Przejdź do treśći

Przepis

Grzaniec z piwa i grzaniec z wina – proste przepisy dla diabetyków

wino grzane w kubku, laski cynamonu i goździki

Wieczory ciągną się jak spaghetti, za oknami trzaska mróz, a ślizgawka nie zachęca do spacerów. Dość! Czas na rozgrzanie atmosfery – w tej roli świetnie sprawdzą się grzańce. Przygotowując rozgrzewające napoje alkoholowe, grzańce z wina lub piwa, warto pamiętać, że zamiast cukru lub miodu można zastosować stewię lub ksylitol, a zamiast słodkiego wina – wykorzystać wino wytrawne.

W zaleceniach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego nie znajdziemy całkowitego zakazu spożywania alkoholu przy cukrzycy, opracowujący je lekarze przypominają jednak, że ustalona badaniami, bezpieczna dawka alkoholu etylowego wynosi 20 g dla kobiet i 30 g dla mężczyzn dziennie.

Czytaj więcej: Cukrzyca a alkohol – wiedza o procentach procentuje!

W praktyce oznacza to np. lampkę wina dla pań i dwie dla panów. Przeciwnicy sięgania po alkohol przekonują, że nawet niewielkie jego ilości, gdy są spożywane regularnie, mogą uzależnić.

Wino winu nierówne – jaki rodzaj wina wybrać?

Różnica w zawartości węglowodanów w obydwu rodzajach wina jest znaczna: porcja (150 g) czerwonego wina wytrawnego dostarcza jedynie 0,3 g węglowodanów (0,03 WW), a tej samej objętości porcja czerwonego wina słodkiego 13,7 g (1,4 WW).

Grzaniec z wina wytrawnego – przepis

wino grzane, laska wanilii, plaster pomarańczy

Porcja: 160 kcal, 1,5 WW

• 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (150 ml);

• 2 łyżeczki stewii (10 g);

• plaster pomarańczy (40 g);

• cynamon, goździki;

Sposób przygotowania: wino podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy stewię, plaster pomarańczy i przyprawy. Gotowe!

Niskokaloryczne piwo light

Przyrządzając grzańca z piwa, można wykorzystać wariant „light”, który w 300 ml zawiera 4,9 g węglowodanów (0,5 WW).

Grzaniec z piwa light – przepis

piwny grzaniec w szklance

Porcja: 140 kcal; 2,3 WW

• kubek piwa light (300 ml)

• 2 łyżeczki ksylitolu (14 g)

• plaster pomarańczy (40 g)

• 2 plastry imbiru (10 g)

• cynamon, goździki

Sposób przygotowania: Piwo podgrzewamy, dodajemy ksylitol, plaster pomarańczy, imbir oraz przyprawy. Gotowe!

Poznaj naszego eksperta

Redakcja

Redakcja

Zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania, sugestie lub wątpliwości?

Napisz do nas: redakcja@apteline.pl

Bądźmy w kontakcie - jeśli chcesz być na bieżąco z tekstami, które będziemy dla Ciebie publikować, dołącz do naszego newslettera. Zapisz się!

Zobacz także