• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dzień wegetarian 11 stycznia. Czego możemy się od nich nauczyć?

Dieta wegetariańska długo jawiła się jako fanaberia, tymczasem obecnie ograniczenie jedzenia mięsa to wzór do naśladowania. Zarówno Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, jak i Światowa Organizacja Zdrowia zwracają uwagę na korzyści płynące z wypełnienia jadłospisu warzywami. Eksperci radzą ograniczyć spożycie mięsa do pół kilo tygodniowo.

Warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemu w ciągu dnia, jednak w proporcji 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce. Fot. Adobe Stock.

 

Dieta wegetariańska - co to znaczy?

W publikacji dotyczącej wpływu diet roślinnych na zdrowie, zróżnoważony rozwój i środowisko oddział Światowej Organizacji Zdrowia ds. zapobiegania i kontroli chorób niezakaźnych zauważa, że w Europie coraz więcej osób przechodzi obecnie na którąś z diet roślinnych. Nie ma tu jednak jednego wzorca żywieniowego - dieta roślinna oznacza dietę, która w większości opiera się na żywności roślinnej, a produktów pochodzenia zwierzęcego czerpie niewiele albo nie zawiera ich wcale. Przez WHO diety wegetariańskie są traktowane jako podzbiór diet roślinnych i mogą przyjmować różne postaci:

  • Diety wegańskie pomijają wszystkie produkty zwierzęce, w tym mięso, nabiał, ryby, jaja i zazwyczaj miód.
  • Diety laktowegetariańskie wykluczają mięso, ryby, drób i jaja, zawierają produkty mleczne, takie jak mleko, ser, jogurt i masło.
  • Diety laktoowowegetariańskie zawierają jaja i nabiał, ale nie mięso ani ryby.
  • Diety owowegetariańskie wykluczają mięso, drób, owoce morza i nabiał, ale dopuszczają jajka.
  • Diety peskowegetariańskie(lub peskatariańskie) obejmują ryby, nabiał i jaja, bez mięsa.
  • Diety semiwegetariańskie(lub fleksitariańskie) są przede wszystkim wegetariańskie, jednak zawierają mięso, nabiał, jaja, drób i ryby jako spożywane okazjonalnie lub w małych ilościach.

Przechodzenie na dietę roślinną odbywa się nie tylko z powodów etycznych (dobrostan zwierząt, zmiany klimatu), lecz także ze względów zdrowotnych.

Talerz pełen warzyw

Krajowy Instytut Żywności i Żywienia im. dr. med. A. Szczygła w Warszawie (obecnie część Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB) już w 2016 roku zalecał, by podstawą żywienia dorosłych stały się warzywa i owoce. Ich przeważającą obecność w jadłospisie tłumaczy profesor Mirosław Jarosz, autor Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych: "warzywa i owoce dostarczają wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory oraz wydłużają długość życia człowieka."

>> Czytaj więcej: Wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2.

Dzięki zawartości błonnika, głównie nierozpuszczalnej w wodzie celulozy oraz rozpuszczalnych pektyn jarskie posiłki stabilizują poziom cukru i nie dopuszczają do wahań glukozy we krwi, co zabezpiecza organizm przed cukrzycą. Z kolei orzechy, nasiona, oleje roślinne dostarczają dużych ilości kwasu linolenowego, który pozwala obniżyć profil lipidowy krwi, zapobiegając w ten sposób nadwyżkom cholesterolu. Dieta bogata w naturalne enzymy roślinne, witaminy i składniki mineralne oraz barwniki roślinne zabezpiecza przed atakiem wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia się komórek i nie dopuszcza do ich mutacji. W efekcie zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.

Dlaczego mięso w nadmiarze szkodzi?

Jak podaje WHO, według Światowego Funduszu Badań nad Rakiem diety zmniejszające ryzyko zachorowania na raka zawierają nie więcej niż umiarkowane ilości czerwonego mięsa i zawierają niewiele lub wcale nie zawierają mięsa przetworzonego. Najsilniejszy związek pomiędzy dietą a ryzykiem zachorowania na raka występuje w przypadku raka jelita grubego (zwanego również rakiem okrężnicy). Spożywanie tygodniowo czterech lub więcej porcji przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia tego nowotworu. Badania sugerują też, że osoby jadające mało mięsa lub niejedzące go są też w mniejszym stopniu zagrożone cukrzycą dzięki niższemu BMI. Badacze zwracają jednak uwagę, że odpowiednia dieta nie jest jedynym czynnikiem zmniejszającym ryzyko wystąpienia chorób niezakaźnych - po prostu osoby niejedzące mięsa prowadzą na ogół zdrowszy styl życia niż osoby jedzące mięso.

Zdrowy jadłospis - to znaczy jaki?

Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecają, by warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanych pokarmów w ciągu dnia, ale w proporcji 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce. Nie należy zapominać o jedzeniu produktów zbożowych, zwłaszcza pełnoziarnistych, za to ograniczać spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych) do 0,5 kilograma tygodniowo. Zamiast tego zalecane jest jedzenie ryb, nasion roślin strączkowych i jaj, a masło i smalec należy ograniczać i zastępować olejami roślinnymi.

>> Dieta eliminacyjna - jak ją urozmaicić i nie dopuścić do niedoborów?

Przepisy na wegetariański smalec, pasztet, chipsy

Smalec z fasoli

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 liście laurowe, 2 ziarna jałowca, 2 ziela angielskie,
  • olej roślinny,
  • 1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli,
  • 2 - 3 łyżki wody,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki świeżego majeranku,
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Kaszę gryczaną wsypać do miski, oblać olejem, posypać papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12 - 16 minut, aż zrobi się chrupiąca. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. W międzyczasie fasolę połączyć z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami i wszystko zblendować na gładką pastę. Do gładkiej pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.


Pasztet z ciecierzycy

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, curry, liść laurowy, sezam,
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić, dodać liść laurowy (później należy go usunąć). Gotować, aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. Kaszę jaglaną zalać szklanką wody i ugotować. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy i odstawić do ostygnięcia. Do całości dodać 2 roztrzepane jajka, wymieszać i przełożyć masę do natłuszczonej foremki. Pasztet piec 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Chipsy marchewkowe

Składniki:
5 marchewek,
2- 3 łyżki oliwy z oliwek,
2-3 gałązki świeżego tymianku.

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Marchewki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać w miseczce z posiekanym tymiankiem i oliwą. Piec 10 - 15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chipsy marchewkowe wystudzić na kratce.

>> Czytaj więcej: Nasiona chia - prawdziwa moc zbawiennych składników

1. Plant-based diets and their impact on health, sustainability and the environment: a review of the evidence: WHO European Office for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2021. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/349086/WHO-EURO-2021-4007-43766-61591-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y [dostęp 10.01.2023]

2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/ [dostęp 10.01.2023]

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej

Dieta wegetariańska i wegańska pomagają zapobiegać cukrzycy

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 6.03.2017

Popularność diet roślinnych rośnie. W USA około 3,3 procent społeczności stanowią wegetarianie oraz weganie, w Polsce wskaźnik ten jest obecnie na podobnym poziomie – 3,2 procent. Dietetycy wskazują, że odpowiednio zbilansowane diety roślinne mogą zapewnić właściwe odżywienie organizmu praktycznie na każdym etapie życia. Takie diety mogą też zapobiegać niektórym chorobom.

Czytaj więcej

Muffinki buraczkowe – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 31.08.2017

Słodkie smakołyki na bazie warzyw? Czy to możliwe? Jak najbardziej! Bazą muffinek jest puree z ugotowanych buraczków. Ciastka są wilgotne i puszyste, a w dodatku bogate w składniki odżywcze. Sam burak poza tym, że jest cennym źródłem wapnia i magnezu, pomaga też unormować poziom cholesterolu we krwi.

Czytaj więcej