Kolagen wołowy poprawia funkcjonowanie chrząstek i stawów, dlatego poleca się go przede wszystkim po złamaniach kończyn, w chorobach zwyrodnieniowych stawów, sportowcom, kobietom po porodzie dla szybszego gojenia ran oraz w profilaktyce osteoporozy. Jak go przyjmować, by działał skutecznie?
Kolagen wołowy – dla kogo, wybrać hydrolizowany, a może lepszy rybi?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Po co nam kolagen?
Kolagen jest jednym z podstawowych składników odpowiedzialnych za budowę tkanek (głównie tkanki łącznej) – stanowi jedną trzecią wszystkich białek w naszym organizmie (mamy białka kolagenowe typu I, II i III), ochrania i podtrzymuje wszystkie narządy, a dodatkowo stanowi podstawę biernego układu ruchu. Kolagen jest syntezowany w fibroblastach, czyli komórkach skóry właściwej – z cząstek aminokwasów tworzą się coraz większe struktury przypominające siatkę. Z wiekiem proces ten zaczyna słabnąć, dlatego można się zastanowić nad uzupełnianiem kolagenu z zewnątrz.
Kolagen wołowy – czym jest i gdzie się go wykorzystuje?
Kolagen wołowy jest pozyskiwany z kości, skóry i chrząstek zwierząt. Jest źródłem aminokwasów, takich jak glicyna czy prolina. Zawiera także bardzo duże ilości hydroksyproliny będącej gwarantem lepszej stabilności termicznej kolagenu. Kolagen wołowy to głównie kolagen typu II – poprawia funkcjonowanie chrząstek i stawów. Jest szczególnie istotny podczas rekonwalescencji po urazach kostnych. Jako element budulcowy w układzie ruchu wpływa na poprawną pracę mięśni. Ponadto sprawdza się w celach upiększających: ujędrnia i uelastycznia skórę, zmniejszając zmarszczki i zapewniając odpowiednie nawilżenie. Odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie rogówki w oku. Pełni także bardzo ważną funkcję w procesie gojenia ran i bliznowacenia.
Przykładowe zastosowanie kolagenu wołowego:
- preparaty apteczne w celu uzupełnienia niedoboru kolagenu, np. kapsułki, ampułki, proszki do rozpuszczania;
- wypełniacze tkankowe stosowane podczas zabiegów medycyny estetycznej;
- składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych.
Jaki kolagen lepszy: rybi czy wołowy?
Oba kolageny zawierają po 18 aminokwasów, głównie glicynę, prolinę i hydroksyprolinę, przy czym kolagen wołowy zawiera jej więcej. Jest też przez to bardziej stabilny termicznie niż kolagen rybi. Kolagen wołowy budową bardzo przypomina kolagen naturalnie występujący w organizmie człowieka. Jest też bardzo dobrze wchłaniany z przewodu pokarmowego, gwarantując tym samym dużą dostępność, choć podaje się, że kolagen rybi wchłania się jeszcze lepiej. Z kolei kolagen wołowy pozbawiony jest nieprzyjemnego zapachu. Kolagen rybi nie zawiera kolagenu typu II – jest mniej skuteczny dla wzmacniania i poprawy funkcjonowania kości i stawów.
>> Kolagen na stawy - do picia, w tabletkach, w proszku
Komu polecać kolagen wołowy?
Preparaty z kolagenem wołowym poleca się przede wszystkim:
- osobom po przebytych złamaniach kończyn i innych urazach ortopedycznych,
- sportowcom, którzy są wyjątkowo narażeni na obciążenia stawów,
- osobom starszym w celach profilaktycznych,
- kobietom po porodzie w celach szybszej rekonwalescencji i gojenia ran,
- kobietom w okresie okołomenopauzalnym przy profilaktyce osteoporozy,
- pacjentom z chorobami zwyrodnieniowymi stawów.
Kolagen wołowy – w jakich preparatach można go znaleźć?
Najczęściej są to jednoskładnikowe produkty, takie jak: kapsułki, szoty, saszetki czy gotowe do wypicia płyny. Niekiedy można też znaleźć preparaty wieloskładnikowe, które oprócz kolagenu zawierają dodatkowe substancje. Mogą to być:
- glukozamina,
- chondroityna,
- witamina C,
- koenzym Q10,
- kwas hialuronowy.
Warto zawsze rozważyć preparaty, które oprócz kolagenu zawierają witaminę C. Pełni ona kluczową funkcję w jego syntezie, dzięki czemu zapewnia też większą przyswajalność produktu. Wygodne w stosowaniu są preparaty kolagenowe w postaci płynu. Nie wymagają rozpuszczania, a dodatkowo z reguły są lepiej wchłaniane. W tym przypadku trzeba jednak pamiętać, aby po otwarciu przechowywać buteleczkę w lodówce.
Hydrolizowany kolagen wołowy
Hydrolizowany kolagen powstaje chemicznie na drodze hydrolizy. Proces rozpoczyna się od pozyskania kolagenu ze skóry, kości i chrząstek zwierząt. Następnie dokonuje się hydrolizy enzymatycznej – podziału łańcucha kolagenowego enzymami na substancję o mniejszej masie i lepszej przyswajalności. Hydrolizowany kolagen jest dobrze rozpuszczalny w gorącej i zimnej wodzie. Ponadto taki kolagen jest lepiej trawiony w układzie pokarmowym. W aptekach jest dostępny w postaci płynów, proszków do rozpuszczania oraz kapsułek.
Kolagen wołowy – dawkowanie
Dawkowanie kolagenu jest zależne od producenta. Niemniej można go przyjmować codziennie, nie robiąc przerw. Zaleca się 10 g kolagenu dziennie, a kuracja powinna trwać przynajmniej 3 miesiące.
Kolagen wołowy – przeciwwskazania
W zdecydowanej większości przypadków nie występują żadne skutki uboczne po przyjęciu kolagenu. Jest też bardzo dobrze tolerowany, dlatego zakłada się, że jest preparatem bezpiecznym. Oprócz kwestii ideologicznych (weganizm i wegetarianizm) istnieje jednak kilka przypadków, w których nie powinno się stosować kolagenu lub kiedy trzeba zachować szczególną ostrożność.
Przeciwwskazaniem do przyjmowania kolagenu są:
- ciąża i karmienie piersią,
- niektóre alergie pokarmowe,
- choroby nerek i wątroby,
- zaburzenia autoimmunologiczne,
- niektóre choroby skóry,
- zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego.
- Nowicka-Zuchowska, A. Zuchowski, „Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, "Lek w Polsce", nr 29 (11/12) 2019.
- K. J. Sobolewski, „Kolagen - podstawowe białko organizmu ludzkiego”, "Roczniki Naukowe Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu", nr 5 2006.
- K. Świąder, I. Kośla, „Dietary Supplements Containing Collagen – Analysis and Availability on the Polish Market”
- M. Gauza, L. Kubisz, J. Przybylski, „Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji”,
- K. Wernicka-Błaszak, „Kolagen rybi czy wołowy? Jaki suplement z kolagenem wybrać?”