Kwas mlekowy to związek naturalnie występujący w organizmie człowieka. Należąca do grupy hydroksykwasów substancja to produkt przemiany węglowodanów. Badanie jej poziomu ma szczególnie znaczenie w diagnostyce kwasicy mleczanowej, zatrucia alkoholem etylowym i wrodzonych zaburzeń glukozy. Kwas mlekowy kojarzony jest najczęściej z zakwasami powstającymi po treningu. Powstaje on w momencie, w którym tkanki mięśniowe nie otrzymują dostatecznej ilości tlenu. Analiza poziomu związku w medycynie sportowej pozwala na skuteczniejsze zarządzanie treningiem anaerobowym (beztlenowym).
Kwas mlekowy – na czym polega badanie? Normy, wskazania, przygotowanie

Co to jest kwas mlekowy?
Kwas mlekowy jest organicznym związkiem chemicznym z grupy hydroksykwasów. W organizmie człowieka powstaje w tkankach mięśniowych podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Proces ten zwany jest tzw. fermentacją mleczanową. Sole kwasu mlekowego określane są mianem mleczanów.
Kwas mlekowy – zastosowanie
Omawiany związek znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, przemyśle garbarskim i tekstylnym. Wykorzystywany jest również w gastronomii do produkcji kefiru, jogurtów i serków. W przemyśle cukierniczym odgrywa rolę regulatora kwasowości. W pszczelarstwie stosowany jest głównie do zwalczania roztocza.
Kwas mlekowy na układ pokarmowy
Pałeczki kwasu mlekowego znane są ze swojego pozytywnego wpływu na mikrobiotę jelitową. Związek stosowany jest często w formie probiotyków dostępnych w aptekach. Kwas mlekowy uzupełnia leczenie szeregu schorzeń układu pokarmowego i wzmacnia ochronną barierę jelitową. Pomaga on również w regulacji wypróżnień.
>> Naturalne probiotyki, czyli moc kiszonek i mleka fermentowanego
Kwas mlekowy w kosmetyce
Kwas mlekowy znany jest również ze względu na swoje właściwości regenerujące i nawilżające. Z tego względu jest on często wykorzystywany w produkcji kosmetyków. Kwas mlekowy to skuteczny środek do walki z trądzikiem i przebarwieniami. Nakładany na skórę zabezpiecza przed utratą nadmiaru wody i przenikaniem promieniowania ultrafioletowego. Kwas mlekowy przywraca optymalny poziom pH i odpowiada za naturalny, fizjologiczny odczyn skóry. Regularne stosowanie kosmetyków z jego zawartością zmniejsza oznaki starzenia. Powodem tego zjawiska jest stymulacja odnowy kolagenu odpowiedzialnego za stan skóry, włosów i paznokci.
>> Kwasy na twarz – jaki stosować je w domu?
Kwas mlekowy wytwarzany w czasie wysiłku
Powstawanie kwasu mlekowego w mięśniach ma związek ze spalaniem glukozy w warunkach beztlenowych. Wzmożone stężenie związku odbierane jest jako doznanie bólu. Kwas zostaje jednak stosunkowo szybko odprowadzany z mięśni przez układ krwionośny do wątroby, gdzie jest ponownie przetwarzany. Wytwarzanie związku pozwala tkankom mięśniowym na chwilę osiągnięcie mocy przekraczającej wydajność układu krążenia i oddechowego.
Kwas mlekowy – kiedy należy wykonać badanie?
Badanie kwasu mlekowego wykonywane jest w przypadku szeregu schorzeń. Szczególnym wskazaniem jest podejrzenie kwasicy mleczanowej w przebiegu takich schorzeń jak wstrząs kardiogenny i septyczny, niewydolność serca, niewydolność oddechowa i cukrzyca. Wspomniane zaburzenie metaboliczne prowadzi do obniżenia poziomu pH poniżej optymalnych wartości. Objawy kwasicy mleczanowej to m.in.:
- oddech Kussmaula (głęboki oddech o wysokiej częstotliwości),
- nudności i wymioty,
- ból brzucha,
- biegunka,
- bóle mięśni.
Analiza poziomu kwasu mlekowego pozwala na diagnozę zatrucia cyjankami, salicylanami, tlenkiem węgla i alkoholem (etylowym i metylowym). Badanie związku wskazane jest w przypadku podejrzenia wrodzonych zaburzeń glukozy. Wyższy poziom substancji może również prognozować ciężkość zaburzenia. Zwiększona wartość kwasu wskazuje na gorsze rokowanie.
>> Kosmetyki do higieny intymnej dla kobiet w ciąży
Badanie poziomu kwasu mlekowego – jak się przygotować?
Na badanie należy zgłosić się na czczo w godzinach porannych. Ostatni posiłek należy spożyć od 6 do 8 godzin przed planowaną wizytą w laboratorium.
Jak przebiega badanie?
Poziom kwasu mlekowego badany jest na podstawie analizy surowicy. Próbka krwi pobierana jest z żyły łokciowej.
Kwas mlekowy – interpretacja wyniku
Czas oczekiwania na wyniki badania kwasu mlekowego wynosi zazwyczaj 1 dzień. Dopuszczalna norma wynosi od 0,5 do 1,5 nmol/l. Zgodnie z niektórymi źródłami optymalna wartość kwasu nie powinna przekraczać 1,3 nmol/l.
Wysoki poziom kwasu mlekowego
Powodem wzrostu stężenia mleczanów we krwi ponad normę są zaburzone szlaki metaboliczne. Wysoki poziom związku wskazuje na obecność kwasicy mleczanowej. Kryterium diagnostycznym jest w tym przypadku poziom mleczanu w osoczu przekraczający 5 nmol/l.
Kwasica mleczanowa powstaje najczęściej w wyniku niedotlenienia tkanek, co może się wiązać z takimi schorzeniami jak:
- sepsa,
- niewydolność serca,
- wstrząs kardiogenny,
- niewydolność oddechowa.
Do przyczyn kwasicy mleczanowej zaliczane jest również zatrucie (alkoholem etylowym lub metylowym, salicylanami, cyjankami bądź tlenkiem węgla). Zawyżona wartość kwasu mlekowego może mieć związek z obecnością nowotworu złośliwego, niewydolności nerek lub wątroby, a także niewłaściwym stosowaniem metforminy.
Kwas mlekowy – badanie wymazu z pochwy
Kwas mlekowy może być badany nie tylko na podstawie pobranej próbki krwi. Prawidłowość flory bakteryjnej w pochwie sprawdzane jest na podstawie wymazu i tzw. biocenozy. Analiza dostarcza cennych informacji na temat liczby pałeczek kwasu mlekowego w okolicach intymnych. Bakterie prozdrowotne z rodzaju Lactobacillus uniemożliwiają rozwój patogenom – bakteriom, wirusom i grzybom. Wobec tego pałeczki kwasu mlekowego chronią wrażliwy układ moczowo-płciowy kobiety.
>> Objawy infekcji intymnych (waginozy, rzęsistkowicy, chlamydiozy)
Wymaz z pochwy – wskazania do badania
Analiza wymazu z pochwy może być wykonywana profilaktycznie w celu bieżącej analizy stany mikrobioty intymnych okolic. Badanie wyklucza obecność patogenów (grzybów, wirusów, pierwotniaków i bakterii). Wskazaniami do wykonania badania są:
- zaczerwienienie,
- pieczenie,
- swędzenie,
- ból,
- upławy,
- trudności z zajściem w ciążę,
- poronienia.
Kwas mlekowy – suplementacja
Pałeczki kwasu mlekowego są często stosowane w formie probiotyków na schorzenia układu pokarmowego. Suplementy z zawartością komórek bakterii związku pomagają kobietom zachować naturalne, kwaśne środowisko pochwy. Regularne stosowanie preparatów zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu moczowo-płciowego.
Kwas mlekowy – czy można wykonać u kobiet w ciąży?
Badanie kwasu mlekowego z surowicy krwi można z powodzeniem wykonać u kobiet w ciąży. Szczególnie popularnym badaniem w tym okresie jest wymaz z pochwy. Pałeczki kwasu mlekowego w okolicach intymnych biorą udział w kształtowaniu odporności zdrowia dziecka.
Kwas mlekowy – czy można wykonać u dzieci?
Badanie kwasu mlekowego z surowicy krwi można bezpiecznie wykonywać u dzieci. Celem badania w tym okresie jest najczęściej diagnostyka wrodzonych wad metabolicznych bądź bieżące monitorowanie stanu zdrowia pacjenta.
Kwas mlekowy – cena
Cena badania kwasu mlekowego zależy w głównej mierze od wybranej placówki i województwa. Koszt testu wynosi około 25 złotych.