• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Woda: mineralna, zdrojowa, gazowana, niegazowana, a może kranówka? Jaką wodę pić?

Nawadnianie organizmu nie jest tak proste, jak wydawałoby się na pierwszy rzut oka. Jaką wodę wybrać – mineralną, gazowaną, zdrojową? A może tę z kranu? Jaka woda jest dla nas najzdrowsza?

Plastikowy kubek wypełniony do połowy wodą

Wody gazowana czy niegazowana?

Woda gazowana nie zaszkodzi nam od razu, ale jeśli tylko możemy, pijmy wodę niegazowaną. Dlaczego? Gaz w wodzie to dwutlenek węgla. Jeśli długo się w niej znajduje (w butelce lub w żołądku), rozpuszcza się, tworząc kwas węglowy. Jego nadmiar sprzyja zakwaszeniu organizmu. Długotrwałe zakwaszenie z kolei sprzyja rozwojowi drożdży, bakterii, wirusów a nawet nowotworów.

>> Cukrowy detoks: jak odstawić cukier?

Wody mineralne – wady i zalety

Woda zupełnie pozbawiona minerałów sprawia, że z naszego organizmu wypłukiwane są cenne biopierwiastki, takie jak magnez czy wapń. Utrata elektrolitów sprawia, że czujemy się zmęczeni i zdekoncentrowani. Najzdrowsze wody to te, które zawierają powyżej 500 mg minerałów na litr, czyli wody wysoko- i średniozmineralizowane.

Wody wysokozmineralizowane  – z wapniem, magnezem, jodem

Są najbardziej wartościowe dla zdrowia, zawierają znaczne ilości wapnia, magnezu, jodu czy fluoru. Warto je pić, gdy potrzebujemy uzupełnić dietę o dane pierwiastki. Do wód wysokozmineralizowanych należą m.in. Muszynianka, Staropolanka 2000 oraz Piwniczanka.

Warto wiedzieć: Zwykłe otręby to też superfood! 

Wody średniozmineralizowane

Mogą być stosowane na co dzień, aby wspomóc nasz organizm w utrzymaniu odpowiedniej ilości minerałów. Są to np. Kinga Pienińska, Cisowianka, Nałęczowianka albo Jurajska.

Wody niskozmineralizowane  – alternatywa dla kranówki

Są alternatywą dla wody z kranu. Nie mają wartości fizjologicznej. Nadają się za to do przyrządzania posiłków, zwłaszcza dla niemowląt, soków, parzenia kawy, herbaty, ziół itp.  Wody niskozmineralizowane to: Kropla Beskidu, Arctic Plus czy Dobrowianka.

Wody zdrojowe

Tego typu wody przeznaczone są dla ludzi z konkretnymi problemami zdrowotnymi, dlatego powinniśmy je pić tylko wówczas, gdy takie jest zalecenie lekarza. Wody zdrojowe są skuteczne w różnych typach terapii, ale nie powinny być pite na co dzień.

Woda z kranu – pić kranówkę?

Dzięki surowym normom unijnym i szeroko zakrojonym remontom wodociągów, w Polsce dokonał się wielki postęp w kwestii jakości wody w naszych domach. Kranówkę warto pić, ponieważ nie tylko jest bezpieczna, ale też zawiera cenne minerały, w tym wapń i magnez. Kamień osadzający się w czajniku to są właśnie m.in. te pierwiastki. Ich ilość jest zależna od miejsca (np. w Warszawie jest to ok. 250 mg/l, a w Krakowie ponad 300 mg/litr).

Gotowanie wody powoduje wytrącenie części związków wapnia i magnezu. Dlatego zaleca się picie jej bezpośrednio z kranu, bez gotowania. Taka woda o wiele lepiej ugasi nasze pragnienie.

Przepis na domowy, naturalny izotonik

W łatwy sposób można przygotować domowy napój izotoniczny. Do wody dosypujemy szczyptę soli, wciskamy sok z cytryny i dodajemy odrobinę miodu. Taki napój idealnie nawodni nasz organizm: jego osmotyczne właściwości sprawią, że woda będzie idealnie wchłonięta przez komórki.

>> Woda termalna: cenne minerały w sprayu, w kosmetykach i w basenie!

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Pieczone jabłko z cynamonem – dobry pomysł na zdrowy deser

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 27.11.2023

Pieczone jabłka są tak samo zdrowe jak surowe. Zawierają sporo pektyn oraz błonnika, które przyspieszają przemianę materii, pomagają oczyścić organizm z toksyn i regulują poziom cholesterolu.

Czytaj więcej

Nawet umiarkowane picie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 7.04.2017

Niektórzy twierdzą, że niewielkie ilości alkoholu mogą mieć korzystny wpływ na układ krążenia. Jednak okazuje się, że nawet umiarkowane spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko chorób serca, w tym migotania przedsionków, zawału mięśnia sercowego oraz niewydolności serca.

Czytaj więcej

Pomidory – superfood w zasięgu ręki

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.08.2022

Pomidory ze względu na swoje właściwości zdrowotne na stałe powinny zagościć zwłaszcza na stołach osób zmagających się z problemami kardiologicznymi. Co ciekawe, w im bardziej przetworzonej formie, tym dla serca lepiej.

Czytaj więcej