• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kolagen rybi – jak działa i który wybrać?

Kolagen to nasze podstawowe białko budulcowe – jest w skórze, kościach, ścięgnach, a nawet naczyniach krwionośnych i jelitach. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie maleje. Możemy go sobie dostarczyć z pożywieniem lub jako suplement diety, na przykład w postaci kolagenu rybiego.

Kolagen rybi w formie saszetek z proszkiem do rozpuszczania można wymieszać z wodą, napojami czy koktajlami.

Kolagen rybi – co to jest

Kolagen w suplementach do niedawna otrzymywany był głównie poprzez ekstrakcję skór bydlęcych i wieprzowych oraz kości kurczaka. Jednak na skutek wystąpienia u bydła gąbczastej encefalopatii (BSE, tzw. choroby szalonych krów) oraz pryszczycy (FMD) u bydła i świń surowce rzeźne stały się mniej atrakcyjnym źródłem kolagenu. Alternatywnym i bezpiecznym źródłem kolagenu stały się surowce rybne – skóry, kości, płetwy czy łuski, które powstają jako odpad podczas produkcji żywności. Najczęściej spotykany kolagen rybi izolowany jest z takich ryb jak tuńczyk, tołpyga, rekin żarłacz oraz dorsz.  

Kolagen rybi czy wołowy?

W stosunku do kolagenu wołowego kolagen rybi przede wszystkim: 

  • ma podobną budowę do ludzkiego kolagenu, co wpływa na wysoką biodostępność i dobrą tolerancję przez organizm człowieka;

  • ma mniejszą masę cząsteczkową, słabsze usieciowanie i lepszą rozpuszczalność w wodzie, co pozwala na lepszą przyswajalność w porównaniu z kolagenem wieprzowym lub wołowym;

  • ma silniejsze właściwości higroskopijne i możliwość wiązania wody;

  • nie zawiera prionów mogących wywoływać choroby układu nerwowego;

  • pozyskiwany jest delikatną metodą (kwaśna hydratacja), która nie powoduje degradacji kolagenu.

>> Czerwone mięso, czyli które? Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Kolagen rybi na stawy, na skórę – właściwości

Spożywanie kolagenu pochodzącego od ryb przynosi wiele korzyści. Suplementacja tego składnika polecana jest przede wszystkim osobom: 

  • dbającym o zdrowy wygląd skóry – udowodniono, że doustne przyjmowanie kolagenu może zwiększać jego gęstość w skórze właściwej, czego efektem jest poprawa jakości skóry, wzrost jej nawilżenia i elastyczności, zmniejszenie zmarszczek, ograniczenie suchości i łuszczenia się skóry oraz opóźnienie procesów jej starzenia;

  • narażonym na nadmierne zużycie stawów – osobom pracującym fizycznie i sportowcom; suplementy zawierające hydrolizowany kolagen wykazują działanie ochronne na chrząstki i wpływają na poprawę ich kondycji;

  • cierpiącym nachorobę zwyrodnieniową stawów – wykazano, że suplementy zawierające hydrolizowany kolagen mogą stanowić alternatywę dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych, ponieważ zmniejszają nasilenie bólu w chorobie zwyrodnieniowej stawów;

  • po urazach, kontuzjach i operacjach – kolagen przyspiesza regenerację, gojenie i procesy naprawcze;

  • narażonym na choroby układu krążenia – suplementacja kolagenu może obniżać poziom cholesterolu LDL, ciśnienie skurczowe krwi i zmniejszać tłuszczową masę ciała;

  • dbającym o sprawność umysłu – badania sugerują, że kolagen może łagodzić deficyty pamięci związane ze starzeniem się organizmu. 

>> Poznaj inne właściwości kolagenu

Kolagen rybi do picia, w proszku, w tabletkach – co wybrać? 

Decydując się na wybór konkretnego preparatu, warto zwrócić uwagę na formę podania kolagenu.

  • Produkty w formie saszetek z proszkiem do rozpuszczania można wymieszać z wodą, napojami czy koktajlami. Cechują się szybkim i łatwym wchłanianiem oraz dobrą akceptacją z powodu braku smaku i zapachu.
  • Korzystną formą podania są także kolageny w płynie, które nie wymagają rozpuszczania czy popijania wodą.
  • Z kolei preparaty w formie tabletek czy kapsułek charakteryzują się wolniejszym wchłanianiem. Stosując je, należy pamiętać o popijaniu ich dużą ilością wody. 
  • Chcąc zadbać o kompleksowe działanie, warto wybierać preparaty, które oprócz kolagenu zawierają inne pożądane składniki, takie jak glukozamina, chondroityna, witamina C, kwas hialuronowy, koenzym Q10, miedź, mangan. 

>> Preparaty z kolagenem do picia, w tabletkach, w proszku

Jak stosować kolagen rybi? 

Przyjmuje się, że bezpieczna dawka dobowa kolagenu mieści się w zakresie 2,5-15 g. W przypadku kolagenów płynnych zaleca się przyjmowanie 25-50 ml preparatu na dobę. Dotychczas nie określono dawek maksymalnych, jednak skutki uboczne obserwuje się częściej u osób spożywających powyżej 4 g kolagenu na dobę.  

Produkty zawierające kolagen zaleca się przyjmować podczas posiłku, dbając jednocześnie o podaż odpowiedniej ilości płynów. Bardzo istotna jest systematyczność i stosowanie się do zaleconego przez producenta dawkowania produktu. Dla uzyskania najlepszych rezultatów kuracja powinna trwać przynajmniej 3 miesiące. Po uzyskaniu wysycenia organizmu kolagenem (zwykle po upływie 3-6 miesięcy) zalecana jest miesięczna przerwa w stosowaniu, po której można przeprowadzić kolejną kurację. 

Kolagen rybi – skutki uboczne 

Choć ryzyko działań niepożądanych związanych z przyjmowaniem kolagenu jest niewielkie, warto sięgać po przebadane preparaty i stosować je zgodnie z zaleceniami producentów.  

Do najczęściej zgłaszanych skutków ubocznych podczas kuracji kolagenem należą: 

  • reakcje alergiczne związane z nadwrażliwością na ryby, skorupiaki czy jajka (w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny)

  • zaparcia 

  • nieprzyjemny posmak w ustach 

  • kwaśny oddech 

  • spadek apetytu 

  • zmęczenie 

  • ból mięśni i stawów 

  • narażenie na zanieczyszczenia metalami ciężkimi (np. kadmem). 

Kolagen w suplementach a kolagen w pożywieniu 

Wśród produktów spożywczych najwięcej kolagenu zawierają  galarety wieprzowe, rybne i owocowe, salceson, podroby (serce, wątroba), kurze łapki,  chrząstki zwierzęce. Przed ich spożyciem konieczne jest zastosowanie wysokiej temperatury (50-100˚ C), dzięki czemu dochodzi do fragmentacji długiego łańcucha białkowego i powstania żelatyny (krótsze fragmenty peptydowe są łatwiejsze do strawienia, mogą się szybciej wchłaniać i wykazywać aktywność biologiczną). Kolagen hydrolizowany dostępny w suplementach diety cechuje się jednak znacznie lepszą przyswajalnością, w odróżnieniu od żelatyn rozpuszcza się także w zimnej wodzie. 

>> Kolagen w proszku – do picia i na maseczkę. Rodzaje kolagenu w proszku

  1. Żelaszczyk D, Waszkielewicz A, Marona H. Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej. Estetol Med. Kosmetol 2012; 2(1): 14-20. 

  2. Gauza M, Kubisz L, Przybylski J. Właściwości preparatów kolagenowych ze skóry ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji. Nowiny Lekarskie 2010; 79(3): 157-162. 

  3. Kozłowska J, Sionkowska A. Właściwości kolagenu wyizolowanego z łusek ryb z gatunku Esox Lucius. Inżynieria Biomateriałów 2011; 24-26. 

  4. Kaziród K i wsp. Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści? Quality in Sport 2023; 13(1): 88-107. 

Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Laktoferyna – kiedy suplementować białko mleka ssaków

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Laktoferyna występuje naturalnie w mleku, ślinie, łzach ssaków. W postaci suplementu diety może okazać się wartościowym dodatkiem podczas obniżonej odporności organizmu, w trakcie leczenia infekcji, przy niedoborach żelaza albo zaburzeniach pracy układu pokarmowego.

Czytaj więcej

Mykoplazma atakuje drogi oddechowe i moczowe. Jakie są objawy zakażenia bakterią?

Autor:

Joanna Mazurek

Data publikacji: 31.12.2024

Mykoplazma to rodzaj bakterii mogących wywoływać zakażenia mykoplazmatyczne. Najczęściej za rozwój choroby odpowiadają Mycoplasma pneumoniae i Mycoplasma genitalium. Jak leczyć zakażenia mykoplazmą u dzieci i u dorosłych?

Czytaj więcej

Wirus HMPV – objawy, leczenie, grupy ryzyka. Co to jest ludzki metapneumowirus?

Autor:

Mgr farm. Katarzyna Deptuła

Data publikacji: 13.01.2025

Wirus HMPV zakaża od zimy do wiosny na całym świecie. Wywołuje łagodne objawy grypopodobne, choć u niektórych pacjentów może rozwinąć się zapalenie płuc lub oskrzeli wymagające hospitalizacji. W Polsce nie ma obowiązku rejestracji zakażeń HMPV, ścisłą kontrolę wirusologiczną prowadzą natomiast Chiny.

Czytaj więcej