• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kwas kaprylowy – właściwości, czy można go długo stosować?

Kwas kaprylowy, znany również jako kwas oktanowy, występuje w oleju kokosowym, palmowym, mleku krowim i kozim. Znajduje zastosowanie jako suplement diety dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym oraz jako odżywczy składnik kosmetyków do skóry i włosów. Nie jest jednak jeszcze dobrze przebadaną substancją.

Kwas kaprylowy jest dodawany do kremów i balsamów do twarzy, ciała i włosów - odżywia skórę i włosy i zmiękcza je.

Kwas kaprylowy – czym jest? 

Kwas kaprylowy (z ang. caprylic acid) to nasycony kwas tłuszczowy o łańcuchu węglowym składającym się z ośmiu atomów węgla. Zaliczany jest do kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych. Naturalnie występuje w olejach roślinnych, takich jak olej kokosowy czy palmowy, oraz tłuszczach zwierzęcych, przykładowo w mleku kozim, owczym czy króliczym. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa caper, oznaczającego właśnie kozę. W temperaturze pokojowej kwas kaprylowy jest oleistą cieczą o specyficznym, nieprzyjemnym zapachu. Krzepnie w temperaturze 16 C.

Kwas kaprylowy – właściwości 

Kwas kaprylowy ceniony jest w medycynie naturalnej ze względu na swoje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspomagające układ trawienny.

  • Działanie przeciwgrzybicze kwasu kaprylowego opiera się na jego zdolności do uszkadzania błon komórek grzybów, co prowadzi do ich rozpadu i obumierania. Najwyższą skuteczność kwas kaprylowy wykazuje w stosunku do grzybów z rodzaju Candida. 
  • Kwas kaprylowy działa również przeciwbakteryjnie, uszkadzając komórki bakterii. Dzięki tym właściwościom hamuje rozrost części patogennych bakterii w jelitach i wpływa na zachowanie zdrowej mikrobioty. Na jego działanie wrażliwe są przykładowo pałeczki Shigella, które wywołują infekcje układu pokarmowego. 
  • Równie cenne są właściwości przeciwzapalne kwasu kaprylowego. Działając łagodząco na stany zapalne, poprawia odporność i ogólne samopoczucie. Wygaszanie stanów zapalnych w organizmie może również zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych.

Na co można stosować kwas kaprylowy? 

Kwas kaprylowy jest często stosowany w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. W ostatnim czasie zyskuje również coraz większe zainteresowanie jako suplement wśród zwolenników leczenia naturalnego. Kwas kaprylowy może być bowiem stosowany pomocniczo przy chorobach takich jak: 

  • kryptokokoza – również jest to zakażenie grzybicze, występujące głównie u osób z obniżoną odpornością. Może objawiać się pod postacią choroby skóry lub narządów, najczęściej płuc lub ośrodkowego układu nerwowego; 

  • infekcje przewodu pokarmowego; 

  • zapalenia skóry; 

  • trądzik; 

  • zespoły złego wchłaniania, niedożywienie – w tym przypadku kwas kaprylowy użyteczny jest ze względu na łatwą przyswajalność i wysoką wartość energetyczną. 

Należy jednak pamiętać, że choć kwas kaprylowy może być wartościowym dodatkiem w walce z chorobą, to nie stanowi leczenia właściwego. Każda z wymienionych chorób wymaga konsultacji z lekarzem i przyjmowania przede wszystkim zaleconych preparatów. 

Kwas kaprylowy w kosmetykach 

Kwas kaprylowy szeroko stosowany jest w przemyśle kosmetycznym. Jest dodawany do kremów i balsamów do twarzy oraz ciała, a także do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów. W składzie kosmetyku kwas kaprylowy można znaleźć pod nazwą Caprylic lub Capric Triglyceride – jest to związek kwasu kaprylowego z gliceryną. Jego działanie polega na tworzeniu na skórze lub włosach odżywczej i zmiękczającej warstwy ochronnej.  
Kwas kaprylowy wykorzystywany jest także w procesie produkcji perfum. Dodany do kompozycji działa odpychająco na jony metali, dzięki czemu nie zachodzą zmiany w składzie i utrzymuje się ten sam zapach.

>> Żele pod prysznic, balsamy do ciała, emulsje, mleczka i oliwki do ciała

Czy kwas kaprylowy jest skuteczny? 

Kwas kaprylowy stosowany powinien być jedynie pomocniczo. Nie jest on lekiem i żadne medyczne wytyczne nie zalecają stosowania go jako podstawowego leczenia. Oczekując, że sama suplementacja skutecznie zwalczy chorobę, można sobie poważnie zaszkodzić. Chcąc wprowadzić kwas kaprylowy jako suplement, należy również skonsultować to z lekarzem. Substancja ta nie jest jeszcze dobrze przebadana i nie określono konkretnie efektów, których można oczekiwać po suplementacji. 

Kwas kaprylowy – skutki uboczne

Nie określono jeszcze dokładnie możliwych skutków ubocznych długotrwałego przyjmowania kwasu kaprylowego ani jego interakcji z lekami. Działania niepożądane, które mogą się pojawić podczas przyjmowania kwasu kaprylowego, to: 

  • bóle brzucha, wzdęcia, nudności i wymioty, biegunki lub zaparcia; 

  • zaburzenia gospodarki lipidowej, wzrost cholesterolu LDL - określanego potocznie jako „zły cholesterol”; 

  • wzrost ciśnienia tętniczego; 

  • hipoglikemia, czyli spadek stężenia cukru we krwi do poziomu, który może zagrażać zdrowiu lub nawet życiu; 

  • hipokalcemia, czyli zbyt niski poziom wapnia; 

Kwas kaprylowy – przeciwwskazania 

Stosowanie wszelkich suplementów warto skonsultować z lekarzem, który oceni bezpieczeństwo oraz zasadność ich przyjmowania. Kwas kaprylowy nie powinien być przyjmowany przez kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią oraz dzieci. Do przeciwwskazań do jego suplementacji należy również niewydolność wątroby i nadciśnienie tętnicze. 

Jak długo stosować kwas kaprylowy? Dawkowanie

Nie ma medycznych wytycznych określających dokładnie zalecane dawki oraz okres suplementacji kwasu kaprylowego. Decydując się na jego zażywanie, należy stosować się do dawek sugerowanych przez producenta wybranego preparatu. Przyjmuje się, że nie powinno się przyjmować suplementów kwasu kaprylowego dłużej niż 2-3 miesiące. 

>> Kwas ferulowy – coś dla cery dojrzałej, naczynkowej, z przebarwieniami

Poznaj naszego eksperta
Joanna Mazurek

Joanna Mazurek

Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

Zobacz także

Picie drożdży – jak przygotować drożdże do picia i co to daje?

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 30.12.2024

Drożdże są znane głównie z zastosowania w kuchni i do fermentacji alkoholowej, tymczasem picie napoju lub koktajlu z drożdży ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Czytaj więcej

Haluksy – czym są i co pomaga w ich leczeniu: separator a może maść?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 30.12.2024

Haluksy, czyli paluchy koślawe, to powszechna deformacja stopy. Do pojawienia się haluksów przyczyniają się noszenie zbyt wąskiego obuwia i wysokich obcasów, skłonności genetyczne, urazy, a nawet zaburzenia hormonalne. Wczesne rozpoznanie objawów haluksów i odpowiednie leczenie są kluczowe dla poprawy komfortu życia, ponieważ haluksy bolą i utrudniają chodzenie.

Czytaj więcej

Zielona herbata – czy jest zdrowa? Poznaj jej właściwości i działanie

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 30.12.2024

Zielona herbata sprawdza się przy wielu dolegliwościach. Likwiduje wolne rodniki powodujące uszkodzenie i starzenie się komórek. Jest moczopędna, co wykorzystuje się do oczyszczania organizmu. Znane są też jej lekkie właściwości pobudzające.

Czytaj więcej