• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kwas mlekowy – co to jest i jakie ma zastosowanie? Czy kwas mlekowy jest szkodliwy?

Kwas mlekowy występuje nie tylko w jogurtach czy kefirach, kosmetykach i lekach – jest produkowany także przez nasz organizm. Pomaga utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową w jelitach, w pochwie, na skórze. Są jednak sytuacje, gdy jego nadmiar jest szkodliwy.

Kwas mlekowy występuje w fermentowanych produktach mlecznych, ale jest produkowany także przez nasz organizm.

 

Kwas mlekowy – co to jest

Kwas mlekowy powstaje w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego podczas tzw. fermentacji mlekowej (dochodzi do niej m.in. w skwaśniałym mleku – stąd nazwa). Bakterie te, m.in. szczep Lactobacillus, żyją przede wszystkim w naszych jelitach, ale także w jamie ustnej, na skórze, w drogach rodnych u kobiet. Ich głównym zadaniem jest zachowanie zdrowej mikroflory poprzez utrzymanie odpowiedniego pH, co chroni przed patogenami. Kwas mlekowy pomaga więc utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w jelitach czy pochwie.

Kwas mlekowy – właściwości, zapach

Kwas mlekowy ma kwaskowaty zapach, w niskim stężeniu jest jednak niewyczuwalny. Oprócz właściwości prebiotycznych, czyli wspierania wzrostu, równowagi i aktywności bakterii tworzących mikrobiotę jelit i okolic intymnych u kobiet, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pomaga również zmiękczać i usuwać zrogowaciałą skórę.

Zastosowanie kwasu mlekowego

Kwas mlekowy w kosmetykach

Kwas mlekowy jest składnikiem kosmetyków. Fot. Adobe Stock.

Kwas mlekowy ma zdolność złuszczania martwych komórek skóry i stymulowania produkcji ceramidów. Dodatkowo wspiera produkcję naturalnego czynnika nawilżającego, co przyczynia się do utrzymania optymalnego poziomu nawilżenia skóry. Dlatego jest powszechnie stosowany w produktach do pielęgnacji skóry twarzy i ciała, takich jak:

W kosmetykach stosuje się różne stężenia kwasu mlekowego:

  • do 10% jako składnik nawilżający,
  • powyżej 10% wykazuje właściwości złuszczające, co wykorzystuje się w redukcji drobnych przebarwień, widoczności porów, nadmiernej ilości sebum i bakterii bytujących na skórze.

Płyny do higieny intymnej z kwasem mlekowym

Kwas mlekowy jest także ważnym składnikiem płynów do higieny intymnej. Zakwasza on okolice intymne, co jest korzystne, ponieważ kwaśne środowisko utrudnia rozwój patogennej flory bakteryjnej, w tym grzybów z rodzaju Candida, które mogą powodować kandydozę, a także drobnoustrojów jak bakterie odpowiedzialne za waginozę bakteryjną.

Probiotyki z bakteriami kwasu mlekowego

Wtórnym źródłem kwasu mlekowego są preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego. To medyczne kremy, żele czy globulki dopochwowe do wspomagania zdrowia okolic intymnych.

Bakterie kwasu blekowego. Fot. Adobe Stock.

>> Nawracające infekcje intymne – jakie badania trzeba wykonać, leczenie infekcji

Kwas mlekowy w lekach na skórę

Kwas mlekowy jest także składnikiem wielu preparatów dermatologicznych o właściwościach złuszczających. Leki z kwasem mlekowym stosuje się głównie na skórę w postaci płynów lub maści na odciski i brodawki.

>> Jak pielęgnować stopy?

Czy kwas mlekowy jest szkodliwy?

Kwas mlekowy jest składnikiem stosowanym w lekach, wyrobach medycznych i kosmetykach w dopuszczalnych i bezpiecznych stężeniach. Używanie tych preparatów zgodnie z zaleceniami producenta jest bardzo dobrze tolerowane i jest zwykle wolne od skutków ubocznych. Zbyt częste stosowanie produktów z wysokim stężeniem kwasu mlekowego może jednak powodować zaczerwienienie i podrażnienie skóry. Preparatów z kwasem mlekowym nie należy łączyć z innymi środkami keratolitycznymi, ponieważ może to prowadzić do poparzeń i silnych podrażnień skóry, będących efektem nadmiernego złuszczania naskórka.

Przeciwwskazania do stosowania preparatów z kwasem mlekowym

Niezależnie od rodzaju preparatu z kwasem mlekowym stosowanie tego składnika jest przeciwwskazane m.in.:

  • w przypadku nadwrażliwości lub uczulenia na kwas mlekowy,
  • przy silnym podrażnieniu oraz aktywnych chorobach skóry, a także oparzeniach i zranieniach.

Kwas mlekowy w organizmie

Kwas mlekowy może powstawać w organizmie nie tylko przy aktywności bakterii kwasu mlekowego. Gdy organizm potrzebuje energii, a ma w mięśniach za mało tlenu potrzebnego do przetworzenia glukozy, glukoza jest spalana beztlenowo. Produktem tej przemiany jest kwas mlekowy w formie soli – mleczanów. Nagromadzenie się kwasu mlekowego w mięśniach wiąże się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, znanymi jako zakwasy. Towarzyszy im m.in. ból, sztywność i osłabienie mięśni.

Kwas mlekowy a kwasica mleczanowa

Gdy organizm nie może efektywnie metabolizować kwasu mlekowego, dochodzi do kwasicy mleczanowej. Jest to rzadki, ale poważny stan związany m.in. z chorobami takimi jak niewydolność wątroby, ponieważ narząd ten odpowiada za przetwarzanie kwasu mlekowego. Kwasica mleczanowa to także jeden z rzadkich, ale groźnych skutków ubocznych stosowania metforminy – leku wykorzystywanego w terapii cukrzycy typu 2. Kwasica mleczanowa nie ma jednak związku ze stosowaniem kosmetyków i leków zawierających kwas mlekowy ani preparatów z bakteriami kwasu mlekowego.

>> Zakwaszenie organizmu – fakt czy mit?

  1. Adamski Z, Kaszuba A, Dermatologia dla kosmetologów, Wrocław, Edra Urban & Partner, 2019
  2. Badowska-Kozakewicz A, Fizjologia człowieka w zarysie, Warszawa, PZWL, 2019
  3. Deska-Pagana K, Pagana T J, Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie, Wrocław, Elsevier Urban & Partner, 2013
  4. Martini M-C,Kosmetologia I Farmakologia skóry, Warszawa, PZWL, 2008
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Jestem copywriterką medyczną i farmaceutką, absolwentką Łódzkiego Uniwersytetu Medycznego. Od kilku lat tworzę medyczno-farmaceutyczny content dla pacjentów, aptek internetowych, placówek ochrony zdrowia i laboratoriów. Nieustannie poszerzam swoją wiedzę z zakresu medycyny, farmacji i copywritingu medycznego. Prywatnie jestem miłośniczką post-rocka, psią mamą i fanką dobrych horrorów.

Zobacz także

Krwawienie i plamienie w ciąży – przyczyny, co wtedy robić

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 28.02.2025

Krwawienia lub plamienia w ciąży mogą wynikać z naturalnych zmian hormonalnych, ale mogą być też objawem stanów zagrażających zdrowiu mamy i dziecka. Zauważenie podczas ciąży plamienia albo krwawienia zawsze więc trzeba skonsultować z lekarzem. Kiedy na wizytę można poczekać, a kiedy pilnie jechać do szpitala?

Czytaj więcej

Nowa lista leków refundowanych: co wprowadza Ministerstwo Zdrowia 1 kwietnia 2025?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 20.03.2025

Kwietniowa lista leków refundowanych zawiera bezpłatne szczepionki przeciwko RSV dla kobiet w ciąży i osób po 65. roku życia. Pacjenci uzyskają dostęp do leków onkologicznych i na mukowiscydozę. Ministerstwo Zdrowia daje też nowe możliwości leczenia kobiecych nowotworów.

Czytaj więcej

W czym jest serotonina? Czy można podnieść poziom hormonu szczęścia?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 28.02.2025

Serotonina, choć kojarzona jest głównie z działaniem poprawiającym nastrój, wpływa także na rytm snu i czuwania, pamięć, apetyt, motorykę przewodu pokarmowego oraz funkcje seksualne. Jakie są objawy nadmiaru i niedoboru serotoniny oraz jak wyrównać jej poziom w organizmie?

Czytaj więcej