanowej, choroby zapalnej stawów. Jej objawem jest przede wszystkim silny ból stawów, zwykle w paluchu stopy. Leczenie dny moczanowej obejmuje leczenie objawowe oraz przede wszystkim modyfikację stylu życia i odpowiednie nawodnienie organizmu, które wspomaga usuwanie puryn.

Stężenie kwasu moczowego w organizmie nie powinno być wyższe niż 70 mg/l krwi.

    Co zawiera puryny? Tabela

    Źródłem puryn w jedzeniu są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso, podroby, owoce morza oraz niektóre gatunki ryb, a także nasiona roślin strączkowych. Co ciekawe, puryny pochodzące ze strączków nie zwiększają stężenia kwasu moczowego we krwi, a niektóre badania potwierdzają, że działają one korzystnie w leczeniu dny moczanowej. 

    Najwięcej purynPodroby, ryby (zwłaszcza w szproty, śledzie, tuńczyk, wędzony łosoś, karp, sardynki i wędzona makrela), owoce morza, buliony, konserwy mięsne i rybne, galarety mięsne.
    Duża zawartość purynBrokuły, kalafior, brukselka, zielony groszek, kukurydza, zielona papryka, por, szpinak, pieczarki, boczniaki, prawdziwki, fasola, soczewica i soja.
    Niska zawartość puryn

    Warzywa (bakłażan, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula).
    Owoce (m.in. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany).
    Przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony, mleko i przetwory mleczne, jaja, orzechy.

    Jak wypłukać puryny z organizmu?

    • Żeby się pozbyć tych związków z organizmu, należy przede wszystkim unikać puryn pochodzenia zwierzęcego i zadbać o nawodnienie organizmu, co wspomaga wypłukanie puryn.
    • Posiłki o podobnej objętości trzeba jadać regularnie, ostatni na 2-3 godziny przed snem. Udowodniono, że w nocy odkładają się większe ilości kwasu moczowego.
    • Pacjenci powinni spożywać produkty, które ułatwiają wydalanie kwasu moczowego: produkty zbożowe z mąki z pełnego przemiału – ciemne pieczywo razowe, kasze pełnoziarniste, brązowy ryż.
    • Warto także pamiętać, że u osób chorych produkty mleczne pomagają w usuwaniu puryn z organizmu. Należy jednak wybierać produkty odtłuszczone oraz naturalne, z jak najmniejszą ilością cukru.
    • Chorzy powinni zadbać o aktywność fizyczną oraz o utrzymanie prawidłowej masy ciała.

    Dieta ubogopurynowa (niskopurynowa) – zasady

    Dieta ubogopurynowa jest zalecana w przypadku dny moczanowej, a także u pacjentów cierpiących na kamienie nerkowe.

    • Podstawą powinno być prawidłowe nawodnienie organizmu.
    • Zalecana jest dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia z ograniczeniem podaży puryn do 300 mg/d (przy atakach dny lub hiperurykemii do 120 mg/d).
    • Ważne, aby posiłki przygotowywać w odpowiedni sposób – gotowanie, duszenie oraz pieczenie, z niewielką ilością tłuszczu jest wskazane. Należy za to unikać smażenia.
    • Do produktów wskazanych w diecie ubogopurynowej zaliczamy: warzywa (pomidory, ogórki, sałata, ale także buraki, marchew i ziemniaki, kapusta, cebula i cukinia), owoce (truskawki, porzeczki, jabłka, maliny i gruszki, czereśnie, wiśnie, agrest, śliwki, brzoskwinie i pomarańcze), nabiał (odtłuszczone mleko, jogurty naturalne, chudy twaróg, niewielkie ilości sera żółtego i pleśniowego), jaja, a także ryby – ale tylko pstrąg, mintaj i sandacz. Wskazane są także nasiona i orzechy, oliwa z oliwek, olej lniany lub rzepakowy, a także miód oraz rośliny strączkowe, tj. soczewica, ciecierzyca, bób, groch, fasola (w przypadku osób starszych i przy nieprawidłowej tolerancji zaleca się ich ograniczenie).
    • Ponieważ dna moczanowa sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia, należy zadbać w diecie o odpowiednią podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych.
    • Dieta ubogopurynowa powinna być jednocześnie dietą w pełni wartościową, dostarczającą organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
    • Jeśli pacjenci cierpią na nadwagę lub otyłość, wskazana jest dieta o obniżonej kaloryczności.

    >> Kalkulator BMI: oblicz BMI online. Jaka jest Twoja prawidłowa waga?

    Produkty szkodliwe na diecie niskopurynowej

    • Chude mięso powinno być spożywane w mocno ograniczonych ilościach.
    • Do składników zabronionych w tej diecie zaliczamy alkohol, napoje gazowane i słodzone, tłuste mięso, ryby - śledzie, szprotki i sardynki, podroby, wywary gotowane na mięsie, konserwy, grzyby, drożdże. Należy także uważać na rabarbar, szpinak, brokuły, paprykę, szparagi, brukselkę.
    • Zaleca się unikanie żywności przetworzonej, bogatej w sól, cukier oraz nasycone kwasy tłuszczowe.

    >> Oczyszczanie organizmu z toksyn. Po czym poznać, że organizm się oczyszcza?

      Poznaj naszego eksperta
      Joanna Mazurek

      Joanna Mazurek

      Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

      Zobacz także

      Antybiotyki na COVID-19 – czy należy stosować?

      Autor:

      Mgr farm. Izabela Ośródka

      Data publikacji: 31.12.2024

      Antybiotykoterapia „na wszelki wypadek” podczas COVID-19 to częsta praktyka. Badania udowodniły jednak, że stosowanie antybiotyków, by zapobiegać ciężkiemu przebiegowi tej choroby, jest bezcelowe. Antybiotyki przy COVID-19 wprowadza się dopiero, gdy dojdzie do nadkażenia bakteryjnego.

      Czytaj więcej

      Wyprawka do szpitala – lista rzeczy dla noworodka i mamy. Co się przyda do porodu i po nim?

      Autor:

      Mgr farm. Izabela Ośródka

      Data aktualizacji: 17.01.2025

      Kompletowanie wyprawki dla noworodka i mamy do szpitala to jedno z przyjemniejszych zadań przyszłych rodziców. Nie warto odkładać go do ostatniej chwili, ponieważ wizyta w szpitalu może okazać się konieczna niespodziewanie, nie zawsze w okolicach terminu porodu.

      Czytaj więcej

      Jak podłożyć basen sanitarny?

      Autor:

      Joanna Mazurek

      Data publikacji: 31.12.2024

      Basen sanitarny, inaczej podsuwacz dla chorego, jest wyrobem medycznym stosowanym u pacjentów ciężko chorych lub po wypadkach, którzy nie mogą samodzielnie korzystać z toalety. Basen sanitarny nadaje się dla kobiet i mężczyzn i może być stosowany w domu. Jak prawidłowo podkładać go choremu?

      Czytaj więcej